Oferta lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 18:04
7794 citiri
Oferta lui Traian Basescu
Fotomontaj Ziare.com

Traian Basescu a facut o miscare politica importanta prin oferta fara echivoc lansata liberalilor.

"In mod categoric (dupa alegeri n.r.), optiunea mea va fi un guvern de dreapta, PD-L-PNL, daca PNL renunta la optiunea de a da un prim ministru. (...) Trebuie sa fie un prim-ministru pe care sa il agreez si eu si care sa reflecte rezultatul alegerilor".

Oferta aceasta, lansata pentru perioada post electorala, are un puternic caracter electoral, dar nu numai.

Din punct de vedere electoral, Traian Basescu incearca, in primul rand, sa recupereze partea pierduta din electoratul din 2004 al Aliantei DA, mai ales in vederea unui tur al doilea cu Mircea Geoana: electoratul liberal, care nu se simte prea confortabil in concubinajul cu PSD, dar si electoratul demobilizat de coalitia PD-L+PSD.

In al doilea rand, Traian Basescu arunca si o bomba in mijlocul actualei majoritati parlamentare, pentru ca, in mod cert, cel putin unii parlamentari liberali vor prefera ca, dupa prezidentiale, daca invinge Traian Basescu, sa revina la guvernare decat sa ajunga la anticipate.

Iar printr-un discurs abil, extrem de emolient cu liberalii, Traian Basescu face oferta si mai tentanta: "nu dau vina pe liberali" pentru ratarea unei aliante de dreapta in decembrie, a spus Traian Basescu. Ba chiar mai mult, presedintele sustine explicit reducerea cotei unice in urmatorii ani, punct forte din programul lui Crin Antonescu.

Dar oferta aceasta nu este numai o chestiune electorala. De fapt, Traian Basescu nici nu are o alta varianta viabila de majoritate daca va castiga un nou mandat. Sigur, poate miza si pe o majoritate cu independentii, tot mai bagati in seama, adica, mai pe romaneste, cu dezertorii, tot mai multi sub presiunea anticipatelor, din partidele care s-ar vedea invinse. Dar aceasta nu este o cale nici onorabila nici sigura, pentru ca dezertorii sunt primii care fug din nou, la o adica.

Asadar, propunerea este, de fapt, logica. Si totusi, Crin Antonescu a reactionat de parca ar fi fost luat prin surprindere, adica inabil: "Intre mine, Crin Antonescu, presedintele PNL, si PNL, pe de o parte, si domnul Traian Basescu este exclusa orice intelegere politica in sensul unei aliante (...) avand in vedere trecutul, avand in vedere faptul ca Traian Basescu nu a participat niciodata cinstit la o alianta. Traian Basescu nu mai poate fi pentru noi partener".

Refuzul acesta categoric, fara nicio nuanta, este riscant din cateva puncte de vedere.

Prin lansarea propunerii, Traian Basescu apare ca flexibil, cu mana intinsa, iar dl. Antonescu pare inflexibil, respingand aceasta mana. Nu cred ca imaginea aceasta este in interesul electoral al prezidentiabilului liberal.

In plus, nu stiu cum va explica dl. Antonescu propriului electorat ca prefera o alianta cu stanga, cu un partid adversar al cotei unice si scaderii impozitelor, de exemplu, de ce, pana la urma, sunt mai buni Marian Vanghelie si Ion Iliescu decat Traian Basescu.

Mai ales ca el insusi facea cu numai o zi in urma o declaratie foarte corecta: "(In ipoteza ca nu ajung in turul al doilea n.r) as avea de ales intre pericolul unui derapaj, unor forme autoritare care imi repugna in cazul Traian Basescu. In cazul Mircea Geoana avem de-a face cu stagnare. De bine de rau, cu Basescu s-a mai agitat sistemul, cu Geoana e chiar o problema. Nu o sa stim cine e presedinte. Se linisteste mocirla. Vom avea ministrii pusi nu pe criteriul competentei, ci pentru ca au mai multe pile in grupurile de interese".

Refuzul, fara nuante, al lui Crin Antonescu mai ridica o problema. Domnia sa respinge categoric o intelegere cu presedintele in ipoteza realegerii acestuia. Dar realegerea lui Traian Basescu nu ar insemna o revalidare a acestuia cu toate defectele lui, cu tot trecutul lui, cu toate aliantele rupte? Cum poti refuza ab initio sa discuti cu un demnitar revalidat de popor? Nu numai ca este o atitudine nedemocratica, ci ii indeparteaza pe nehotaratii care nu-l urasc pe Traian Basescu.

Pe de alta parte, refuzul acesta categoric i-ar putea crea lui Crin Antonescu probleme in propriul partid. Este posibil ca liberalii din teritoriu, alungati din toate pozitiile cu acces la resurse, sa fie foarte incantati de o refacere a Aliantei DA.

Nimeni nu spune ca dl. Antonescu ar fi trebuit sa se arunce in bratele lui Traian Basescu, insa e bine ca in politica, mai ales intr-o situatie atat de fluida, sa nu spui "Niciodata".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Crin Antonescu prezidentiale 2009, #Basescu Antonescu alianta , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza eugen180
eugen180
rank 3
INCREDIBIL, BASESCU CU FATA UMANA, RAGUSIT SI SPASIT... DAR TEAPA.. NU SE VA TINE DE CUVANT.
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5