Usor cu dictatura!

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 18:57
8588 citiri
Usor cu dictatura!
Foto montaj: Ziare.com

Compararea lui Traian Basescu cu Nicolae Ceausescu a devenit unul dintre caii de bataie ai actualei campanii electorale.

Diversi politiceni si jurnalisti se jura ca actualul presedinte nu este decat o copie a sinistrului personaj care a marcat tragic destinul Romaniei atatea decenii. Ce poate intelege din asta tanarul de 16, 18 sau 20 de ani care nu a trait perioada celei mai negre dictaturi europene de dupa Stalin?

Intelege ca in epoca Ceausescu, seara de seara apareau la televizor oameni care faceau spume la gura injurandu-l pe Nicolae Ceausescu si familia acestuia, iar apoi se duceau linistiti la casele lor si nimeni nu-i deranja cu o intrebare macar. Pentru ca nimeni nu a vazut inca vreun ziarist care sa fie dat afara sau sanctionat pentru o duritate extrema fata de Traian Basescu. Invers, ce-i drept, s-a vazut, si chiar recent, la Cotidianul.

Intelege ca Nicolae Ceausescu putea fi dat in judecata si putea pierde in instanta un proces, inclusiv cu un jurnalist, ba putea fi si supendat din functie.

Intelege ca Nicolae Ceausescu a ramas la putere vreme de peste 30 de ani in urma unor alegeri libere, in baza unor programe si in urma unor campanii electorale.

Intelege ca Nicoale Ceausescu avea contracandidati cu care concura periodic si care nu sfarseau la ocna sau intr-un mormant anonim, ci continuau sa prospere in afaceri si politica.

Intelege, asadar, ca in 1989 Ceausescu putea fi inlaturat de la putere si printr-un vot popular, eventual la referendumul de dupa suspendare, dar niste excentrici s-au sinucis la Timisoara si in Piata Universitatii din Bucuresti din lipsa de alte preocupari, probabil.

Comparatia aceasta nu este jignitoare in primul rand pentru Traian Basescu, ci pentru oamenii care au murit pentru a scapa de Nicolae Ceausescu si din al caror sacrificiu tinerii ar putea sa nu mai inteleaga nimic din cauza unui inadmisibil joc electoral cu istoria.

Traian Basescu are defecte imense, copios criticabile. A inregistrat esecuri majore atat de atacabile. Toate pot fi exploatate electoral din plin. Atunci de ce sa ne jucam cu istoria? Daca suntem onesti, trebuie sa recunoastem, cei care am trait si in acei ani oribili, ca nimic din ceea ce se intampla acum in Romania, din punctul de vedere al democratiei si al liberatii de exprimare, nu seamana cu epoca Ceausescu. Nimic cu exceptia manipularilor grosolane.

Si daca efectul acestor manipulari grosolane a mintilor celor care nu stiu sau au uitat prea repede ar fi strict electoral, strict antiBasescu, nici nu ar merita atata atentie. Efectul ar putea fi insa cu adevarat grav.

Mistificarea istoriei costa, de cele mai multe ori, enorm, spala creiere si condamna, in cele din urma, la repetare. Daca vom ajunge ca prin astfel de manipulari ordinare sa bagatelizam trecutul, ignorand problemele reale imputabile inclusiv lui Traian Basescu, mai devreme sau mai tarziu l-am putea retrai, indiferent de rezultatul acestor alegeri.

Este exact avertismentul care vine de la unul dintre dizidentii epocii Ceausescu, un om care a facut parte din grupul Goma si care a fost nevoit sa plece din Romania pentru a scapa viu, psihiatrul Ion Vianu:

"Presedintele are o anumita tendinta spre cverulenta, este certaret. Dar nu vad in el un sambure de dictator si nu-mi imaginez, de altfel, cum ar putea Romania sa evolueze imediat, in conditiile actuale, spre o dictatura.

Insa daca dezordinea va continua, daca slabiciunea statului va continua, daca mizeria sectorului public, adica sanatatea, transportul, educatia nu se va redresa, pana la urma tot va veni o dictatura, dar nu a lui Basescu. Dictatorii nostri exista, dar poarta inca pantaloni scurti".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#comparatie Ceausescu Basescu, #Basescu Ceausescu prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu