Sondaj: Basescu este in scadere, Crin ii ia fata lui Geoana

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 17:14
4818 citiri
Sondaj: Basescu este in scadere, Crin ii ia fata lui Geoana
Foto: CCSB

Daca duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidentiale, actualul sef de stat al Romaniei, Traian Basescu, ar obtine 38% din voturile romanilor, in scadere fata de luna februarie, cand ar fi fost reales pentru un nou mandat de 41% dintre respondenti, potrivit unui sondaj al Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), publicat miercuri.

Surpriza sondajului dat publicitatii miercuri este pozitionarea liderului PNL, Crin Antonescu, care ii urmeaza lui Basescu de pe locul al doilea, cu un procent de 19% din optiunile electorale ale romanilor eligibili.

Cel care in sondajul din februarie era preferat pe locul al doilea pentru presedintia Romaniei, presedintele PSD, Mircea Geoana, ocupa acum pozitia a treia, tot cu 19%. Se pare ca in ultimele trei luni, Geoana a reusit sa scada in popularitate in favoarea lui Antonescu, chiar si in ciuda alegerilor europarlamentare, unde PSD a obtinut un scor aproape dublu fata de PNL.

Potrivit sociologilor care au facut sondajul, Traian Basescu scade usor, sub pragul psihologic de 40% (38%), cel mai probabil fiind afectat de recentele scandaluri mediatice. Peste votul partidului ( cinci puncte procentuale).

In ceea ce il priveste pe Crin Antonescu, cu patru puncte procentuale peste votul partidului, se consolideaza usor sub 20% (19%), reusind performanta sa ocupe pentru prima data pozitia a doua in clasament, la stransa concurenta cu Mircea Geoana.

Peste votul partidului (4 puncte procentuale).

Mircea Geoana pierde locul al doilea, scazand sub pragul psihologic de 20% (de la 21% in aprilie la 19% in iulie), imediat sub Crin Antonescu. Insa se situieaza semnificativ sub votul partidului (14 puncte procentuale sub).

Varianta B a sondajului, care il include in cursa pentru presedintia Romaniei si pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu, arata ca introducerea lui Sorin Oprescu in lista de candidati nu schimba ierarhia generala, insa ia cateva puncte de la fiecare adversar (aproximativ un punct procentual). Cel mai afectat este Principele Radu Duda.

Tot in varianta B, Traian Basescu ar candida in calitate de independent si, in consecinta, Emil Boc devine candidatul PD-L la presedintie. Chiar si asa, rezultatele sondajului nu schimba semnificativ structura votului simpatizantilor lui Basescu, majoritatea acestora preferandu-l in continuare pe Basescu (35%), doar 3% optand pentru candidatul partidului, premierul Boc.

Sondajul mai arata ca in ceea ce priveste turul doi al alegerilor prezindentiale, "Traian Basescu nu are probleme deocamdata", iar cea mai stransa varianta de tur doi este cea cu Crin Antonescu (54% la 46%).

"Dupa eliminarea din cadrul populatiei a celor care momentan nu se afla in tara, rezulta un interes moderat spre mediu fata de alegerile din toamna. Din experienta acumulata, estimam o participare la urne in jur de 40%", mai spun sociologii in finalul sondajului.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.009 persoane, multistadial cluster cu selectie probabilista a persoanelor, in perioada 10 - 12 iulie 2009. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei cu o eroare tolerata de 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%. Esantionul a fost validat pe baza datelor INS din Anuarul Statistic 2007 si a recensamantului populatiei din 2002.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#sondaj CCSB basescu prezidentiale, #Basescu scadere Antonescu Geoana , #Crin Antonescu