Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Opinii: Opozitia criminala si o lectie umilitoare

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 19:35
7496 citiri
Opinii: Opozitia criminala si o lectie umilitoare
Foto: realitatea.net

Nefericita soarta are romanul astazi. Tara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, cu pensii sub pragul supravietuirii, a trebuit sa indure si cele mai drastice taieri bugetare din uniune. Nicio alta tara, oricat de grav afectata de criza, nu a mai luat asemenea masuri. Iar majoritatea tarilor din UE au iesit din criza sau, cel mai rau, au pus bazele redresarii.

Doar Guvernul Boc a reusit contraperformanta de a adopta cele mai crunte reduceri bugetare si, in acelasi timp, continua sa afunde si mai adanc tara in recesiune. Viitorul suna prost, in ciuda optimismului iresponsabil al guvernantilor. Cand totul parea a se derula potrivit planurilor echipei Basescu - Boc (taierile de 25% sa fie permanentizate in 2011), o nastrusnica gaselnita a Opozitiei e pe cale sa destrame linistea Puterii.

E vorba de "placerea sadica" a PSD si PNL de a amana adoptarea Legii salarizarii unitare, prin lipsa cvorumului la citirea motiunii, depusa (culmea!) tot de Opozitie. Strategia are o finalitate foarte bine tintita - fortarea Guvernului sa isi respecte propriile promisiuni si angajamente (nu cele din campania electorala, fireste) referitoare la revenirea salariilor bugetarilor, de la 1 ianuarie 2011, la forma dinaintea taierilor bugetare.

Sansele ca jocul la intidmidare al Opozitiei sa aiba succes sunt mari, iar transa FMI din ianuarie ar putea fi blocata. De aici parerile diverg. Haosul pune stapanire si pe viitor, nu doar pe prezent. Pe de o parte, Emil Boc sustine ca, fara imprumutul FMI din ianuarie, Guvernul nu va avea bani de salarii si pensii. In acelasi timp, atat Emil Boc, cat si Sebastian Lazaroiu afirma ca banii de la FMI nu vor merge la salarii si pensii.

Toti reprezentantii Puterii s-au inteles asupra unui singur mesaj coerent - "toti romanii trebuie sa stie ca Romania intra in colaps din cauza Opozitiei". Ideea centrala a mesajului prezidential. Cu toate ca si presedintele admisese, fortat de intrebarile jurnalistilor, ca jocul democratiei si votul liber din Parlament nu pot fi acuzate niciodata ca prabusesc economia unei tari.

Desi Traian Basescu a fost generos cu valorile democratiei, este foarte posibil ca un vot liber exprimat sa prabuseasca economica unei tari. Acesta este insa riscul democratiei. Romania este departe de aceasta perspectiva. Motivul? Cu sau fara viitoarea transa a FMI, tara nici nu este pusa pe picioare, dar nici nu este doborata la pamant. Isi continua doar agonia fara sfarsit a politicilor fara nicio legatura cu redresarea economica, ci doar cu taierile succesive. Atat stiu sa faca guvernantii nostri, cand constata ca nu sunt capabili sa produca bani cu masuri inteligente de stimulare a economiei.

Merita sa meditam asupra punctului de cotitura in care se afla Romania. Ar trebui Opozitia sa deblocheze Legea salarizarii si sa permita Guvernului prelungirea durerii sau trebuie sa puna capat incompetentei de pana acum? Ar trebui PSD si PNL sa forteze Guvernul sa respecte promisiunea lui Basescu in legatura cu salariile taiate doar pentru o perioada de sase luni?

Va mai amintiti cum cerea presedintele incredere romanilor - un mandat acordat lui Boc - pe o perioada de sase luni? Iar daca acesta pica testul sa putem cere apoi demisia lui? Poate fi inteleasa nevoia Guvernului si a partidului democrat liberal de a mentine reducerile bugetare si in 2011. De a le eterniza. Putem admite ca evaluarile si asteptarilor lor au putut fi contrazise de realitatea cruda si imprevizibila. Este uman sa gresesti.

Daca noi putem intelege ca ei se pot insela, ei de ce nu au decenta sa admita ca se inseala chiar acum in privinta evaluarilor fanteziste despre cresterile din 2011? La fel cum s-au inselat si pana acum mereu.

Aceasta este lectia umilintei pe care nu cei 22 de milioane de romani ar trebui sa o traiasca zi de zi, ci doar cei 15 membri ai Guvernului. Plus premierul si, mai ales, presedintele tarii. O greseala care ar trebui sa ii coste demisia pe cel putin unul dintre cei doi garanti ai promisiunilor eterne despre iesirea din criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#legea salarizarii unitare Opozitie, #Opozitie boicot legislativ, #promisiuni Traian Basescu, #promisiuni guvernul Boc , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza Basesku
Basesku
rank 5
Liniste, ba, ce dreaku! Uite, domle, chiar si Leca recunoaste ca Opozitia e criminala!
Poza ETC
ETC
rank 1
Pauza de ras.