Barroso: Basescu sa-si asume utilizarea mai buna a fondurilor europene

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 17:19
3366 citiri
Barroso: Basescu sa-si asume utilizarea mai buna a fondurilor europene

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a cerut Romaniei sa utilizeze mai bine fondurile structurale, spunand ca UE va ajuta prin marirea cu 10% a cofinantarii europene. In plus, Barroso a discutat cu Basescu despre redobandirea increderii in Europa si a reiterat sprijinul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Am avut o discutie intensa, fructuoasa, prietenoasa - am abordat cateva din chestiunile presante. Am discutat despre raspunsul pe care trebuie sa-l oferim Europei (...) Unul din elementele cheie il reprezinta reformele intense si ma refer la fondul de ajutorare.

Una din propuneri se refera la cea mai buna utilizare a fondurilor structurale. De cand am vizitat Romania mi-am pus problema cum se poate mari capacitatea de absorbtie in aceasta tara. Ma astept ca presedintele sa-si asume responsabilitatea acestui proces. Acest lucru se poate face prin cresterea finantarii europene cu 10%", a afirmat presedintele Comisiei Europene.

"Am remarcat evolutii pozitive in ultimele sase luni si i-am cerut presedintelui Basescu sa-si intensifice implicarea personala in aceste probleme", mai spune seful executivului UE.

Barroso a mai adaugat ca a discutat si planurile de redobandire a increderii in Europa si propunerea ca bancile sa acorde sprijin financiar filialelor lor din Romania.

"Am cazut de acord cu presedintele Basescu - am discutat si la Consiliul European si astazi, mai in detaliu - ca asigurarea planurilor pentru recastigarea increderii in sistemul bancar european nu ar trebui sa afecteze fluxul lichiditatilor in Romania", a spus Barroso.

El a vorbit si despre aderarea Romaniei la Schengen, spunand ca tara noastra ar trebui primita, intrucat indeplineste conditiile.

"Vreau sa reiterez sprijinul Comisiei privind aderarea Romaniei la Schengen - Romania indeplineste toate conditiile, e o chestiune de incredere sa acceptam Romania in Schengen - vom continua sa colaboram cu statele membre pentru a indeparta obstacolele", a mai declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Barroso Romania fonduri, #Barroso Romania Schengen , #criza