Basescu: Romania trebuie sa aiba rapid un Guvern cu majoritate solida

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 22:22
2281 citiri
Basescu: Romania trebuie sa aiba rapid un Guvern cu majoritate solida

Romania trebuie sa aiba rapid un guvern dupa alegerile din 30 noiembrie, care sa se bucure de o majoritate solida in Parlament, pentru a administra efectele crizei economice, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu.

"Dorinta mea este de a avea rapid un guvern care sa se bucure de o majoritate solida in Parlament", a declarat seful statului, intr-o discutie cu mai multi jurnalisti francezi, relateaza AFP

"Criza economica internationala va actiona ca un catalizator pentru adoptarea unei solutii rapide si benefice pentru tara", a adaugat Basescu, exprimandu-si speranta ca partidele politice "nu vor vrea sa repete experienta ultimilor doi ani", cand Romania a avut un guvern minoritar.

Potrivit sefului statului, guvernul care va rezulta dupa alegeri va fi chemat sa "administreze in mod eficient fondurile europene", din care Romaniei ii revin aproape 32 de miliarde de dolari pana in 2013.

"Din pacate, exista sectoare, intre care infrastructurile rutiere si feroviare, unde pana acum nu a fost folosit nici macar un euro din fondurile comunitare, din cauza absentei unor proiecte viabile", a spus cu regret presedintele, criticand implicit guvernul lui Calin Popescu Tariceanu, cel mai mare adversar al sau, noteaza AFP.

Votul sanctiune al electoratului

Pe de alta parte, Basescu este de parere ca viitoarele alegeri, care combina pentru prima data scrutinul uninominal cu cel pe liste, reprezinta pentru romani un test al vointei de a elimina coruptia din randul clasei politice.

"Imi pastrez speranta ca electoratul va da un vot-sanctiune" candidatilor banuiti de coruptie, intre care se numara mai multi ministri, a spus Basescu.

Potrivit sondajelor, explica AFP, Partidul Democrat Liberal (PD-L, de opozitie), apropiat lui Basescu, si Partidul Social-Democrat (PSD, de opozitie) sunt aproape la egalitate, fiind cotate fiecare cu 30% pana la 35% din intentiile de vot, ceea ce risca sa faca dificila formarea unei majoritati clare.

Partidul National Liberal (PNL, la putere) al premierului Calin Popescu-Tariceanu este, la randul lui, creditat cu 20% din voturi, clasandu-se pe pozitia a treia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#guvern, #alegeri, #majoritate solida, #Traian Basescu, #criza economica , #criza