Mostenirea Mitropolitului Bartolomeu Anania - De la cititori

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:10
3650 citiri
Mostenirea Mitropolitului Bartolomeu Anania - De la cititori

Am lasat sa treaca mai multe zile peste tristetea care m-a cuprins la moartea mitropolitului Anania. Mi-am pastrat puterile pentru rugaciune. Scriu acum cateva randuri intelegand ca plecarea la Dumnezeu a parintelui nostru Anania reprezinta sfarsitul unei epoci.

Istoria primeste in paginile sale faptele celui mai important ierarh ortodox marturisitor al jertfei preotimii ortodoxe romane in inchisorile comuniste, iar in Sfantul Sinod al Bisericii noastre nu se va mai ridica pentru multa vreme un glas atat de ferm si de curajos intru apararea ortodoxiei in manifestarea ei curata, neatinsa de "modernizare" sau "talibanism".

Mitropolitul Bartolomeu Anania nu a fost un om al extremelor. Nu a iubit extremismul nationalist-ortodox, desi multi s-au grabit sa-l transforme intr-un stindard al acestei rataciri, ridicandu-i osanale pentru apartenenta, in tinerete, la Fratiile de Cruce sau acuzandu-l de "neolegionarism".

Nu a iubit nici ecumenismul relaxat, interesat si smintitor practicat de unii colegi sinodali, in dorinta acestora de a poza in "europeni" si "reformatori". Desi nu a acceptat compromisuri cu vreuna din ratacirile care bantuie Biserica, vladica Anania a fost totusi recunoscut ca fiind liderul duhovnicesc al acelor crestini ortodocsi care au inteles ca Biserica este chemata sa transforme chipul acestei lumi si nu sa se transforme dupa chipul lumii.

La alegerile pentru functia de patriarh, dupa plecarea la Dumnezeu a Patriarhului Teoctist, vladica Anania a fost chemat sa candideze printr-un apel public venit din partea a zeci de personalitati ale vietii bisericesti si sustinut de zeci de manastiri, asociatii crestin-ortodoxe si de mii de crestini.

S-a spus atunci ca Sinodul Bisericii are de ales intre un duhovnic si un manager. Nu impartasesc aceasta idee, dar am convingerea ca duhovnicia a fost mai luminoasa in fiinta parintelui Anania.

Dupa alegerea parintelui mitropolit Daniel ca patriarh, activitatea Bisericii a cunoscut o extraordinara deschidere spre lumea laica. S-a infiintat un trust mass-media, au aparut zeci de societati comerciale, s-a lansat initiativa contractarii unui credit bancar pentru cei 200 milioane euro necesari ridicarii Catedralei Mantuirii Neamului, s-au accesat fonduri europene.

Prezenta Bisericii in modernitate, atat de solicitata de diferite voci adepte ale "modernizarii" ortodoxiei, este un fapt implinit. Totusi, unde este duhovnicia? De ce nu scade numarul avorturilor, unde ocupam locul 3 in Uniunea Europeana? De ce violenta este un fapt obisnuit in scoli? De ce coruptia a cuprins toate domeniile vietii publice? Unde este deci educatia crestineasca pe care se presupune ca preotii nostri si profesorii de religie o fac enoriasilor si tinerilor?

Intr-un curajos interviu, profesorul Radu Preda marturiseste despre mitropolitul Bartolomeu Anania: "Isi dorea o Biserica, referindu-ne aici mai ales la colegii lui sinodali, libera de coruptie, de complicitati, de angajamente subterane, adica o ierarhie capabila sa invete poporul credincios aceasta lectie a libertatii dupa aproape un secol de dictaturi si doua decenii de tranzitie confuza. Isi dorea o Biserica, ierarhie si laica la un loc, in stare sa fie "sarea pamantului", sa foreze in adancuri, cat mai adanc, prin Liturghie si cuvant de invatatura, sa ajunga in cele din urma la "apa cea vie a ortodoxiei". Adica sa nu se multumeasca atat de usor cu malul sau apa tulbure, ci sa aiba curajul de a dori ceva mai mult, ceva autentic".

Aceasta sete dupa ortodoxie i-a atras mitropolitului Anania "ura de clasa" a ex-securistilor costumati azi in politicieni si oameni de afaceri. In perioada in care discursul public al mitropolitului Anania a inceput sa fie indreptat impotriva coruptiei si jafului din tara, din laboratoarele CNSAS a aparut asa-zisa confirmare ca ar fi fost "agent al Securitatii".

Totusi, vocea mitropolitului Bartolomeu Anania nu a fost amutita decat prin plecarea sufletului sau la cer. Aceasta cred ca este mostenirea lasata de vladica Anania, marturisirea curajoasa a ortodoxiei in calea intunericului care a cuprins sufletul acestui popor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#deces Bartolomeu Anania, #mostenire Bartolomeu Anania, #securitate Bartolomeu Anania, #moarte Bartolomeu Anania , #murit
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Autorului: Atunci cind incerci sa scuzi un raufacator, nu faci decit sa devii complice la crima.