Mic tratat de daramat Basescu

Sambata, 28 Noiembrie 2009, ora 21:12
12045 citiri
Mic tratat de daramat Basescu
Foto: Arhiva

Afacerea "Filmuletul' incepe sa aduca binisor cu Invicibila Armada. Cea mai grasa forta navala stransa de spanioli vreodata s-a pornit sa scufunde Marea Britanie dar a fost jumulita de corsarii englezi, si exista deja semnale ca in ecuatia daramarii lui Traian Basescu a aparut un amanunt: o virgula.

Nu spun povesti. Niste masuratori pe care e greu de crezut ca romanii le vor vedea sub ochi, pentru ca au bagat groaza in cei care le-au comandat, spun asa: palma, bobarnacul, contactul cu mititelul n-a avut efectul scontat. Dimpotriva. Cei doi candidati si-au conservat electoratul, insa oameni care nu au fost la vot in primul tur se vor duce sa-l stampileze pe seful statului. Procentul e mic, dar fenomenul a aparut. Aproape esec, daca imi este permis un barbarism de logica.

Taramul batatorit

Ce i s-a oferit electoratului, celui nehotarat, ca aici e beleaua, spre indestulatoare haleala? Acelasi Traian Basescu. Un nene care odata la sase luni se rasteste la cate-un jurnalist, invita o duduie cu reportofon sa-i arate niste figuri, injura gaozari, imputeste o tiganca, ii ia lui Mircea Dinescu jucariile. Isi arata slabiciunile nu ca ar tine mortis, ci ca asa-i e naturelul. Omenesc. Supus greselii. Din carne. Fleosc!

Daca protagonistul filmuletului ar fi fost Mircea Geoana, impresia ar fi fost devastatoare. Presedintele PSD nu iese din casa fara sa-si dea pe fata cu crema hidratanta, nu poarta niciodata sosete flausate, nu mananca seminte pe stadion, nu scuipa pe jos, nu danseaza geamparale, nu tunde oi, nu foloseste cuvinte cu "p", bea apa plata.

Nu e spontan, pentru ca mai zice codul manierelor ca numai vulgul isi manifesta trairile, domnii le cenzureaza. Il strang puloverele, s-a nascut cu cravata. E pacifist, nu sadeste discordie. Aproape ca nu rade - poate ca ar fi bine s-o faca mai des, ca-i sta bine.

Asa ca dupa socul creat de prima vizionare a filmuletului (ca trebuie sa recunoastem, a fost tulburator) oamenii s-au mai limpezit la minte si au descoperit nimic. O urma de indoiala trebuia creata, si aici consilierii lui Traian Basescu si-au facut bine treaba.

Taramul si mai batatorit

Spuneam ca in avantul luat de campania de demolare, dorinta fantastica si energia investita in manipularea senzatiilor au dus la nesocotirea unui amanunt: oamenii nu sunt tampiti.

Chiar daca nu pun la indoiala veridicitatea peliculei si sunt convinsi ca Traian Basescu l-a lovit, atins, bobarnacit pe pusti, simt ca e ceva in neregula, e suspect. Nu stiu ce, zic ca e un feeling. Deci devin atenti. Atunci observa ca patima e prea mare, ca nu exista niciun pic de chirurgie in tratarea chestiunii, e tocatorul unui macelar.

Fortele sunt disproportionate, unele declaratii de martori se bat cap in cap, iar cele favorabile lui Traian Basescu sunt limitate ca timp. Tot ce vine de la PD-L e mincinos, afluxul de injurii de la PSD si PNL e firesc.

Nu asa se capata credibilitatea, dar nu despre ea vorbim noi aici. Ci despre o metoda mai eficienta de-a pune presedintele pe fuga. Un teren batatorit nu datorita exercitiului constient, ci mintii colective.

Pe principiul ca exagerarile aduc efect contrar, Traian Basescu ar trebui laudat, ca in Epoca de Aur. Daca-i faci pe romani sa se sature de vizite de lucru, adjective gretoase, taieri de panglici, daca pui niste poeti sa-i scrie ode, daca urci pe scena niste soimi cred ca poti aduce populatia la saturatie.

Eu, unul, m-as speria de stirile pozitive cu Traian Basescu. Obisnuit sa-l vad asa cum este, un sergent major care compune poezii, daca l-as vedea la biblioteca, sau calarit de copii, sau la un curs de etica, m-as freca la ochi. As simti ca e ceva necurat, ca cineva ma ia de idiot.

Dar daca spui oamenilor ca nu s-au inselat, mai ales intr-o tara in care bataia e rupta din Rai, n-ai facut nimic. Ai aruncat cu banii degeaba, mai Leo!

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Traian Basescu filmulet, #film Traian Basescu Ploiesti, #reactii Traian Basescu film, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu