Crin Antonescu, forma fara fond

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 18:30
4331 citiri
Crin Antonescu, forma fara fond

Strategia electorala pentru prezidentiale a lui Crin Antonescu nu face decat sa confirme ca imparatul e gol. Cu alte cuvinte, ca este lipsit de identitate politica si proiecte, incercand doar sa speculeze, cu cata maiestrie poate, un moment politic, teoretic, prielnic.

Ce citim asadar in documentul liberal aparut mai intai pe surse, ca exclusivitate, si apoi asumat fara complexe de conducerea liberala si de Romeo Stavarache, viitorul sef al campaniei prezidentiale a lui Crin Antonescu?

In primul rand, o foarte corecta analiza a situatiei politice actuale: trendul descendent al lui Traian Basescu, dezamagirea tot mai mare a electoratului complet derutat, potentialul foarte scazut si vulnerabilitatea lui Mircea Geoana, perceput de propriul electorat drept "un candidat slab, duplicitar si dispus la compromis cu Traian Basescu", lipsa de ideologie si populismul PD-L.

Si care este, in aceste conditii, oferta lui Crin Antonescu? Un presedinte de alt tip. Foarte frumos! Si ce sa defineasca acest nou tip de presedinte? Tunsoarea, croiala costumului, culoarea ochilor, timbrul vocii si retorica? In mod normal, un nou tip de presedinte ar trebui sa fie definit printr-un proiect politic original si puternic, care sa traseze liniile unui eventual mandat in tiparul prerogativelor prezidentiale.

Crin Antonescu nu ofera insa asa ceva. Ba chiar mai mult, nu ofera nici macar o viziune liberala solida de care ar trebui sa dea dovada un presedinte al PNL, partid care la noi, si cam numai pe la noi, este de dreapta. Dimpotriva, strategia sa electorala este indreptata in mare masura catre cel mai reactiv electorat de stanga.

Ce-si propune Crin Antonescu?

Sa revitalizeze electoratul liberal, estimat la 20%, sa atraga alegatorii frustrati ai marilor orase si societatea civila neafiliata politic, pensionarii, dar si sa smulga halci importante din electoratul PSD, adica exact acea parte care l-ar vota, tineti-va bine, pe Ion Iliescu.

"Acest electorat ar putea fi atras de calitatile de om echilibrat, cinstit si onest politic ale lui Crin Antonescu, pe care intr-o perioada trecuta le-am regasit la fostul presedinte Ion Iliescu", scrie in strategie.

Asadar, candidatul liberal mizeaza pe electoratul cel mai putin evoluat, cel mai conservator al PSD, mai mult decat pe eventuali dezertori din barca PD-L, ignorati, de altfel, cu desavarsire in document. Si cum anume se gandeste sa-l capteze? Imaginea castigatoare a lui Ion Iliescu avea, sa ne amintim, doua componente inseparabile: ,,sarac si cinstit". Trimiterea la fostul presedinte le implica automat pe amandoua.

Sa intelegem deci ca un liberal este gata sa defineasca saracia drept virtute si, implicit, bogatia drept vina?

Urmeaza, probabil ca, dupa modelul Noricai Nicolai, alta liberala de marca, Crin Antonescu sa invoce virtutile nationalizarii, pentru ca, nu-i asa?, potrivit noului sau mentor, Ion Iliescu, proprietatea e un moft.

E drept, alt discurs nu va prinde in veci la electoratul lui Ion Iliescu. Si, desi nu scrie in strategie, Crin Antonescu ar putea miza si pe sprijinul discret, dar explicit, al fostului presedinte, care oricum nu-l are la stomac pe Mircea Geoana si s-a declarat deja cucerit de noul presedinte PNL.

Unicul "proiect": jos Basescu!

Dar cum va digera electoratul liberal autentic un discurs pe placul fidelilor lui Ion Iliescu? Singurul liant posibil este ura comuna impotriva lui Traian Basescu. Dar "jos Basescu" nu este proiect politic si cu atat mai putin unul care sa defineasca un alt tip de presedinte. Ce ramane din Crin Antonescu daca-l scoatem pe Traian Basescu din ecuatie este ceea ce ar reprezenta el odata pus in locul lui Traian Basescu. Zero.

Daca lasam strategia la o parte, Crin Antonescu a inceput sa traseze, in fapt, primele caracteristici ale "noului" tip de presedinte: refuzul responsabilitatii si ipocrizia. El a anuntat deja ca nu intentioneaza sa demisioneze in cazul unui esec la prezidentiale, pentru ca, nu-i asa, a fost ales pentru un mandat. In acelasi timp, desi a atacat frauda electorala si practicile incorecte ale celorlalte partide, a tacut malc dupa ce ziarul Ziua a dezvaluit cu cat aplomb aduna voturi cu autobuzul si posta subordonatii sai de la Botosani. Si in timp ce lupta pentru demascarea Monica Iacob Ridzi, ar fi bine sa nu permita un zid liberal impotriva anchetarii lui Calin Popescu Tariceanu in afacerea Sterling.

Una peste alta, Crin Antonescu pregateste o campanie de efecte emotionale, goala de continut, fara proiect politic, fara vreo viziune originala, centrata pe ura impotriva presedintelui care sa aduca voturi de la sine.

Crin Antonescu rateaza ocazie dupa ocazie de a face o figura demna in aceasta perioada politica atat de tulbure, iar scorul de la europarlamentare pare sa nu-l fi pus catusi de putin pe ganduri. Daca tot vrea sa para un Obama de Romania si clameaza un model nou de presedinte, prezidentiabilul liberal ar trebui sa adauge fond unei forme care deja a inceput sa se uzeze.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Crin Antonescu prezidentiale, #forme fara fond, #Romeo Stavarache campanie, #program Crin Antonescu , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Un chiulangiu al PARLAMENTULUI ales de un electorat scîrbit şi resmnat un PSEUDOLIDER doar cu MOACĂ FOTOGENICĂ fără PROIECT fără STRATEGIE fără PRINCIPII