Opinii: Mai bine cu Bombonel in Congo decat cu Base in Zimbabwe

Marti, 15 Iunie 2010, ora 23:43
3536 citiri
Opinii: Mai bine cu Bombonel in Congo decat cu Base in Zimbabwe

Prin 2004 ne inspaimanta gandul ca Bombonel ne va trimite prin Congo si va institui cine stie ce dictatura. SMS-uri jucause de sorginte pedisto-liberala ne spalau creierul si ne asaltau zi si noapte, convingandu-ne sa alegem "calea cea dreapta". Erau vizati mai ales tinerii.

Si efectul s-a produs: ne imbranceam ca fraierii pe holuri sa il votam pe Traian Basescu, increzatori intr-o noua Romanie, in care minciuna si neocomunismul vor fi concepte date uitarii. Libertatea de exprimare era, ni se spunea, in mare pericol daca il votam pe Adrian Nastase, alias Bombonel. Trepadusii de partid, pe atunci PD (aliat cu PNL) lucrau bine pe toate fronturile.

Il placeam pe Base. Era chiar tare. Spunea lucrurilor pe nume. In confruntarea televizata l-a cam facut praf pe Nastase, sa recunoastem. Eram studenti si aprobam cam tot ce scotea pe gura fostul marinar. Refuzam pana si pungile cu pixuri si caiete pe care le impartea generos PSD-ul pe la metrou, excesiv de credinciosi in Noul Om pe care il voiam sa ne conduca.

Imi amintesc ziua imediat urmatoare turului 2 al alegerilor prezidentiale. Eram intr-un anticariat din Pasajul de la Universitate. Un radio se auzea difuz intr-unul din rafturi, pierdut printre carti. Imi ascuteam auzul, nerabdator sa aflu ca Dictatorul Nastase a fost invins. Nu eram un fanatic basescian, dar, cand am auzit ca Basescu a invins, ma bucuram in sinea mea.

Dupa alegere, chiar si-a respectat promisiunea de Presedinte-jucator. Insa ceea ce refuzam sa vad era ca Basescu era un jucator care nu prea stia ce joaca (sau ce "se joaca"), stia doar "sa dea la gioale", cum spuneam in copilarie unora care habar nu stiau sa joace fotbal si doar stricau jocul. Ba ne mai alegeam si cu vanatai de la crampoanele lor. De pe urma lui Basescu, Romania s-a ales doar cu contuzii, doar cu conflicte. Un presedinte intelept nu s-ar vari in tot felul de conflicte care nu duc nicaieri. De aceea am ajuns sa il apreciez pe Ion Iliescu, maestrul "limbii de lemn" si al manevrelor tipic comuniste.

Apoi, pe la televiziunile Mogulului cel Rau, se creau emisiuni in care, intr-un fel sau altul, Basescu era injurat in fiecare seara. Treceau prin studio cei mai aprigi anti-basescieni. Acum am ajuns sa ii inteleg, trebuie sa recunosc. Trebuie sa recunosc ca l-am judecat gresit pe regretatul Octavian Paler, cand spunea ca Presedintele pe care singuri l-am ales e o mare dezamagire.

Nu ne-a fost de ajuns o data. Am mai vrut si a doua oara. Acelasi presedinte ultra-populist ne chema la referendum sa ii salvam scaunul, aflat in pericol din cauza suspendarii de catre Parlament. Ne-a dat intalnire in Piata Universitatii, odata la cateva luni. Bineinteles ca nu si-a respectat promisiunea. Saptamana trecuta, cand o mana de cetateni, indemnati de sindicalisti, s-au strans in Piata Universitatii pentru a-l intalni pe Traian Basescu, presedintele lor s-a facut ca ploua. Chiar daca ii trimisesera o scrisoare.

Din cate am vazut, Adrian Nastase este printre singurii politicieni care a venit cu un plan anti-criza. Ar fi o solutie viabila pentru timpul prezent. Nu spun ca si pe viitor. Si solutia PDL-ului ar fi buna daca s-ar specifica si finalitatea, daca ei ar prezenta un plan de iesire din criza. Presedintele doar iese si anunta ca taie drastic din salarii si pensii, folosind metafore neinspirate cu oameni grasi care stau in carca unor slabanogi. E doar o strategie de genul "dupa noi potopul".

Asa ca acum prefer sa merg cu Bombonel in Congo, dar mi-e teama sa nu merg cu Base prin Zimbabwe. Cu masurile "din topor", luate de actualul presedinte fara nicio noima, avem sansa "nesperata" de ajunge la contraperformanta acestei tari africane, unde inflatia a crescut de sute de mii de ori.

E timpul sa-i dam din nou intalnire domnului Presedinte: sa zicem in Congo, cu escala prin Golful Aden, pe la "prietenii" somalezi. Promitem sa platim o eventuala rascumparare cu banii stransi din cei 25%.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#adrian nastase congo, #Traian Basescu criza, #basescu masuri austeritate , #criza