Basescu: Romania nu este de acord cu redistribuirea fondurilor UE

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 12:58
1574 citiri
Basescu: Romania nu este de acord cu redistribuirea fondurilor UE
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca Romania pledeaza pentru accelerarea proceselor de recuperare a decalajelor dintre statele vechi si cele noi ale UE, intrebandu-se daca sunt suficiente fondurile de coeziune pentru ca decalajele dintre statele Uniunii sa se reduca.

"Romania acorda o importanta deosebita celor patru libertati fundamentale care definesc piata interna in general si a celei privind libera circulatie a fortei de munca in special. In ceea ce priveste politica de coeziune, Romania apreciaza ca aceasta ramane cel mai important instrument comunitar pentru implementarea obiectivelor Strategiei Europa 2020, asta atat la nivel national cat si la nivel local sau regional. Este important sa ne amintim ca principiul subsidiaritatii este un pilon de baza al constructiei europene", a declarat seful statului vineri, prezent la o dezbatere pe marginea Stategiei Europa 2020.

Traian Basescu a subliniat ca nu este posibila cresterea competitivitatii la nivelul Uniunii Europene daca se mentin in continuare dezechilibre majore intre nord si sud, intre est si vest.

"Fara coeziune interna nu esti competitiv, fara coeziune interna nu contezi in competitia globala. Aici este, daca vreti, un apel al Romaniei la accelerarea proceselor de recuperare a decalajelor intre statele vechi ale Uniunii Europene si statele noi. Si aici imi permit sa ridic o alta intrebare si poate raspunsul il gasiti dumneavoastra, eu nu il am inca: sunt suficiente fondurile de coeziune pentru ca decalajele intre vechii membri ai UE si noii membri sa se reduca? Nu as vrea sa va dau raspunsul meu", a spus presedintele.

De asemenea, in ceea ce priveste finantarea implementarii noii strategii a Uniunii Europene, Basescu a opinat ca Uniunea poate adauga, eventual, finantare pentru indeplinirea obiectivelor, dar Romania nu este de acord sa se redistribuie, pentru aceasta noua strategie, din fondurile de coeziune.

"Tintele viitoarei strategii nu trebuie sa devina automat pilonii viitoarei perspective financiare, aceasta este abordarea pe care noi o avem si consideram ca viitoarele negocieri asupra perspectivei financiare post-2013 nu trebuie sa fie prejudiciate de noua strategie UE 2020. Daca este posibil, Uniunea poate sa adauge finantare pentru indeplinirea obiectivelor strategiei 2020, dar nu suntem de acord sa se redistribuie spre exemplu, din fondurile de coeziune, pentru atingerea obiectivelor strategiei UE 2020", a subliniat Basescu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Basescu agricultura, #Agenda 2020, #fonduri coeziune Romania , #criza
Comentarii
Poza No_Basescu_Day
No_Basescu_Day
rank 1
DIN CICLUL "PUSCA SI CUREAUA LATA": Guvernul a angajat anul trecut 26.000 de oameni. De la privat au fost dati afara 230.000!