Bogdan Chirieac: Mult scandal, putina paine

Autor:
Luni, 13 Aprilie 2009, ora 12:23
4867 citiri
Bogdan Chirieac: Mult scandal, putina paine

53 la suta din populatia Romaniei nu are incredere in actualul Guvern, se arata in recentul sondaj realizat de INSOMAR in perioada 26 martie-5 aprilie.

Totodata, presedintele Traian Basescu ajunge la 43 la suta incredere pentru prima data de la investirea sa in fotoliul de la Cotroceni, coborand de la 57 la suta la cat se mentinea in lunile trecute.

De mentionat ca sondajul nu a surprins scandalurile Popoviciu, Ioana si Mircea Basescu sau Becali. Este riscant sa tragi o concluzie in legatura cu un sondaj de opinie fara minimum trei puncte de masurare.

Un lucru insa reiese din cele doua date - lipsa de incredere ca Guvernul stie unde duce tara si caderea accentuata a lui Traian Basescu - si anume ca publicul s-a saturat de scandaluri pe fondul lipsei de paine.

Mai saraci, mai disperati

Ritmul de scadere a increderii populatiei in noua guvernare este ridicat. Toti actorii politici au coborat sub nivelul la care se aflau imediat dupa alegerile locale din 2008. Mai mult de jumatate dintre romani - 55 la suta - declara ca situatia financiara a familiei lor s-a inrautatit in acest an, in comparatie cu anul trecut.

Majoritatea zdrobitoare a populatiei - 80 la suta - e convinsa ca Romania se afla in criza, ceea ce invalideaza orice discurs linistitor din partea politicienilor.

Asa cum era de asteptat, alegerile locale si cele prezidentiale sunt considerate cele mai importante. Cele mai putin importante sunt alegerile pentru Parlamentul European.

Cu cine votam?

Rezultatul validat de INSOMAR pentru scrutinul din 7 iunie este: PDL - 33%, PSD - 30%, PNL - 15%, UDMR - 6%, Elena Basescu - 6%, PRM - 5%.

Numarul votantilor Elenei Basescu arata in realitate nucleul dur din electorat al presedintelui Traian Basescu. Acest lucru invalideaza o teorie mai veche si pana la un punct argumentata sociologic, conform careia PD-L nu ar exista fara Traian Basescu.

Ei bine, se pare ca teoria organizatiilor locale a partidelor mari se dovedeste mai viabila decat cea care-l are in centru pe liderul charismatic national. Cu alte cuvinte, organizatia locala PD-L Neamt voteaza partidul nu fiindca Traian Basescu este liderul sau, ci fiindca in organizatia locala se afla fratele, nepotul, verisoara, prietenii, o intreaga retea de persoane care impreuna formeaza un interes adesea economic si nu politic, ce nu mai are in vedere persoana sefului central.

In privinta increderii in politicieni, Traian Basescu ramane, in continuare, pe primul loc, urmat de Sorin Oprescu cu 36%, Crin Antonescu cu 32%, Mircea Geoana cu 31%, Emil Boc cu 28% si Theodor Stolojan cu numai 21%.

Acest lucru arata ca Crin Antonescu poate fi marea surpriza la alegerile prezidentiale din acest an. Cu numai un sondaj de opinie insa, este prematura orice concluzie sigura. Masinariile de partid vor fi esentiale in campanile electorale viitoare.

Totusi, se poate presupune ca persoana care va avea cel mai mult de suferit din partea crizei economice este Traian Basescu, in continuare cel mai puternic politician din Romania. In acelasi timp, daca scandalurile vor continua, indiferent de cine va provoca galagia sterila omniprezenta in Romania ultimilor cinci ani, probabil ca decontul il va suporta tot Traian Basescu.

Nu mai departe de vara trecuta, presedintele actual al Romaniei parea ca va fi avut traiectoria lui Vladimir Putin atunci cand acesta a candidat pentru al doilea mandat prezidential. Atunci, in 2004, Putin a renuntat sa-si mai faca o campanie electorala si, intrebat fiind ce va fi in lunea de dupa duminica alegerilor, raspundea: "O zi obisnuita de lucru".

Acum, in primavara lui 2009, criza economica se pare ca a schimbat total gustul romanilor in materie de politicieni. Desi inspira in continuare in interviurile pe care le da la televiziune, cea mai mare incredere dintre toti politicienii, alegerile prezidentiale din acest an nu vor fi nici pe departe un galop de sanatate pentru Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sondaj incredere politicieni, #Basescu plateste criza, #Crin Antonescu incredere, #vot optiuni , #Crin Antonescu