Presedintele Romaniei, domnul... (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 August 2013, ora 21:33
5586 citiri
Presedintele Romaniei, domnul... (Opinii)
Foto: Arhiva

Agenda publica a unei tari este ca o tabla pe care profesorul scrie, la inceputul cursului, temele care urmeaza sa fie abordate.

Intr-o democratie nu exista niciodata un singur autor care sa dicteze agenda, ci o multitudine de factori care se impletesc si se influenteaza reciproc.

Cu cat puterea e concentrata mai mult intr-o singura mana sau in jurul unui grup restrans de indivizi, cu atat mai putin sunt deschise problemele dezbaterii publice si controlului diverselor institutii cu rol de supraveghere si - sau legiferare.

In functie de problemele care tin capul de afis in agenda publica poate fi intuit si drumul catre progres statului respectiv. In functie de agenda publica partidele isi construiesc politicile pe care le prezinta electoratului iar politicienii ofera in campanii promisiuni si iluzii pe baza carora ajung sa fie alesi in functii de unde influenteaza si mai direct temele de parcurs ale natiunii.

Desi presedintele Romaniei este considerat parte a puterii executive, alaturi de Guvern, cel putin in opinia Consiliului Legislativ, majoritatea atributiilor sale cad in sfera reprezentarii statului si rolului de "mediator" intre puterile statului si societate.

Fara a dori o clipa sa pasesc in zona incinsa a subtilitatilor constitutionale - reluarea dezbaterilor in Comisia Parlamentara pentru revizuirea Constitutiei va transa intr-un final, sper cat mai clar, si capitolul puterilor si atributiilor presedintelui - cred ca indiferent de numele viitorului presedinte si rolul Cotroceniului de dupa revizuirea Constitutiei (in cazul in care aceasta va mai avea vreodata loc) intre puterile statului, problemele Romaniei raman aceleasi.

Identificarea acestora si solutiile reale pentru rezolvarea lor sunt, din pacate, singurele arme prin care agenda publica poate fi recucerita eficient de catre politicienii romani.

Pentru ca realitatea este ca agenda publica este scrisa astazi in Romania de catre Bruxelles sau, cu adevarat nefericit, de catre FMI. Abia enuntarea raspicata a acestui adevar ar fi primul pas spre conectarea politicului romanesc la problemele reale care tin Romania in locul in care o vedem cu totii ca balteste in ultimii trei-patru ani.

Relatia complice-vinovata a intregii clase politice cu FMI si incapacitatea de a furniza incredere si a obtine respect din partea Bruxelles-ului sunt esecurile cele mai mari si mai dureroase ale partidelor si liderilor lor.

Intrecerea la varf dintre Traian Basescu, Victor Ponta si Crin Antonescu a avut ca principal efect exact stergerea celor mai importante puncte de pe agenda publica si inlocuirea lor cu false teme si isterii de-o vara. Miscarea le-a convenit in egala masura tuturor, indiferent de locul pe care l-au ocupat in ultimii ani - fie la putere, fie in opozitie.

Aceasta e adevarata coabitare - complicitatea si intelegerea muta a celor trei lideri in schimbul unei agende publice "nevinovate", caldute si care sa le permita sa nu isi declare falimentul.

In loc sa punem in discutie semnarea noului acord cu FMI, toata Romania in frunte cu Traian Basescu dezbate declaratiile liderului maghiar Jobbik.

Pana una alta, Ungaria este in spatiul Schengen si nu este amenintata de nicio sanctiune din partea UE. Bonus: Budapesta a anuntat achitarea integrala a imprumutului obtinut de la FMI in 2009 si nu a intrat in faliment.

La noi principalul candidat al alegerilor prezidentiale de anul viitor s-a intors din vacanta si a rupt tacerea de o luna de zile cu un atac la "cruciada" declarata de Traian Basescu Ungariei in urma scandalului provocat de Vona Gabor in Ardeal.

Si in timp ce politicile economice sunt dictate de FMI, in tot mai multe tari din UE suntem scosi tapi ispasitori pentru tot esecurile pe care nimeni nu are curaj sa le asume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#presedinte putere executiva, #presedinte coabitare Guvern , #Crin Antonescu