Basescu: A fost aprobata declaratia privind recapitalizarea bancilor

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 21:27
2879 citiri
Basescu: A fost aprobata declaratia privind recapitalizarea bancilor
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca liderii UE au aprobat declaratia privind recapitalizarea bancilor, urmand ca liderii zonei euro sa rezolve problema Greciei si a fondului de solidaritate.

"Faptul ca se revine la Consiliul European dupa discutiile de duminica, cand au fost asezate pe masa toate punctele de vedere, a ajutat la gasirea unei solutii.

A fost aprobata declaratia de recapitalizare a bancilor. Vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu, incat sa se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu ale economiei reale.

Declaratia vizeaza asigurarea cantitatii si calitatii capitalului. Se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa, in bani, nu in altceva. Se injecteaza in sistemul bancar european capital de calitate care sa sustina nu numai economia, ci si nevoia de credite a statelor", a spus seful statului.

Garantii privind subsidiarele bancare din Romania

Traian Basescu a spus ca Romania si alte state au garantia ca subsidiarele bancilor de la noi apartinand bancilor din zona euro vor mentine nivelul de capital.

"As vrea sa sublinez ca, prin decizia aprobata acum de Consiliu, Romania si toate statele au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori. Ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns din partea statelor membre. Propunerea, materializata printr-un text. Statul gazda nu va fi in pericol de a constata ca piata bancara e diminuata prin diminuarea fluxului de capital.

Obiectivul, prezentat initial ca un interes al nostru, a fost generalizat ca obligatie a bancilor-mama prin mentinerea fluxurilor de capital si in anii urmatori. Va permite Romaniei atat creditarea economiei, cat si achizitia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului, va permite sa mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane.

In continuare, statele din zona euro raman intr-un summit al zonei euro pentru a stabili nevoia si modalitatea pentru Grecia - cel mai important, implicarea sistemului privat.

Vreau sa cred ca in cursul acestei nopti se va ajunge la concluzii privind Grecia si facilitatea europeana de stabilitate fiscala. Nimic nu putea sa inceapa fara a sa stabili modalitatea de recapitalziare a bancilor. A fost adoptata solutia, urmeaza celelalte doua probleme - Grecia si fondul de stabilitate fiscala", a mai afirmat presedintele.

Basescu a raspuns unei intrebari, explicand ca orice diminuare a fluxului de capital va fi sesizata de autoritatea bancara europeana si de BNR.

"Atat auto bancara europeana cat si cea nationala - BNR, supravegheaza subsidiarele - orice diminuare e sesizata si banca mama e obligata sa reia fluxul de capital.

Romania are fluxuri de capital de 40 de miliarde, 13,4 utilizate pentru sectorul de stat, restul, pentru sectorul privat. Avem o structura optima", a adaugat Basescu.

Optimism ca problemele se rezolva

Traian Basescu a raspuns si intrebrilor presei straine despre summit, aratandu-se optimist fata de rezultatele sale.

"Sunt convins ca toti liderii vor sa se ajunga la o solutie credibila. Atmosfera e pozitiva, Angela Merkel a reusit sa treaca cerintele in Parlamentul german. Cred ca vor sa gaseasca o solutie credibila, se doreste o solutie credibila dupa intalnirile de azi", a declarat el.

Basescu la summitul UE

Presedintele Traian Basescu e prezent la summitul UE desfasurat in format complet, cu toate cele 27 de state membre, premergator celui in care se vor intruni doar statele din zona euro si care are ca scop gasirea unei solutii la criza financiara, mai ales in ce priveste situatia Greciei.

Basescu a explicat denigratorilor cum ne poate ruina salvarea Greciei.

Anterior plecarii la Bruxelles, Traian Basescu s-a referit si la faptul ca Romania risca sa fie lovita de taierea datoriilor Greciei, parte a planului de salvare a acesteia, in conditiile in care aceasta taiere se va face pe seama bancilor, din care multe sunt implicate in Romania si vor trebui sa-si retraga banii de aici.

"Riscurile vin din mai multe locuri. O sa incerc sa jalonez nevoia de interventie. Se pun cateva probleme - restructurarea de datorii a Greciei - poate sa insemne 20, 30, 40 la suta din datorie - aproape pierdere pentru banci.

Noi avem banci care sunt puternic angajate cu finantari facute guvernului Greciei - italiene, franceze, grecesti.

Riscul e ca bancile sa-si asigure nevoia de capital retragandu-se de pe piete precum cea a Romaniei. Sunt si alte motive - ca nevoia bancilor mama de a se consolida in aceasta perioada de criza.

Am considerat necesara o pozitie extrem de limpede a Romaniei pentru a ne asigura necesarul de finantare. Cifrele prezentate reprezinta doar necesarul bugetului de stat, dar, daca anul acesta bugetul de stat e in curs de a atinge 13,2 miliarde de euro imprumuturi de pe piata romaneasca, transformate, evident, in lei, sa tinem seama ca fluxul bancilor straine pe piata romaneasca e de 40 de miliarde. Discutam si de fluxurile necesare sectorului privat. Va doresc sedere placuta acasa!", a incheiat seful statului.

El a declarat ca va cere liderilor europeni ca, la recapitalizarea bancilor din zona euro, sa tina seama de filialele acestora din zona non-euro, precum Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Basescu summit recapitalizare, #Basescu banci UE , #criza
Comentarii