Basescu, Boc si BNR nu vor sa scoata Romania din criza, dar ce vor?

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 19:30
3082 citiri
Basescu, Boc si BNR nu vor sa scoata Romania din criza, dar ce vor?

"Nici Guvernul, nici eu si nici Banca Nationala nu ne-am propus sa scoata tara din criza". Chiar nicio institutie enumerata de seful statului sa nu poata face nimic pentru ca Romania sa treaca de criza?

Cu siguranta este mai simplu sa astepti sa te traga altii dupa ei, dar este oare si eficient? Poate ca nicio tara nu are capacitatea de a iesi de una singura din criza globala, asa cum a precizat Traian Basescu, dar cum se face ca unele state au o crestere economica mai aproape de zero, iar Romania va incheia anul cu -9%?

Daca presedintele nu ar fi facut aceasta declaratie ar fi fost oricum limpede ca nicio autoritate nu si-a propus sa scoata tara din criza, ca dovada stand zecile de "masuri anticriza" adoptate in acest an de Cabinetul Emil Boc.

Traian Basescu are dreptate cand spune ca Romania este dependenta de ceea ce se intampla pe piata globala, cu precadere pe cea comunitara, dar nu si atunci cand zice ca nici el, nici Guvernul si nici BNR nu aveau ce face in fata crizei.

Lucrurile pe care le-ar fi putut face nu fac obiectul acestei discutii, dar ne putem opri asupra celor doua prioritati ale autoritatilor pentru aceasta perioada: mentinerea cursului in frau si reducerea deficitului bugetar.

Cum media cursului de schimb nu a depasit in nicio luna din acest an valoarea de 4,2839 lei/euro, putem considera atins obiectivul BNR de a mentine euro intre 4,2 si 4,3 lei.

Daca Romania s-a imprumutat cu 13 miliarde de euro de la FMI pentru ca BNR sa aiba bani cu care sa tina cursul in frau, atunci de ce a scapat din mana valoarea monedei europene tocmai in ziua etalon pentru stabilirea cursului de schimb la care se vor calcula taxele si accizele in 2010?

De ce nu a intervenit BNR in piata pe 1 octombrie pentru a mentine la un nivel scazut valoarea monedei unice, mai ales ca acesta ii era obiectivul? Daca a intervenit in piata si leul s-a depreciat in doua zile cu peste opt bani, aceasta fiind una dintre cele mai accelerate pierderi in acest an, atunci cati bani a cheltuit banca centrala pentru ca romanii sa nu sufere si mai mult de pe urma ruperii coalitiei dintre PD-L si PSD?

Care este valoarea reala a leului in acest moment si cand va redeveni moneda nationala la un curs sustenabil? Pana cand va mai putea tine BNR cursul in frau pe fondul inactivitatii totale a Guvernului?

In alta ordine de idei, nici indeplinirea celui de al doilea obiectiv, reducerea deficitului bugetar, nu s-a putut realiza. Ca pondere in PIB, anul acesta Romania o sa aiba un deficit de aproximativ 7,7%, potrivit sefului statului, mult mai mare decat in 2008.

Raportat la valoarea produsului intern brut din cei doi ani, valoarea deficitului din 2009 va fi si ea peste cea a deficitului din anul precedent, cand democrat-liberalii acuza ca banul public s-a cheltuit iresponsabil.

Unde s-au dus cei 20% din banii tarii pentru investitii din moment ce singurele proiecte major de infrastructura care s-ar putea finaliza in acest an sunt pasajul subteran Baneasa si un tronson de 42 de kilometri din Autostrada Transilvania?

In lipsa finantarii unor proiecte mari de infrastructura si pe fondul unor reduceri drastice de cheltuieli publice, cum se explica faptul ca avem totusi un deficit mai mare decat intr-un an cu crestere economica record?

Se poate spune ca Executivul Emil Boc a guvernat in Romania in 2009 din moment ce Cabinetul sau se dovedeste acum functional doar cu 10 oameni? Oare Romania nu ar fi putut fi condusa in aceasta perioada de criza de un singur om, care sa nu isi propuna sa faca ceva, ci doar sa astepte sa-i scoata altii tara din rapa?

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Traian Basescu, #declaratie Ludus, #BNR, #imprumut FMI, #mentinere curs valutar, #reducere defiit bugetar , #criza