Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Presa de azi: De ce minte presedintele Traian Basescu?

Sambata, 15 Mai 2010, ora 08:35
4460 citiri
Presa de azi: De ce minte presedintele Traian Basescu?
Foto: Arhiva

FMI transmite Guvernului ca in "nu mai mult de sase saptamani" trebuie sa taie salariile si pensiile. Altfel, delegatia fondului se va intoarce pentru a discuta cresterea taxelor, scrie, sambata, Gandul.

Guvernul are la dispozitie maximum sase saptamani pentru aplicarea masurilor convenite cu FMI, printre care reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor. Declaratia a fost facuta de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Acest proces de implementare are si el un termen: nu mai mult de sase saptamani. Aceste masuri care au fost agreate trebuie puse in practica. Prin modificarea legilor, aprobarea lor de catre Guvern si Parlament si punerea lor in actiune. Sper ca aceste propuneri sa poata sa fie puse in practica", a declarat Mihai Tanasescu.

In cazul in care Executivul nu va reusi sa diminueze cheltuielile, Tanasescu este de parere ca mai exista doar doua solutii. Guvernul fie ar putea fi nevoit sa ia decizia majorarii taxelor - TVA, cota unica - sau ar putea lua un mix de masuri, adica sa decida o crestere a taxelor intr-o masura mai mica, "la pachet" cu o reducere a cheltuielilor.

"Nu sunt decat doua lucruri simple. Fie tai cheltuielile publice, fie cresti veniturile bugetului sau o solutie mixta. Autoritatile au ales reducerea cheltuielilor publice. In cazul in care acest lucru nu se va putea intampla, exista celelalte doua optiuni. Fie o crestere a taxelor, fie un mix intre cele doua, de crestere a taxelor intr-o mai mica proportie si de reducere a cheltuielilor", a mai adaugat reprezentantul Romaniei la FMI.

Adevarul: Drumul spre faliment - masurile guvernantilor care ne-au adus in actuala situatie

Masurile de austeritate ale Guvernului reprezinta nota de plata pentru pomenile electorale, dar si pentru neputinta Executivului. Partidele si presedintele Traian Basescu au participat la "veselia" majorarilor de salarii si pensii, pe fondul alegerilor din 2008-2009.

Inventarul masurilor adoptate de Guvern sau de Parlament si promulgate de Traian Basescu demonstreaza ca toate partidele au fost la fel de iresponsabile in materie de majorari de salarii, pensii si indemnizatii.

Pe fondul alegerilor parlamentare din 2008 (perioada in care deja criza economica se facuse simtita) parlamentarii si Traian Basescu au promovat una dintre cele mai "populiste" masuri pe care le denunta: cresterea cu 50% a salariilor dascalilor.

Efectele pomenilor electorale date la vremea respectiva sunt agravate de incapacitatea cabinetelor Boc de a promova un program anticriza. Cu atat mai mult cu cat 2009 a fost anul alegerilor prezidentiale.

Peste 5,5 milioane de pensionari s-au bucurat de cresterea pensiilor de la 1 noiembrie 2007. Desi programata initial pentru ianuarie 2008, majorarea a fost devansata la presiunea PSD-ului condus de Mircea Geoana si a PD-L. Cele doua partide amenintau Executivul cu motiuni simple sau de cenzura.

Evenimentul Zilei: Cu cat traieste lunar o familie de romani

Care sunt costurile lunare ale unei familii? Mancare, utilitati, imbracaminte si timp liber. Toate acestea, produs cu produs si factura cu factura, le-am adunat si la final am tras linie ca sa vedem, in medie, care ar trebui sa fie bugetul mediu al unei gospodarii in Romania.

Modelul nostru: o familie cu un copil, elev de scoala generala. Locuiesc la oras, intr-un apartament cu doua camere, sunt proprietari si nu au niciun credit la banca, deci nicio datorie.

Prima data am luat in calcul mancarea. Potrivit statisticilor, o buna parte din banii romanillor se duc pe alimentatie. Familia noastra nu exagereaza la mancare, dar nici nu o neglijeaza. Astfel, am hotarat ca cel mai bine ar fi sa ne ghidam dupa lista din legea "cosului minim de cumparaturi", dupa calculele careia s-a stabilit intre 2000 si 2004 salariul minim pe economie.

Specialistii in nutritie care au colaborat pentru intocmirea acestei legi au cuprins o varietate de produse alimentare pe care ar trebui sa le consume lunar o familie cu un copil. Pe langa alte produse, acestia mananca lunar aproape 32 kg de paine, 3 kg de mere, 2,5 kg de carne de porc si 2,8 kg de pasare, 14 litri de lapte si 42 de oua.

Cu lista in mana, am cules pret cu pret dintr-o piata, apoi dintr-un hipermarket si am facut o medie pentru fiecare produs in parte. Apoi, am calculat la suta de grame, intocmai datelor propuse de lege. La final am tras linie. Potrivit specialistilor care au facut lista, 465 de lei ar trebui sa cheltuiasca pe mancare in momentul de fata o familie cu un copil.

Cotidianul: De ce minte presedintele Traian Basescu? Pensiile ar trebui sa scada cu 9%, si nu cu 15%

Traian Basescu a declarat din nou joi in conferinta de presa ca reducerea cu 15% a pensiilor ar putea fi mentinuta doar pana la finele lui 2010, precizand ca ar fi nevoie de 2,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor la nivelul actual, iar Romania are doar 1,7 miliarde. Presedintele a mai adaugat ca Ministerul Finantelor ar trebui sa imprumute 500 de milioane de euro pentru plata pensiilor.

Sa presupunem ca presedintele are dreptate si statul nu are cum sa faca rost de 500 de milioane de euro si prin urmare trebuie neaparat sa reduca pensiile cu 15%. Pai datele Ministerului Finantelor arata ca bugetul de pensii pentru 2010 este de 39,6 miliarde de lei.

In acest caz, reducerea cu 15% inseamna 5,9 miliarde de lei pe an (1,43 miliarde de euro), adica 3,44 miliarde de lei pentru sapte luni (perioada 1 iunie- 31 decembrie 2010).

Deci la un curs mediu de 4,15 lei (luat in calcul de Comisia de Prognoza pentru acest an), statul economiseste de pe urma reducerii pensiilor 829 de milioane de euro. Deci cu 329 de milioane de euro mai mult decat a anuntat presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#masuri guvernanti, #masuri Basescu, #masuri Guvern criza , #criza