Le Monde: Romania se afunda in criza, inaintea alegerilor prezidentiale

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 10:25
2044 citiri
Le Monde: Romania se afunda in criza, inaintea alegerilor prezidentiale

Romania s-a cufundat in criza. La data de 1 octombrie, Coalitia guvernamentala dintre partidul de centru dreapta a presedintelui Traian Basescu (PD-L) si Partidul social Democrat (PSD) s-a destramat, provocand o agravare a crizei economice.

Alegerile prezidentiale care vor avea loc in 22 noiembrie bulverseaza clasa politica. Mircea Geoana, liderul socialistilor, candideaza la presedintie impotriva seful actual al statului, care viseaza la al doilea mandat, scrie Le Monde.

Guvernul minoritar, format exclusiv din ministri din partidul prezidential, va trebui sa asigure stabilitatea din Romania intr-un moment in care criza economica a lovit cu toata forta. Dupa mai multi ani de crestere economica, tara se confrunta cu o recesiune severa, estimata la 8,5% din PIB.

Instabilitatea politica risca sa repuna in discutie acordul semnat in martie pentru imprumutul de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

"Romania va respecta toate obligatiile sale financiare fata de institutiile internationale", a declarat prim-ministrul Emil Boc.

Bucurestiul a primit deja doua rate ale acestui imprumut si a obtinut aprobarea de la FMI pentru a aloca o parte din acesta pentru salarii si pensii. Criza politica ar putea insa periclita deciziile autoritatilor in cauza si ingrijoreaza FMI, care ar trebui sa ofere a treia transa a banilor in decembrie.

"Ne asteptam ca autoritatile romane sa isi continue eforturile de a atinge obiectivele stabilite", a spus Tony Lybek, reprezentantul FMI, in Romania.

Aceasta provocare este departe de a fi castigata, comenteaza insa jurnalistii Le Monde. Tensiunile politice si constrangerile bugetare impuse de guvern au infuriat sindicatele, astfel ca circa 800 000 de profesori, medici si functionarii publici au intrat luni in greva.

In spitale au fost tratate numai situatii de urgenta, iar elevii nu au mers la scoala. Este cea mai mare miscare sociala de la caderea comunismului, mai scrie Le Monde.

Greva de luni a fost precedata de cea a judecatorilor, care au intrerupt lucrul pentru mai multe saptamani, si de cea a politistilor, care au iesit in strada.

Zeci de mii de manifestanti sunt asteptate miercuri, 7 octombrie, la sediul Guvernului pentru a protesta fata de incapacitatea clasei politice de a face ceva pentru a depasi criza.

Alarmat de perspectiva unei crize sociale care s-ar adauga la crizele economice si politice, Emil Boc a cerut sindicatelor sa accepte un moratoriu de mai multe luni pentru orice miscare de protest.

"Nu se pune problema sa renuntam la protestele planificate. Nu este vina noastra daca partidele politice nu se pot inetlege. Cererile noastre nu sunt luate in considerare de luni de zile", a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

Toamna electorala romaneasca se anunta foarte fierbinte, conchide Le Monde.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, a declarat miercuri procurorul...
#criza politica, #criza sociala, #alegeri prezidentiale, #Romania in crize , #criza