Capcana lui Crin Antonescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 12:35
19873 citiri
Capcana lui Crin Antonescu
Foto: Ziare.com

Crin Antonescu ar putea trece direct de la gloria maxima, la prabusirea politica. A mizat absolut totul pe o carte si a pierdut. Unii spun ca a fost consecvent, dar consecventa irationala se numeste obsesie. De fapt, Crin Antonescu a subordonat partidul si a incercat sa subordoneze si electoratul unei obsesii personale si intereselor lui Dinu Patriciu.

Dupa victoria impotriva lui Calin Popescu Tariceanu si intrarea in cursa prezidentiala, Crin Antonescu parea o speranta a politicii romanesti. Verbul sau viu, comparabil cu al lui Traian Basescu, alura intelectuala, sprijinul unor personalitati ale societatii civile, un trecut politic mult mai curat decat al adversarilor sai, o legenda interesanta, chiar melodramatica, si postura avantajoasa de lider al opozitiei, toate jucau in favoarea sa.

Odata cu inceputul campaniei a inceput sa faca insa greseli. A venit cu solutia foarte interesanta Klaus Iohannis, dar a permis vampirizarea ei de catre rivalul direct pentru accesul in turul al doilea. De fapt, intreaga sa ofensiva impotriva lui Mircea Geoana a inceput foarte tarziu, dar a fost apriga, marcata de vorbe care nu se uita usor de catre electorat: "Geoana manechinul lui Hrebenciuc si Vanghelie", "Geoana care negociaza in secret la Mosocova", "Geoana, candidatul care nu exista", "Geoana, presedintele tras de sfori".

Si totusi, in prima zi dupa turul intai, acelasi Mircea Geoana a primit sprijinul sau total si neconditionat. Concomitent, Crin Antonescu a trantit usa in nasul PD-L, fara a lasa loc de buna ziua pentru ipoteza, in care, iata, am si ajuns, ca Traian Basescu va fi reconfirmat de vointa populara. Atunci s-a rupt filmul lui Crin Antonescu. In politica nu e bine sa nu lasi loc de buna ziua, mai ales daca exista un risc cat de mic ca acest "buna ziua" sa-ti fie impus de electorat.

Crin Antonescu s-a crezut depozitarul neconditionat al voturilor din turul intai. El a fost votat pentru ca parea a treia cale, in numele unor principii, adica exact cele pe care le-a tradat in numele obsesiei antiBasescu. Sa fi crezut dl. Antonescu insusi ca a fost ales doar in numele obsesiei? Atunci domnia sa este primul care nu a crezut in principiile pe care le-a invocat.

Si Crin Antonescu persista in obsesie. "Personal exclud orice colaboare cu PD-L" a declarat domnia sa luni seara. Partidul insa nu este in totalitate de acord cu acest radicalism patrician. Liderul gruparii favorabile guvernarii cu PD-L este, ce ironie, tocmai Calin Popescu Tariceanu, cel care a cunoscut pe propria piele tradarea lui Dinu Patriciu si decaderea si o fi inteles ca in politica intelepciunea este o virtute de aur.

Ce stie Calin Popescu Tariceanu? Ca 90% din parlamentarii liberali mai bine schimba barca decat sa mearga la anticipate si 90% din liderii locali ai PNL mai bine sparg usa PD-L decat sa ramana inca o tura in desertul opozitiei, fara acces la resurse. Cati dintre primarii PNL si-ar asuma un astfel de sacrificiu de dragul lui Crin Antonescu si Dinu Patriciu? Crin Antonescu va afla raspunsul la aceasta intrebare chiar azi (miercuri) din ziua liderilor locali veniti la Bucuresti si este posibil sa nu-i placa deloc.

Din capcana in care a ajuns, Crin Antonescu nu are in acest moment decat doua iesiri.

Prima ar fi sa intoarca foaia sub previzibila presiune a partidului, ceea ce ar fi, sa recunoastem, cam penibil dupa baricadarea de pana acum in radicalismul extrem. Sa nu o excludem totusi. Crin Antonescu a declarat deja ca PNL ar putea totusi intra la guvernare daca primeste functia de premier. Conditia ar fi stat in picioare daca dl. Antonescu nu s-ar fi aflat cu trup si suflet alaturi de Mircea Geoana, dar cand esti in tabara invinsilor nu poti lua partea leului la tratatul de pace. Poti doar sa o invoci drept conditie maximala de la care sa pornesti negocierile.

A doua cale ar fi sa demisioneze demn din fruntea PNL, ca orice invins, lasand astfel cale libera negocierilor cu PD-L si, eventual, revenirii lui Calin Popescu Tariceanu la sefia partidului. Deocamdata nu da niciun semn ca s-ar gandi la asa ceva.

Daca nu face nici una nici alta, ar putea reusi performanta de a rupe PNL, aruncandu-i pe liberali in cosmarul dezbinarii din care s-a muncit atat de mult sa-i scoata Valeriu Stoica. E adevarat ca din ruptura aceasta ar putea ramne cam singur, inconjurat exclusiv de grupul talibanilor antiBasescu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rezultate alegeri prezidentiale, #capcana Crin Antonescu, #Crin Antonescu PDL, #PNL PSD PDL , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza Wordsmaster
Wordsmaster
rank 2
Sa nu-mi spuneti mie, ca in capcana fiind, cand a primit darul de nunta de la Patriciu, in plic in afara de lista cu instructiuni, nu se afla si un cec de cateva milioane de euroi. Asta ca sa stea omul fericit in capcana lui!