Basescu arunca Romania in criza?

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 20:58
11416 citiri
Basescu arunca Romania in criza?

Cuprins de populismul care a invadat clasa politica inainte de alegeri, Traian Basescu a anuntat vineri ca a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.

Pornind de la ideea ca asigurarea resurselor financiare necesare depinde doar de vointa Guvernului, seful statului a explicat de ce a promulgat legea. Basescu sustine ca nu putea sa nu semneze un act normativ perfect constitutional, cum este aceasta lege, mai ales cand "Educatia este prioritatea zero a Romaniei".

Presedintele a subliniat, pentru cine avea vreun dubiu, ca banii exista, insa Guvernul hain nu vrea sa ii acorde cui trebuie. Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, este doar o chestiune de prioritati, a spus Basescu.

Daca exista bani pentru salariile diplomatilor, magistratilor, oamenilor din sistemele militarizate sau din agentiile guvernamentale, trebuie sa se gaseasca si pentru profesori. Ce, Loganurile politiei sunt mai importante decat dascalii care ne instruiesc copiii?, s-a intrebat retoric seful de la Cotroceni.

Ce urmeaza?

Asadar, presedintele nu a vrut sa devina inamicul public al bugetarilor, a preferat sa evite cu orice pret un miting al profesorilor in fata Cotrocenilor si nu a ezitat sa mai impinga economia Romaniei un pas (destul de mare) catre marginea prapastiei.

In fond si la urma urmei, bugetul pe anul viitor e problema Guvernului. Daca Tariceanu se va tine de cuvant si va ingheta salariile prin ordonanta de urgenta, PNL va intra pe o panta abrupta de scadere a popularitatii, iar Basescu, si implicit PD-L, va ramane oaia alba care a incercat sa ridice nivelul de trai al bietilor dascali.

Resurse financiare sunt, si din bugetul actual se poate asigura plata salariilor marite pana la 31 decembrie, a mai spus presedintele.

Asta dupa ce atat premierul, cat si guvernatorul BNR au sustinut, cu cifre, ca o astfel de majorare salariala pentru cadrele didactice este nesustenabila in momentul de fata si va avea efecte catastrofale pentru economie si nivelul de trai al tuturor romanilor.

Astfel, pentru a acoperi o crestere cu 50% a salariilor tuturor bugetarilor, este nevoie ca fiecare roman sa plateasca la anul taxe si impozite mai mari cu nu mai putin de 2.000 de euro, conform calculelor Ministerului de Finante, preluate si de Mugur Isarescu.

Cresterea generalizata a preturilor si taierea fondurilor pentru investitii sunt alte doua dintre efectele certe ale mariririi salariilor dascalilor.

Cu o astfel de decizie, riscam sa aducem criza financiara internationala la noi acasa, iar primii afectati vor fi romanii de rand, cu salarii mici.

Pe de alta parte, decizia lui Basescu va avea un efect de domino, fiind de asteptat ca, in urmatoarele zile, rand pe rand, si ceilalti bugetari - din Justitie, din sistemul sanitar, functionarii publici etc - sa ceara la randul lor marirea salariilor.

Constient de acest lucru, presedintele a facut apel la sindicate sa renunte la presiunile de strada cu care au amenintat, cel putin pana dupa alegeri. Dar cine il va asculta? Se stie ca acum, in campanie electorala, e momentul sa fortezi mana politicienilor.

Si nu ar trebui ignorat nici faptul ca o astfel de masura populista a fost adoptata si de Ungaria in 2002, provocand o cadere economica din care tara nu si-a revenit nici dupa sase ani.

Insa, presedintele a preferat sa dea un branci pe scari economiei noastre, decat sa isi asume riscul ca el si partidul prezidential sa scada in popularitate chiar inainte de alegeri.

Acum cateva zile, presedintele Traian Basescu atragea atentia ca orice pas gresit, orice imprudenta, orice cheltuiala nejustificata in momentul de fata ar putea arunca Romania in criza.

"Pentru ca efectul crizei internationale sa fie diminuat la maximum, primul comandament al factorilor politici si sindicali se numeste prudenta si responsabilitate. (...) Prudenta si responsabilitate pentru a nu aduce criza la noi acasa", a afirmat Traian Basescu la inceputul lunii.

Pe logica prezidentiala, decizia de vineri a sefului statului reprezinta exact o (mare) imprudenta care poate cufunda economia Romaniei intr-o criza similara cu cea care face ravagii in intreaga lume.

In primele minute dupa anuntul presedintelui Basescu, Bursa Bucuresti si-a suspendat activitatea din cauza scaderilor masive, iar cursul euro a crescut spectaculos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #PDL, #salarii, #profesori, #promulgat , #criza
Comentarii
U
ursa ionel
rank 1
A
Anticomunisti si antisecuristi
rank 1
Pentru tovarasa Bogdana Boga angajata securistului Dan Felix Motanul Danila Voiculescu