Romania va cumpara avioane second hand din cauza crizei

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 19:18
3288 citiri
Romania va cumpara avioane second hand din cauza crizei
Foto: lockheedmartin.com

Romania nu isi permite sa cumpere avioane multirol noi din cauza crizei, asa ca va opta pentru cele second hand ale americanilor. Avioanele vechi F16 au fost, insa, preferate de Traian Basescu inca dinainte sa se poata invoca criza financiara.

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, a declarat la Realitatea TV ca avioanele vechi F16 sunt mai usor de cumparat in conditiile bugetului limitat.

In urma cu cateva zile si seful Departamentului pentru Armamente, Ioan Aurel Lascu, anunta ca CSAT ia in calcul cumpararea unor avioane aflate in uz, pentru o perioada de zece ani, pana cand Romania va adera la programul F-35, viitorul standard NATO.

Modernizarea fortelor aeriene si inlocuirea batranului MIG 21 reprezinta cea mai mare afacere a Armatei romane de dupa revolutie. Pentru cele 48 de avioane multirol, Guvernul e dispus sa plateasca aproximativ patru miliarde de euro.

Cele cinci modele pe care ministerul Apararii le-a luat de la inceput in calcul au fost Lockheed Martin F-16, F-18, Saab 39 Gripen, Rafalle si Eurofighter Typhoon.

Spre deosebire de Traian Basescu, care a vrut intotdeauna sa cumpere avionul american, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a dorit ca flota Romaniei sa fie modernizata cu avioane noi europene.

Oficialii din ministerul Apararii au luat in calcul de mai multe ori cumpararea avionelor americane, inca dinainte sa fie invocata criza financiara.

Ei propuneau in 2008 sa fie cumparate numai doua escadroane de F-16 reconditionate, restul de peste 2 miliarde de euro urmand sa fie folositi pentru operatiunile din Irak si Afganistan.

Si Mircea Geoana afirma la inceputul anului ca Romania va renunta probabil la un proiect de a cumpara avioane de lupta in valoare de cateva miliarde de dolari din cauza lipsei de fonduri.

"Este in afara oricarei discutii sa cumparam avioane anul acesta intr-o situatie atat de dificila. Avem cateva tranzactii in desfasurare care vor fi mentinute, avem trupe in Afganistan si cred ca investitiile in capacitatea trupelor noastre desfasurate in strainatate este prioritatea numarul unu", declara atunci presedintele Senatului pentru Reuters.

Proiectul de inzestrare a flotei aeriene a fost aproape de finalizare anul trecut, dar cumpararea avioanelor a fost amanata din cauza alegerilor parlamentare din noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#avioane multirol, #avioane F 16, #modernizare flota aeriana, #cumparare avioane multirol, #achizitie avioane multirol, #avioane multirol second hand, #Mihai Stanisoara avioane F16 , #criza