Jihadul de 30 de zile al prezidentiabililor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 01:00
4142 citiri
Jihadul de 30 de zile al prezidentiabililor

Orice minte lucida, care a trait in Romania in ultimii ani, ar trebui sa realizeze ca adevarata campanie electorala a candidatilor, cea care conteaza si este cea mai importanta in planul moral, a fost facuta pana in momentul declansarii oficiale a acesteia.

Nu pentru ca, in realitate, in politica romaneasca totul este doar o campanie electorala continua, ci pentru ca, atunci cand vom vota, ar trebui sa luam in calcul sinteza si suma faptelor si vorbelor candidatilor din ultimii ani, nu doar pe cele din ultima luna.

Memoria electoratului din orice tara este scurta, iar cea a romanilor nu face catusi de putin exceptie, poate e chiar mai rea decat a altora. Uitam cu totii ce a sustinut Traian Basescu acum un an sau in 2005, imediat dupa castigarea alegerilor.

Nu tinem cont daca discursurile politicienilor sunt sau nu coerente in timp, daca exista un fir rosu in ideile lor sau, dimpotriva, programele lor nu se bazeaza decat pe reactii contextuale si pe interesele personale de moment.

Presa are aici un rol destul de important. Insa doar uneori, mai exact doar atunci cand o face corect si impartial. Atunci cand aduce aminte cititorilor sau telespectatorilor, prin materiale pe care le publica, de trecutul tuturor celor implicati in lupta electorala - de minciunile lor, de ipocriziile, incoerentele si nerealizarile lor.

Insa, manipularile grupurilor de presa, chiar si nevinovate, transforma acest obiectiv intr-unul denigrator unilateral, care il albeste pe unul si ii transforma in mizerabili pe opozantii acestuia.

In Romania campania electorala nu inseamna decat circ continuu, un spectacol gratuit de injurii si jigniri fara niciun temei, o intrecere nebuna in deformari ale realitatilor cele mai obisnuite si evidente, manipulari ordinare cu ajutorul datelor obtinute ilegal de la serviciile de informatii si multe, multe, multe cadouri electorale facute cu zambetul pana la urechi de membrii staff-urilor de campanie ale candidatilor marinomosi.

In Statele Unite ale Americii candidatii la alegerile prezidentiale desfasoara o campanie pe durata a peste doi ani de zile. In Romania aceasta dureaza doar o luna. Ca si cum atat ne este noua suficient pentru a ajunge sa ii cunoastem bine pe candidati si sa decidem in perfecta cunostinta de cauza asupra celei mai bune alegeri pe care o avem de facut pentru urmatorii cinci ani.

La noi insa se prefera campaniile electorale scurte, dar in doze concentrate. Si, trebuie sa o recunoastem, doza de marlanie, de atacuri desantate si nesimtite, descarcarile irationale si evitarea discutarii unor programe politice realiste si concrete, ocupa intreg spatiul si timpul scurtei, dar furibundei campanii.

Electoratul, simpatizantii si sustinatorii se impart in tabere foarte bine delimitate. Basescienii isi apara cauza fanatic, fara niciun simt critic lasand impresia ca si-au pierdut ratiunea. La randul lor, antibasescienii ies la atac cu spume la gura, dezgropand dosarele presedintelui de peste ani si acuzand tendintele dictatoriale ale sefului statului.

Cu totii se pornesc intr-un razboi orb in care nimeni nu este dispus sa asculte si sa analizeze calm faptele si declaratiile celuilalt. Cu totii stim DINAINTE ce vrea sa ne spuna "ala pe care nu il suportam".

Nici candidatii nu isi pierd timpul cu nimicuri. Se pornesc intr-un atac frontal si isi jignesc adversarii de la prima consoana pana la ultima vocala rostita. Candidatii nostri la prezidentiale au si un oarecare farmec antic. Sunt abili manuitori ai sofismelor de toate genurile - proclama sus si tare ca nu vor recurge la atacuri la persoana exact in timp ce afirma ca ii ofera principalului contracandiat postul de premier, pentru "a nu se face de ras in turul doi".

Un altul se lanseaza in cursa sustinand ca vrea o campanie curata, linistita si fara murdarii, insa ii raspunde primului intrebandu-l daca nu cumva "ia droguri usoare".

Suntem un popor vesel, un neam de "treaba", o tara cu oameni veseli si care uita repede ca ieri a fost prostit si de unul si de altul. Iar cei care se bat pe voturile noastre stiu cel mai bine acest adevar. Ramane sa vedem cine va specula inca o data cel mai bine prostia noastra.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#campanie electorala prezidentiale 2009, #prezidentiale 2009 candidati , #stiri Traian Basescu