Reactii la decizia CCR privind motiunea de cenzura

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 16:36
2148 citiri
Reactii la decizia CCR privind motiunea de cenzura
Foto arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, luni, 12 octombrie, sesizarea PD-L privind neconstitutionalitatea motiunii de cenzura intitulata "11 impotriva Romaniei", initiata de PNL si UDMR si sprijinita de 7 parlamentari PSD.

Toader: Asa a hotarat Curtea, asa facem

PD-L respecta decizia Curtii Constitutionale privind respingerea sesizarii de neconstitutionalitate a motiunii de cenzura a PNL si ca va actiona in consecinta, a declarat Mircea Toader, liderul de grup al deputatilor democrat-liberali, imediat dupa ce hotararea a fost facuta publica.

Democrat-liberalul a afirmat ca judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au solutionat o disputa privind constitutionalitatea demersului initia de liberali si UDMR, solutie pe care PD-L intentioneaza sa o respecte: "De aia este o decizie a Curtii Constitutionale, pentru ca ea trebuie respectata. Aceasta a fost opinia noastra, am avut o divergenta de opinie si de interpretare. Cum a hotarat Curtea, asa facem".

El a refuzat sa evalueze sansele ca motiunea "11 impotriva Romaniei" sa treaca. "Vedem maine. Noi avem varianta de a ne prezenta la motiune, de a ne sustine punctul de vedere si de a participa la vot", a mai spus Toader.

Nici presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, nu a contestat respingerea de catre instanta suprema a sesizarii PD-L. "Nu comnetez deciziile Curtii Constitutionale, sunt corecte". a declarat Anastase.

PNL: Decizia CCR, dovada ca efortul lui Basescu este sortit esecului

Potrivit presedintelui PNL, Crin Antonescu, hotararea instantei supreme nu face decat sa demonstreze ca efortul lui Basescu si al PD-L de a anula statul de drept sunt sortite esecului.

"Salut decizia CCR. Ea ne demonstraza ca in Romania aceasta institutie poate da o lectura corecta Constitutiei si de asemenea ne creeaza speranta ca eforturile lui Traian Basescu si ale PDL de a anula statul de drept din Romania sunt sortite esecului datorita faptului ca exista instante care functioneaza normal", a comentat Antonescu.

La randul lui, liberalul Teodor Melescanu, a explicat ca in ciuda nuantei pe care o are hotararea CCR de luni - mai exact, in motivare nu scrie daca motiunea de cenzura este sau nu cconstitutionala, ci ca respinge sesizarea PD-L - un lucru e sigur: instanta suprema permite ca motiunea de cenzura sa fie votata, marti, in Parlament.

"Nu am vazut decizia Curtii. Dar fie ca a respins sesizarea sau ca a declarat-o constitutionala sau neconstitutionala, maine mergem sa votam motiunea de cenzura", sustine fostul ministru al Apararii.

De aceeasi parere este si colegul celor doi, Ioan Ghise, care pe baza Constitutiei a subliniat ca "Guvernul, daca isi angajeaza raspunderea de o suta de ori, de o suta de ori se poate depune motiune de cenzura".

"Dar Guvernul a vrut sa incerce marea cu sarea si a trimis motiunea la Curtea Constitutionala a Romaniei", a mai spus liberalul.

Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea PD-L privind motiunea de cenzura a PNL si UDMR, precizand ca nu intra in atributiile CCR controlul constitutionalitatii motiunilor de cenzura.

PSD: CCR face PD-L de ras

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, luni, despre decizia CCR de a declara drept constitutionala initiativa opozitiei de a depune motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei", ca Romania este un stat de drept.

Intrebat cum comenteaza decizia Curtii Constitutionale, Geoana a raspuns sec, la intrarea in sedinta de luni a grupurilor parlamentare reunite ale PSD: "Romania este un stat de drept".

In opinia fostului ministru pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, solicitarea PD-L catre CCR cu privire la motiune a fost facuta din incompetenta, iar decizia CCR de luni a aratat asta: "Cred ca cei de la PD-L s-au facut de ras pentru ca orice student din anul I de la Facultatea de Drept stia ca motiunea poate fi depusa si ca trebuie dezbatuta si ca este dreptul suveran al Parlamentului de a acorda sau retrage increderea unui Guvern.

Solicitarea PDL ori a fost facuta din incompetenta, ori din dispret pentru Constitutie si ambele variante sunt foarte grave".

Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea PD-L privind motiunea de cenzura a PNL si UDMR, precizand ca nu intra in atributiile CCR controlul constitutionalitatii motiunilor de cenzura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#motiune cenzura vot Parlament, #Crin Antonescu Mircea Toader PD L, #Guvern cade motiune , #Crin Antonescu