Lectia lui Costel: Cand aroganta esueaza la arabi, bunul simt ajunge la Barcelona

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 07:00
6435 citiri
Lectia lui Costel: Cand aroganta esueaza la arabi, bunul simt ajunge la Barcelona

Intr-una din cele mai neasteptate mutari din acest final de an, un antrenor roman a ajuns in Primera Division. Si nu oriunde, ci la Barcelona. E drept ca nu la echipa lui Messi si Neymar, dar Espanyol este totusi un nume destul de mare in Spania si chiar in Europa.

Costel Galca, el fiind eroul acestei treceri abrupte din Liga 1 in Primera, ofera in acelasi timp si o lectie pentru toti cei interesati s-o primeasca. Bunul simt si profesionalismul chiar conteaza in "afara", iar daca vrei sa faci ceva cu adevarat important in fotbal, fie ca esti jucator sau antrenor, aceasta este calea pe care trebuie s-o urmezi.

"Costelinho", asa cum a fost poreclit in anul in care a antrenat Steaua, a fost o prezenta atipica intr-un fotbal romanesc in care tupeul, gura mare si chiar nesimtirea sunt la mare pret. Inca de la numirea sa, Galca i-a surprins pe multi cu timiditatea afisata. Nu aparea de trei ori pe zi in ziare sau la TV, nu se certa cu arbitrii, nu anunta inaintea meciurilor ca vrea jucatori de la adversara directa, era un antrenor care refuza cu incapatanare orice fel de smecherie autohtona.

Nu putini au fost cei care si-au ras in barba anuntand ca un antrenor ca Galca nu va rezista in Liga 1, cu atat mai mult la echipa lui Gigi Becali, omul care a transformat campionatul dupa chipul si asemanarea sa. Nu putini au fost cei care l-au ironizat pe tehnicianul taciturn, confundand bunul simt cu idiotenia. Foarte putini au stiut insa ca Galca isi facuse un contract care l-ar fi facut invidios si pe Victor Piturca din punctul de vedere al clauzelor, contract care i-a dat o oarecare liniste pentru a lucra asa cum stia.

Sub comanda lui, desi vaduvita de cei mai buni jucatori din lot, vanduti la prima strigare de Becali, Steaua a reusit o "tripla" istorica, impunandu-se in toate competitiile interne. In vara, desi avea o clauza in contract care il obliga practic pe Becali sa il tina la echipa inca un sezon dupa castigarea titlului, "Costelinho" a ales sa plece singur. N-a facut-o cu scandal, nu si-a pus fustele in cap pe la diverse emisiuni mai mult sau mai putin de sport, n-a dezvaluit lucruri scandaloase din "bucataria interna" a Stelei. A facut doar un pas inapoi.

A fost o jumatate de an in care Galca a fost somer si nu putini au fost cei care l-au ironizat. Mircea Sandu, devenit impresar dupa debarcarea de la FRF, a incercat sa-l duca in zona araba, insa s-a lovit de refuzul antrenorului. Unii "binevoitori" au comentat in cel mai pur stil al campionatului romanesc perioada de inactivitate a lui Costel, afirmand ca acesta, modest, timid si necomunicativ, nu ar avea loc nici la "granzi" ca Iasi, Voluntari sau Chiajna.

Galca da lovitura carierei dupa ce a fost inlaturat de Becali de la Steaua: Va antrena Espanyol Barcelona!

Glumitele astea de salon au fost oprite brusc pe 14 decembrie. In prima faza privite cu multa neincredere, vestile preluate din presa spaniola anuntau imbarcarea lui Galca intr-o noua aventura, cea mai importanta a carierei sale, la Espanyol, in prima liga din Spania. Usor-usor informatiile se confirmau, iar pe seara rivala catalana a Barcelonei anunta oficial numirea lui Costel Galca, numai al doilea tehnician roman care ajunge in Primera.

Dupa ce a dat lovitura carierei, Galca mai primeste o veste excelenta - ce au decis sefii lui Espanyol

Si pentru ca unele comparatii sunt inevitabile, omul caruia i-a urmat pe banca Stelei si despre care nu putini au afirmat ca este cel mai bun antrenor roman din generatia tanara, a revenit la echipa campioana dupa doua experiente esuate in Arabia Saudita si Bulgaria. A revenit cu succes, schimband fata "ros-albastrilor" dupa numai cateva zile, dar si cu scandal, intrand in conflict cu selectionerul si cu FRF.

Privit la primul antrenament la Espanyol, in mijlocul noilor sai elevi pe gazonul stadionului Cornella-El Prat, Costel Galca chiar pare din acel film. Si pare fericit. Privit la orice antrenament al Stelei fara identitate, la Mogosoaia sau Buftea, pe stadionul de "acasa" de la Pitesti, si Laurentiu Reghecampf pare din acel film.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Costel Galca Espanyol Barcelona antrenor, #Galca Reghecampf Steaua, #Galca antrenor Spania Espanyol , #Primera Division