Bogdan Chirieac: Linistea dinaintea furtunii

Autor:
Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 12:45
10928 citiri
Bogdan Chirieac: Linistea dinaintea furtunii

"Romania nu va fi afectata de criza economica", a declarat presedintele Traian Basescu pe 24 ianuarie, in fata multimii adunate la Focsani. O fi vrut, oare, presedintele sa-i linisteasca pe romanii adunati la sarbatoarea Marii Uniri?

Sa fie o expresie a ingrijorarii lui Traian Basescu fata de aparitia celui mai puternic contracandidat pentru alegerile prezidentiale - criza economica? Bine ar fi ca seful statului sa aiba macar acum dreptate...

Din nefericire, Romania este deja afectata de criza economica. In fiecare zi, televiziunile prezinta informatii despre mari companii romanesti care-si trimit oamenii in somaj tehnic. E adevarat ca lucrurile nu au luat inca in Romania o intorsatura dramatica.

In acelasi timp, in toata lumea occidentala stirile grave cad ca trasnetul intr-o zi linistita si insorita. In America, efectul Obama nu a tinut: cand primul presedinte african-american sarbatorea instalarea la Casa Alba printr-o ceremonie ce a costat 150 de milioane de dolari, Bursa din New York scadea cu 4 la suta.

In Marea Britanie, Jim Rogers, cunoscut drept un "guru" al investitiilor americane, fost partener de afaceri cu miliardarul George Soros, a avertizat public: "V-as sfatui sa vindeti si ultima lira sterlina pe care o aveti. Totul s-a sfarsit. Urasc sa spun asta, dar eu unul nu as mai investi un ban in Marea Britanie".

Parca pentru a-i confirma spusele, gigantul bancar RBS era, duminica seara, practic in faliment! Si asta, desi statul britanic detinea 68 la suta din banca prezenta si in Romania. Tineti minte reclama: "O banca cu 80 de milioane de clienti a ajuns si in orasul tau!". Singura speranta ramane ca Guvernul de la Londra sa cumpere toata banca.

De altfel, in ultimele zile ale saptamanii trecute, tot sistemul bancar international se clatina amarnic. Stiri ingrijoratoare vin din toata economia occidentala: Marea Britanie anunta 2.500 de noi someri zilnic, cea mai mare cifra de cand exista statistici.

In Germania, blazonul tehnologiei auto, BMW a anuntat sec concedierea a 26.000 de persoane de la patru uzine autohtone. In Franta, Renault a cerut oficial Guvernului de la Paris credite cu dobanda redusa pe motiv ca angajeaza 6 la suta din forta de munca a tarii.

Nu numai industria grea e in pericol. Gigantii mondiali Sony, Samsung si Microsoft au anuntat pierderi record si concedieri masive. Softistii romani de la binecunoscuta companie americana sunt in pericol sa-si piarda slujbele. Cat despre regii industriei electronice pentru consumul casnic, ce sa mai vorbim...

In fata cutremurului devastator cauzat de criza economica, sa fie oare Romania de neatins? Imi doresc din tot sufletul ca presedintele Basescu sa nu se fi inselat, macar de aceasta data. Din nefericire, nu vad, insa, cum ar putea sa aiba dreptate.

In Romania de astazi, peste criza economica mondiala s-au suprapus aberatiile Guvernului Tariceanu. Deficitul bugetar consolidat a ajuns, in conditiile unei cresteri economice de 8 la suta anul trecut, la peste 7 la suta din PIB! Daca Romania ar fi fost invadata de turci, probabil ca jaful ar fi fost mai mic...

Banii respectivi au alimentat numai consumul, administratia si cresterea nesustenabila a pensiilor. Nici o investitie in infrastructura nu a ramas, dupa patru ani de guvernare.

Aberatiile economice sunt descoperite una cate una. Angajatii de la stat sunt platiti in medie cu 60 la suta mai bine decat angajatii din mediul privat. In Germania, de exemplu, raportul salarial este de 3 la 1, dar in favoarea privatilor.

Guvernul Boc a anuntat restructurari ce tin neaparat sa intreaca in aberatii Guvernul Tariceanu. Astfel, din administratie nu urmeaza sa plece incompetentii si lenesii, ci persoanele mai tinere, cele care nu au copii sau cele care nu au greutati familiale. Cu alte cuvinte, premierul Boc asuma din capul locului ca munca la stat n-are nimic de-a face cu performanta, ci este o simpla forma de ajutor social...

Nu va puneti speranta nici in fondurile europene. In ultimii doi ani, nu s-a facut nimic din hartiile necesare birocratiei de la Bruxelles. Daca, prin absurd, toata lumea s-ar pune pe treaba, incepand de astazi, 26 ianuarie 2009, cu toate procedurile de licitatie si eligibilitate, daca totul merge uns - ceea ce pare imposibil in Romania - banii europeni vor ajunge in tara in 2011.

Cei din generatia mea isi aduc aminte de un film celebru: "Ultimul tarm", cu Armand Assante. Lumea trecuse printr-un razboi nuclear, iar un submarin atomic american, aflat in imersiune, gaseste doar in Australia oamenii inca in viata.

Din nefericire, norul radioactiv urmeaza sa ajunga si aici, iar oamenii mor unul cate unul. Intr-o ferma indepartata, undeva in preerie, totul e linistit si senin. Si totusi, oamenii sunt loviti de urgia planetara. Aceeasi imagine o am astazi despre criza economica. Probabil ca ea ne va schimba modul de viata la fel de marcant ca si un razboi mondial.

Sigur, nu vor fi bombardamente si oameni ucisi in lupta. Cel putin nu in spatiul occidental din care face parte si Romania. Dar modul de viata va fi altul, incepand chiar de anul acesta. Si nu se va schimba in bine...

Saptamana trecuta, scriam comentariul "Va lua foc Europa de Est?". Multi cititori mi-au reprosat ca sunt prea pesimist, alarmist sau instigator. As vrea foarte mult sa ma fi inselat.

Din nefericire, ceea ce saptamana trecuta era doar o informatie pe surse, astazi este oficial: Uniunea Europeana va tine in martie, la Bruxelles, un summit dedicat tulburarilor sociale din Europa cauzate de adancirea crizei.

Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Schimbările legislative pot avea și beneficii pentru contribuabili. De exemplu, modificările aduse în codul muncii și în legislația din acest domeniu din ultimii ani pot avantaja angajații,...
Tesla a anunțat numărul mare de angajați pe care îi va disponibiliza. Măsura vine după scăderea drastică a vânzărilor
Tesla a anunțat numărul mare de angajați pe care îi va disponibiliza. Măsura vine după scăderea drastică a vânzărilor
Tesla va concedia 2.688 de angajaţi la fabrica sa din Texas, a declarat producătorul de vehicule electrice într-o notificare privind ajustarea şi recalificarea lucrătorilor, relatează...
#criza economica mondiala, #concedieri, #Guvernul Boc, #Gvernul Tariceanu, #criza economica Romania , #criza