Opinii: Metodele securistice ale presedintelui si "legamantul" lui Antonescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 23:45
8484 citiri
Opinii: Metodele securistice ale presedintelui si "legamantul" lui Antonescu
Foto: dcnews.ro

Presedintelui i-a "scapat porumbelul" cat se poate de intentionat. Stim de acum stilul "nevinovat" in care seful statului face legaturi intre informatiile propagate pe diverse canale mai mult sau mai putin credibile si adevarul.

Cand presedintele a comentat la TVR proaspata alianta dintre PC si PNL, legamantul dintre Voiculescu si Antonescu, a introdus si cuvantul "Porumbacu"... "porumbelul" care l-a intalnit pe "Felix motanul", cum ii place lui Traian Basescu sa sublinieze de fiecare data.

Lasand la o parte plasticitatea limbajului, care inclina balanta decentei mai degraba in mocirla decat inspre demnitatea pe care ar trebui sa o includa functia prezidentiala, "scaparea" lui Traian Basescu este absolut incalificabila, impardonabila si intolerabila, daca si numai daca ea nu exprima un adevar.

Daca ea este conforma cu realitatea, daca inainte sau dupa '89 Crin Antonescu a avut nume de cod "Porumbacu" in relatia sa de colaborare cu fosta Securitatea, atunci presedintele nu are nicio problema. El trebuie, eventual, sa produca dovezi pentru cele afirmate. Alta cale nu exista, alta solutie pentru a mai iesi (vreodata) din aceasta jenanta situatie nu este posibila.

Un lucru se pare ca nu va fi invatat niciodata de catre politicienii nostri. Sa realizeze ca aruncarea fumigenelor si vorbelor fara nicio sustinere incontinuu in spatiu public nu are ca efect, intr-un final, decat intoarcerea acestora impotriva lor insisi. Presedintele nu s-a ferit niciodata sa sustina vrute si nevrute despre diversi indivizi, "colegi" sau romani in general - vezi cati homosexuali declara presedintele ca ar exista acum cativa ani - pentru ca apoi sa nu mai produca niciodata vreo dovada in acel sens.

Cel mult, dupa ce efectul decridibilizarii fusese produs, domnul Traian Basescu recunoastea cu glas scazut si din coltul gurii ca "e posibil sa ma fi inselat". Insa cel mai mult lipseste demnitatea functiei prezidentiale. Un sef de stat nu poate afirma niciodata public o astfel de "bomba" fara ca apoi sa nu aduca si dovezi in sprijinul celor sustinute.

Un ziarist se poate intreba, poate avea dubii, poate sa ceara raspunsuri in legatura cu o "eventuala" acuzatie si are libertatea de a face tot felul de conexiuni intre fapte si realitati dovedite.

Un presedinte nu poate veni insa niciodata sa lanseze un asemenea "porumbel" despre trecutul unuia dintre cei mai importanti lideri ai Opozitiei doar pe baza, eventual, a unor informatii propagate in mediul online, in subsolul unor comentarii obscure si anonime, unde orice lunatic adolescentin poate sa isi descrie visul frustrarii ca pe un eveniment ce a avut loc cu adevarat in realitate.

Crin Antonescu l-a somat pe Traian Basescu sa vina cu precizari si clarificari in termen de 48 de ore. Probabil ca nici in 48 de ani nu vom asista la transarea problemei, pentru ca altfel am asista la o premiera nationala - elucidarea definitiva a unei probleme legata de colaborarea cu Securitatea a unui important politician roman.

Altfel, daca ar fi si noi sa dam curs "metodelor" securistice ale presedintelui de a raspandi zvonuri, barfe si cancanuri, atunci ce am putea sa afirmam sau sa ne intrebam despre domnia sa, din arhiva mai mult decat bogata a subsolului mediului online si nu numai? Faptul ca nu poti sa spui orice despre oricine ar trebui sa devina un model in primul rand pentru presedintele tarii, intrucat domnia sa propaga un model.

Insa aceasta este tara unde totul este permis, desi totul este interzis, unde nimeni nu se face vinovat de nimic, desi coruptia, hotia si arta minciunii sunt a doua natura a noastra, si unde un politician care vorbeste despre "politica bunului simt" se face frate de cruce cu intruchiparea perfecta a securistului care a prosperat si dupa Revolutie si a reusit sa supuna si sa controleze tara mai puternic si mai profund decat a facut-o inainte de '89.

In aceasta tara, intr-adevar, nu mai trebuie sa mire pe nimeni ca presedintele ei este primul colportor al celor mai otravitoare scursuri. Aceasta este tara unde nici macar porumbeii nu mai sunt simbolul pacii si al linistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Crin Antonescu presedinte PNL, #colaborare securitate, #CNSAS , #Crin Antonescu