Consultari la Cotroceni: Basescu si Opozitia, de acord ... in principiu

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 15:47
5263 citiri
Consultari la Cotroceni: Basescu si Opozitia, de acord ... in principiu
Foto: Realitatea TV

Dupa aproape o ora de consultari, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu, cei trei lideri ai USL, Crin Antonescu, Victor Ponta si Daniel Constantin, au anuntat ca, in principiu, sunt de acord cu un referendum pentru modificarea Constitutiei, dar nu vor ca acesta sa fie organizat odata cu alegerile comasate.

Cei trei i-au propus sefului statului crearea unui comitet anti-criza pentru discutarea efectelor acordului european semnat saptamana trecuta, dar si un guvern de tehnocrati. La ambele propuneri, Traian Basescu "nu s-a opus", au sustinut liderii Opozitiei.

"Am revenit cu propunerea legata de infiintarea unui cadru in care sa explicam ce inseamna acest acord, intr-un comitet anti-criza Putere-Opozitie. Pozitia presedintelui a fost aceea ca este deschis unei asemenea propuneri, cu conditia sa nu fie implicata Banca Nationala.

Apoi am vorbit de faptul ca suntem de acord cu adoptarea unui act normativ, prin care sa na angajam, USL si Puterea, ca vom respecta prevederile la nivel european. Singura precizare foarte clara a fost ca nu vom fi niciodata de acord cu modificarea Constitutiei si comasarea alegerilor (realizarea simultana a referendumului pentru modificarea Constitutiei si comasarea alegerilor, n.red.)", a spus Victor Ponta.

Si Crin Antonescu s-a declarat de acord cu discutiile legate de modificarea Constitutiei pentru aplicarea acordului european. "I-am spus presedintelui ca nu este cel mai onorabil interlocutor in ce priveste discutii legate de stat. Intelegem sa decupam tema foarte importanta pentru Romania de conflictele interne si sa o discutam in mod pragmatic. I-am spus dlui presedinte ca suntem nemultumiti ca nu a existat o discutie prealabila", a spus liderul PNL.

"Daca stabilim ca este nevoie de o modificare constitutionala, eu cred ca nu putem ramane in afara Europei. Suntem de acord ca tot ceea ce este necesar ca Romania sa ramana in UE, dar intrebarea este cine isi asuma responsabilitatea daca facem referendum pentru modificarea Constitutiei si nu se prezinta suficient de multi romani la vot", a mai spus Victor Ponta.

In plus, liderii Opozitiei au propus demiterea Guvernului Boc si instaurarea unui guvern de tehnocrati, care sa pregateasca alegerile. "Am revenit cu propunerea de a avea un guvern de tehnocrati, noi credem ca Romania are nevoie de o echipa care nu se gandeste cum sa fraudeze alegerile.

Acest guvern de tehnocrati ar urma sa aiba mandatul sa modifice sistemul electoral astfel incat sa avem 300 de parlamentari si sa organizeze algeri corecte. Dl presedinte a spus ca nu respinge aceasta idee, dar sunt necesare discutii intre actuala majoritate si Opozitiei", a explicat Victor Ponta. Pe de alta parte insa, atunci cand a venit vorba despre demiterea premierului, raspunsul sefului statului a spus ca "nu poate face acest lucru".

Liderul PSD a reiterat ca Opozitia nu este de acord cu comasarea alegerilor si nici cu eventuala suprapunere a acestora cu referendumul pentru modificarea Constitutiei, varianta lansata miercuri, in cadrul unui interviu, de catre vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean.

Referendumul pentru modificarea Constitutiei, comasat cu alegerile?

"Presedintele a spus ca dl Oltean a vorbit de capul lui, ca nu il reprezinta", a precizat Victor Ponta.

Ponta: Basescu, mai grosolan si mai iresponsabil

Chiar daca liderii Opozitiei au parut multumiti de rezultatul intalnirii cu presedintele, Victor Ponta a opinat ca Traian Basescu a fost "mai grosolan si mai iresponsabil decat de obicei".

"E un presedinte obosit, nervos, plictitist, cred ca nu avea chef de nici o consultare. Cred ca de aceea nu a vrut sa fiti de fata", a mai spus liderul PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#consultari Cotroceni, #Traian Basescu consultari USL, #Victor Ponta Cotroceni , #criza