Realitatea bate SF-ul pentru Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 19 Februarie 2013, ora 23:59
8007 citiri
Realitatea bate SF-ul pentru Cotroceni (Opinii)
Foto: Arhiva

Privita de la o inaltime considerabila, nebunia care a cuprins din nou intreaga scena politica are o singura explicatie - soarta presedintelui.

Important - nu doar destinul actualului locatar de la Cotroceni deranjeaza, desi zgomotul provocat de Basescu in incercarea de a-si asigura iesirea la pensie e considerabil, ci in egala masura halucinant e si scandalul provocat deja de alegerile prezidentiale de peste doi ani.

Trista ironie e ca taman in preajma initierii dezbaterilor pentru revizuirea Constitutiei, atat de necesara altfel, suntem obligati sa aplaudam o schimbare care probabil nu va modifica nimic.

Sa intelegem tabloul zilei - dintre toate partidele in PSD e cel mai liniste, in principal pentru ca a cam obtinut tot ce convenise si putea spera pentru urmatorii patru ani. De cealalta parte, taraboiul continuu, desfasurat in paralel si sincron, din PNL si PDL are paradoxal o singura explicatie: plecarea actualului presedinte de la Cotroceni si venirea urmatorului.

Intrucat ambele momente sunt in desfasurare, iar al doilea sta si sub semnul incertitudinii, de altfel ca si modul in care ar putea sfarsi primul, scandalurile din PDL si PNL au mai multe elemente in comun decat si-ar dori sa recunoasca sau sa vada cei implicati direct.

In PDL presedintele a intervenit atat de brutal, incat pana si clarificarile care s-ar fi dorit a mai linisti apele mai rau au facut. Timpul alocat concret de presedinte pentru a critica viata interna din PDL este dovada cea mai evidenta a depasirii atributiilor constitutionale.

Asa se exprima interesul profund in privinta partidului. Daca ar fi adevarat ca la sfarsitul mandatului ar pleca pe mare, la carma unui vapor, Basescu ar trebui sa isi dedice macar sfarsitul celui de-al doilea mandat exclusiv tarii si interesului general.

Si, ca si cum nu ar fi de ajuns o jumatate de putere a Romaniei concentrata doar pe supravietuit, in PNL a inceput tot mai zgomotos un razboi al unor disidenti care tot in jurul fotoliului de la Cotroceni isi invart discursul, doar ca de aceasta data pe seama candidatului la care inteleg ca sunt indreptatiti.

Initial am putea spune ca nu ne prea priveste, e treaba liberalilor. Asa cum si dincolo e treaba pedelistilor. Diferenta ar fi, totusi, ca liberalii sunt la guvernare, pe cand ceilalti nu, desi pentru PDL se si ne consuma presedintele in mod gratuit si doar de dragul amorului propriu si intru supravietuirea post-cotrocenista.

Iar dupa ce se vor incheia intr-un fel sau altul ambele scandaluri, numai ce nebunia va continua cu propunerile, dezbaterile, votul si referendumul pentru revizuirea Constitutiei. Moment in care, din nou, totul se va invarti doar in jurul mandatului si jocurilor din umbra viitorului presedinte.

Intre timp, marile proiecte la care s-a angajat USL - regionalizarea, iesirea din criza si declansarea "adevaratei" reforme - se dovedesc a fi simple heirupisme pontiste. (Victor Ponta nu a fost in stare sa spuna nimic concret la Realitatea Tv despre regionalizare, privatizarea CFR Marfa sau Oltchim. Desi a dat macar asigurarea ca USL nu se va rupe pana la alegerile prezidentiale din 2014, abandonand evident proiectul unui USL de zeci de ani).

Daca schimbarea locatarului de la Cotroceni ne costa inca doi ani de semi-blocaje, de tergiversari legislative, de cotestatii constitutionale interminabile, de acuzatii asupra independentei Justitiei si magistratilor, de explicatii nesfarsite despre nimic si un razboi permanent in jurul lui Crin Antonescu si Traian Basescu, atunci nu am facut nimic, iar Ponta scapa prea usor la umbra presedintelui care nici a fost, dar nici nu va mai fi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Crin Antonescu presedinte candidat PNL, #PDL candidat alegeri prezidentiale , #Crin Antonescu