Bogdan Chirieac: In asteptarea catastrofei economice

Autor:
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 12:32
9787 citiri
Bogdan Chirieac: In asteptarea catastrofei economice

Germania, locomotiva economica a Europei, a anuntat oficial, saptamana trecuta, ca va traversa in 2009 cea mai dramatica scadere economica din ultimii 80 de ani.

Situatia actuala e descrisa de analisti ca fiind cea mai grava depresiune de la criza economica din 1930. Guvernul de la Berlin a anuntat o contractie a PIB-ului in 2009 cu nu mai putin de 6 la suta. Acest lucru inseamna ca ramuri intregi ale economiei germane vor cunoaste scaderi cu doua cifre. Numarul somerilor va creste cu cateva milioane de persoane.

Cancelarul Angela Merkel a convocat, miercurea trecuta, o echipa de 30 de persoane formata din lideri politici, presedinti de corporatii si lideri de sindicat pentru a gasi o solutie la ceea ce ea a numit "un serios colaps economic".

Situatia extrem de grava intervine dupa ce guvernul federal a investit deja peste 1.000 de miliarde de euro in doua pachete de stimulare economica, din nefericire ambele fara rezultate palpabile in acest moment.

Ca si cum situatia economica catastrofala nu ar fi fost de ajuns, cotidianul german "Sueddeutsche Zeitung" a publicat sambata o lista cu active toxice detinute de cele mai mari banci germane, a caror valoare totala atinge 816 miliarde euro.

Un colaps economic al locomotivei economice a Europei ar trage dupa sine marea majoritate a statelor de pe continent. Situatia este cu atat mai grava, cu cat Marea Britanie se afla, practic, aproape de faliment, iar alte mari tari europene importante daca nu ca pondere a PIB macar ca piata de desfacere, asa cum sunt Spania sau Italia, sunt si ele puse pe butuci.

Franta a anuntat si ea o scadere a PIB de 2,5 la suta, cea mai importanta din ultimii 33 de ani. Specialistii considera insa ca previziunile lui Sarkozy sunt mult prea optimiste, Franta putand fi antrenata in prapastia recesiunii mult mai adanc decat Germania.

Cand lucrurile stau atat de rau in Vestul odinioara bogat al Europei, situatia din Est poate atinge cote nebanuite.

Un semnal de alarma a fost deja tras. Letonia a cerut oficial FMI renegocierea acordului semnat in decembrie anul trecut, deoarece atunci s-a prevazut o contractie economica de 5 la suta, iar acum previziunea a atins -12 la suta! Asta in conditia in care Lituania estimeaza o contractie asemanatoare, de -10 la suta, Ungaria si Bulgaria tin cu mare greutate capul la suprafata, iar Polonia trece, la randul ei, prin momente dificile.

In Romania, deficitul bugetar real pe primele trei luni ale anului a atins valoarea imensa de 9 la suta. Pe fondul campaniei electorale prezidentiale care impiedica luarea masurilor de stricta necesitate in privinta reducerii cheltuielilor bugetare si stimularii investitiilor de stat, Romania ar putea ajuge si ea, cu tot imprumutul de la FMI, in cea mai dificila situatie din intreaga Uniune Europeana.

Atunci cand Germania anunta o recesiune de 6 la suta, in mod natural, in economiile statelor din Est puternic dependente de comertul intracomunitar cu Vestul scaderea PIB poate avea doua cifre.

In Romania, situatia este cu atat mai grava, cu cat programul anticriza al Guvernului este, practic, inexistent. In curand se va intra in luna mai, iar guvernul Boc nu a luat nici macar masuri initiale de stimulare a unei minime activitati economice.

Ca urmare, deficitul bugetar de pe primul trimestru nu va putea fi recuperat in nici un fel pana la sfarsitul anului. Tot ce se incearca este rostogolirea crizei pentru prima parte a anului viitor. Si asta pentru a se da, totusi, o sansa presedintelui Basescu, aflat in campanie electorala pentru un al doilea mandat la Cotroceni.

Banii de la Comisia Europeana vor fi acordati prin buget pentru plata pensiilor si a salariilor la stat, amandoua categoriile sociale continand un procent mare din electorat care va veni la vot.

In timp ce lumea se lupta cu criza, acordand pachete consistente de stimulare economica, in Romania investitiile practic nu mai exista, intr-o cursa contra cronometru in campania electorala.

Cu alte cuvinte, cine va ajunge primul la finish: momentul alegerilor prezidentiale sau momentul in care milioane de oameni din Romania nu-si vor mai primi pensiile si salariile?

Deocamdata, sectorul privat produce zilnic in Romania circa 1.000 de someri noi. Pana in prezent, sectorul bugetar a renuntat la unele bonusuri, dar nu a anuntat concedieri. Privind in jurul nostru, putem constata ca, din motive politicianiste Romania a intrat intr-o spirala din care nu mai are cum iesi.

Intrebarea care se pune nu mai este daca in Romania se va produce o catastrofa economica, ci cand, inainte sau dupa alegerile prezidentiale din noiembrie?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#catastrofa economica Romania, #criza economica Romania, #cursa electorala, #Traian Basescu campanie , #criza