Noua tactica de joc a lui Traian Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 17 Martie 2010, ora 23:59
7158 citiri
Noua tactica de joc a lui Traian Basescu
Foto: presidency.ro

Un factor care a contribuit la castigarea alegerilor de catre Traian Basescu, in decembrie 2009, a fost si promisiunea pe care a facut-o electoratului, printre multe altele, ca nu se va schimba si va ramane acelasi presedinte "jucator" pe care il stiam din primul sau mandat.

Traian Basescu a facut promisiunea in ideea ca va continua sa reprezinte factorul activ din viata politica romaneasca, implicandu-se in pastrarea valorilor democratiei si luptandu-se pentru modernizarea statului roman. Ideea in sine este onorabila si implineste functia pe care trebuie sa o aiba seful statului.

La nici trei luni de la castigarea alegerilor, Traian Basescu ne anunta insa ca renunta la atributul care l-a consacrat in istoria politica romaneasca, si anume calitatea de "jucator", si se va schimba intr-un presedinte care va promova "discretia" prezentei sale pe scena politica.

Promisiunea, facuta in urma cu doar cateva zile, a venit dupa o perioada de cateva luni in care presedintele a disparut din peisajul politic, lasand un gol destul de mare in politica romaneasca tocmai intr-una dintre cele mai dificile perioade, bantuita de o criza economica tot mai grea, cu efecte sociale tot mai profunde si mai nefaste. Practic, imediat dupa castigarea alegerilor, Traian Basescu a disparut din peisajul politic romanesc.

Un lucru nefiresc si ciudat, in conditiile in care tocmai ce promisese exact contrariul cu doar cateva zile in urma (inainte de castigarea alegerilor). "Discretia" presedintelui este, pentru cei care stiu sa citeasca dincolo de aparente, un lucru cat se poate ne normal, de explicabil si de firesc.

Cum altfel ar mai fi putut sa se comporte seful statului din moment ce intreaga putere politica si administrativa apartine partidului sau de suflet, PD-L. Intre cine si cine ar mai fi putut sa fie Basescu "jucator"?

In primul sau mandat, calitatea de "jucator" a venit, la fel de normal, de la sine, deoarece puterea politica era impartita intre PD si PNL, mai apoi doar intre PNL si voalat si nuantat intre PNL si PSD. In acea perioada Basescu avea argumente sa apere democratia si valorile ei, sa sprijine modernizarea statului prin rolul sau activ - caci, nu-i asa?, puterea nu apartinea doar partidului sau.

In prezent cum ar mai putea fi altfel presedintele decat "discret", din moment ce a fi jucator ar insemna sa isi faulteze proprii "jucatori", fostii colegi de echipa si actualii sustinatori ai proiectului sau politic - democrat liberalii?

Desigur, in mod corect, presedintele ar fi trebuit sa isi pastreze calitatea de "jucator", pe care sa si-o exerseze ca o arma si mai eficienta pentru modernizarea statului, a Constitutiei si restructurarea institutiilor publice. Ceea ce este normal si corect pentru noi este, cu siguranta, vazut si inteles in cu totul alt mod de catre cei care acum incearca sa ne convinga ca cea mai buna atitudine este "discretia".

Acum discretia presedintelui este buna pentru ca ea este un pas inainte, un pas catre intrarea in "Marea Istorie a Romaniei". Asta ar insemna automat anularea intregului mandat din perioada 2004 - 2009, ca o recunoastere a unei perioade de conflicte si razboaie purtate intre palate de dragul razboiului si castigarii puterii totale. Preaslavirea "discretiei" actuale a presedintelui inseamna si recunoasterea cuceririi puterii totale de catre un singur partid, formatiunea politica ce isi exerseaza puterea prin intermediul (aproape a) tuturor institutiilor statului.

Discretia presedintelui, ridicata acum la rang de politica oficiala de stat, nu se mai traduce acum prin linistea in care politicienii sunt lasati "sa fure", asa cum chiar seful statului se exprima in urma cu doar alte cateva luni. Nu. Acum discretia si linistea care izvorasc de la Cotroceni sunt numite premisele care il vor introduce pe Traian Basescu direct in panoplia personajelor din Marea Istorie a Romaniei. Galeria marilor figuri istorice a romanilor este pe cale sa se imbogateasca.

Dincolo de optimismul sau pesimismul unora sau altora vis-a-vis de schimbarea anuntata si proclamata de catre presedinte, noua politica "discreta" nu este altceva decat un nou joc, o noua tactica a "jucatorului" Traian Basescu.

Aceasta tactica incearca, exact ca la fotbal, sa lase in offside ceilalti jucatori, anuntand o falsa actiune si schimbare de joc. Discretia lui Basescu este inceputul unui nou joc care ii va lasa, intr-adevar, fara replica pe concurentii sai, mai ales pentru ca nimeni nu il cunoaste inca. O mutare de tactician de geniu, trebuie sa recunoastem.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Basescu presedinte jucator, #Traian Basescu presedinte discret, #tactica Basescu , #presedinte