Bartolomeu Anania: Vreau sa mor in patul meu - De la cititori

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 21:30
6640 citiri
Bartolomeu Anania: Vreau sa mor in patul meu - De la cititori
Foto: Arhiva

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a intors in Romania, luni noapte, in stare critica. "Vreau sa mor in patul meu", aceasta ar fi fost ultima dorinta a mitropolitului de Cluj.

Odata ajuns pe Aeroportul International Cluj-Napoca, Bartolomeu Anania a fost preluat de o ambulanta SMURD si transportat la Spitalul Judetean, la Chirurgie I, Sectia terapie intensiva.

"Starea de sanatate a Inaltpresfintitului este destul de critica. A venit intubat. Starea de sanatate s-a inrautatit si din cauza varstei pe care o are, in martie implineste 90 de ani, precum si suferintele prin care a trecut. A venit sa moara acasa", a declarat, cu strangere de inima, Vasile Somesanul, episcop-vicar al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Inaltpreasfintitul Bartolomeu Anania a fost internat la clinica AKH din Viena si trebuia sa fie supus unei interventii chirurgicale pe cord, insa medicii austrieci au decis ca acesta nu ar suporta operatia.

Valeriu Anania isi afla radacinile in plaiurile pescenene din tinuturile Olteniei, nascut fiind la data de 18 martie 1921, in comuna Glavile, din judetul Valcea.

Mama sa, Ana, nascuta Margaritescu, fiica unui preot, apartinea locurilor, dar tatal scriitorului, Vasile, mic negustor de tara, apoi muncitor in Bucuresti, fusese nascut in Transilvania, in satul Boz (actuala comuna Apold, a judetului Sibiu).

Insa bunicii lui Valeriu plecasera din Ardeal pe cand tatal lui, Vasile Anania, era inca prunc in leagan.

Scriitorul Valeriu Anania s-a numarat printre persoanele cele mai controversate din ultimii 20 de ani, fiind numit ucenicul cel mai iubit al Patriarhului Justinian, scriitorul si poetul versat al modernitatii, monah prin vocatie, revolutionar prin atitudine, omul providential, informator si chiar ofiter de securitate.

Nu e de mirare ca atitudinea de revolutionar, ostila oricaror incadrari definitive, a provocat animozitati, acuzatii virulente sau, dupa caz, nedumeriri. Se stie ca el a starnit unele invidii si adversitati chiar si la Palatul Patriarhiei. Unde sa fie adevarul?

"In ce ma priveste, cred ca adevarul se afla aiurea. Pe mine nu ma intereseaza o anumita imagine, ma preocupa foarte mult ceea ce se intampla cu mine cand voi pleca dincolo. Si chiar daca voi fi ultimul care sa intru prin plasa, nu pe poarta Raiului, dar sa fiu dincolo de gard", marturiseste Parintele Anania.

In unul dintre jurnalele sale, "De dincolo de ape", scriitorul Valeriu Anania isi marturiseste crezul sau scriitoricesc, iar monahul Bartolomeu Anania face o pledoarie a credintei depline in neam, Dumnezeu si om.

"Cred in scanteia divina a omului si in capacitatea lui de a infrange raul din lume, cred in frumusetea, bunatatea si adevarul sau, in putinta lui de a se depasi pana la jertfa si sfintenie, cred in libertatea, in forta creatoare, in iubirea, lacrima si bucuriile lui. Cred in vigoarea si trainicia neamului meu, in ascendentul sau spiritual asupra istoriei, cred intr-o pace finala a omenirii. Mai cred in omenia lui Dumnezeu si in talentul greierilor de a-mi inspira duiosii natale", scria Anania.

La plecarea din aceasta lume a fostului Patriarh Justinian, monahul Bartolomeu a fost acela care s-a invrednicit sa-si scoata pieptanele si sa-i aranjeze barba, pentru ultima data, ca semn de multa pretuire.

Cine este vrednic sa-i pieptene barba "patriarhului" Bartolomeu Anania?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Bartolomeu Anania, #Mitropolit Anania, #viata Bartolomeu Anania, #scriitor Valeriu Anania , #stiri Bartolomeu Anania