Basescu: Romania nu a gasit cheia cresterii economice (Video)

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 11:54
2965 citiri
Basescu: Romania nu a gasit cheia cresterii economice (Video)
Foto: Digi24

Romania nu a reusit sa descopere cheia pentru cresterea economica, in ciuda resurselor minerale, a datoriilor scazute si a imbunatatirii situatiei deficitului bugetar, a declarat presedintele Traian Basescu, joi, in cadrul intalnirii cu membrii delegatiei Fondului Monetar International.

"Impreuna cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International putem sa punem la punct o strategie de crestere economica in Romania. Trebuie sa luam in considerare punctele bune: suntem o tara cu un nivel al datoriilor scazut, in ultimii ani am scazut deficitul, dar nu am descoperit cheia pentru cresterea economica", a precizat seful statului, in timpul intalnirii cu delegatia FMI.

Potrivit spuselor sale, Romania are multe posibilitati de finantare in interior si nu se poate baza doar pe banii europeni.

"Avem mult cupru, aur, resurse a caror exploatare s-a stopat, din cauza costurilor foarte mari. Acum situatia s-a schimbat", a precizat Basescu.

Pe de alta parte, faptul ca Romania nu a reusit sa absorba fondurile europene asa cum ar fi trebuit reprezinta o problema.

In privinta agriculturii, seful statului a tinut sa precizeze ca 2012 a fost un an mediu, chiar daca a ni se pare o scadere accentuata in acest domeniu.

"2011 a fost un an exceptional, iar 2012 este media. Noi am tratat 2011 ca un an normal, dar a fost unul dintre cei mai buni ani in agricultura. Uitandu-ne la infrastructura pe care o avem in agricultura, perspectivele sunt destul de bune. Avem nevoie de un parteneriat, cu ajutorul dumneavoastra, pentru a ne indrepta catre un program pe termen mediu de crestere economica", a subliniat Basescu.

O alta problema subliniata de seful statului a fost privatizarea companiilor de stat, el admitand ca o parte din vina pentru esecul vanzarii Petrom, Cuprumin sau Oltchim apartine si statului.

El a propus membrilor delegatiei FMI, condusa de Erik de Vrijer, sa ia in considerare si lucrurile asumate de Romania in cadrul strategiei europene pentru 2020, in momentul cand se va discuta de un eventual nou acord.

Unde are probleme Romania?

La randul sau, Erik de Vrijer a precizat ca Romania va avea o crestere economica moderata in acest an din cauza secetei care a afectat productia din agricultura.

"Ni se pare ca va ramane modesta cresterea economica si in 2013, chiar daca situatia din agricultura sa normalizeaza, din cauza intarzierilor din reformele structurale. Credem ca este o provocare pentru Romania sa reia o crestere puternica si convergenta cu restul Europei", a comentat seful delegatiei FMI in Romania.

Totusi, el si-a exprimat increderea ca Romania va ajunge, in cele din urma, la crestere economica.

"Preturile la mancare sunt foarte volatile. Speram ca acesta va fi un fenomen temporar, din cauza recoltelor slabe din agricultura si vom vedea ce alte actiuni trebuie sa se ia. Pe baza unor discutii foarte bune si a unei colaborari fructuoase, speram ca, atunci cand ne vom intoarce anul viitor, vom putea face mai multe progrese", a spus de Vrijer.

Delegatia FMI se afla in Bucuresti in perioada 6 - 14 noiembrie, intalnindu-se deja cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei si ministrul Finantelor, Florin Georgescu.

Vizita FMI este, de aceasta data, doar una tehnica, in care oficialii institutiei financiare, a Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor purta discutii cu autoritatile romane despre evolutiile recente in economie, precum si despre perspectivele de crestere.

Delegatia FMI nu va efectua, insa, o noua evaluare a acordului cu Romania, acest lucru urmand sa aiba loc intr-o vizita ce va avea dupa instaurarea noului guvern, in urma alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Traian Basescu acord FMI, #crestere economica Traian Basescu, #vizita FMI Romania , #criza