Sa-l credem pe Roubini si sa ne sacrificam in continuare?

Sambata, 28 Mai 2011, ora 18:17
2053 citiri
Sa-l credem pe Roubini si sa ne sacrificam in continuare?

Poate ca Nouriel Roubini are dreptate, cand spune ca Romania a luat masurile economice corecte, pe timp de criza. Analistii economico-financiari ne-au obisnuit, insa, cu predictii dintre cele mai fanteziste, de putine ori confirmate de realitate. Sa dam un exemplu din piata.

Desi ni se spunea pana mai ieri ca pretul cartofului va sari de 4 lei, in piata, nou-iesitele barabule de pe plantatii nu trec de 2 lei (intr-o piata ieftina a Bucurestiului).

Se faceau scenarii in care euro va sari de 4,6 lei, atingand, in cele mai pesimiste prognoze, un 5 lei pentru moneda unica europeana. Acum 1 euro este cotat sub 4,2 lei, iar exporturile, despre care se spune ca sunt principalul motor al cresterii economice, inregistreaza anumite deficite. Nici dolarul nu sta mai bine, fiind cotat sub 3 lei.

De aceea, cuvintele lui Roubini, acest guru al economiei mondiale, ar trebui privite cu circumspectie si cu prudenta, pentru a nu deschide noi cai catre iluzii consumeriste.

Conform economistului american, Romania are acces facil la piata financiara internationala, comparativ cu Spania, Portugalia sau Irlanda. Pentru ca Romania si-a ajustat deficitele bugetare si acum mai poate "inghiti" cateva miliarde in caz de nevoie. Plus ca sistemul salarial din aparatul bugetar pare a fi fost asezat pe temelia echitatii si a echilibrului.

Unde-i raul si de ce nu a fost eradicat de la inceputuri?

E trist, insa, sa constatam ca SRI aduce la cunostinta opiniei publice, intr-un raport parlamentar recent, ca evaziunea fiscala in Romania atinge 27% din PIB. Daca ne gandim ca anul trecut, prin acele reduceri de-a valma din sectorul bugetar, de-abia am reusit sa pastram la bugetul statului o suma egala cu 2% din PIB, ne cam piere increderea in asa-zisele reforme laudate de Roubini.

De asemenea, marea reforma din sectorul sanitar, negociata la sange cu FMI, aduce o economie statala de aproximativ 0,5 la suta din PIB. Poate ca tara nici nu era in criza, daca reuseam sa reducem cu cateva procente marea evaziune fiscala, desfasurata sub ochii impenetrabili ai marilor reformatori de azi.

Traian Basescu si al sau guvern ne aduc aminte, zi de zi, de sacrificiul suprem pe care Emil Boc l-a facut pentru a scoate tara din criza. Totodata presedintele declara la RRA ca, in calitatea sa de ales direct al poporului, era dator sa anunte personal masurile austere din vara trecuta. Cu alte cuvinte, "eu v-am derutat, tot eu va trezesc la realitate".

Nu trebuie pus la indoiala ca Romania a stopat derapajul abrupt al bugetului de stat si a evitat haul spre care se indrepta. O arata cifrele pozitive, firave e drept, ale INS. Un singur lucru nu intelege populatia. De ce totul a fost facut atat de brusc si extrem de inechitabil. Sau de ce bugetul sustine o multime de servicii de informatii, iar cand acestea isi fac treaba, datele culese de ele sunt ignorate.

George Maior, seful SRI, declara ca, inca din 2008, rapoartele institutiei, privitoare la criza ce urma sa atinga si Romania, se aflau pe masa tuturor institutiilor suverane in stat. Probabil ca aceleasi rapoarte indicau si cotele alarmante ale evaziunii fiscale din tara noastra. Ca doar tipi ca Baklini, Mironescu sau Banias nu s-au imbogatit anul asta, de Paste. Au trecut trei ani si aflam ca acest flagel a secatuit tara de resurse si de-abia acum se incepe lupta adevarata cu el.

Or, asta nu suporta poporul, atat de des invocat de mai-marii zilei. Minciuna care li s-a pus pe mese in schimbul voturilor din campania legislativa, apoi prezidentiala. Oamenii nu uita acele rasete zgomotoase, pe care Basescu si Boc le scoteau in studiourile TVR, facand glume deplasate pe seama crizei si spunandu-ne parinteste ca doar anumite televiziuni moguliste pun Romania pe harta recesiunii globale.

In locul unei adevarate lupte cu evaziunea, in schimbul unor masuri lente de ajustare a deficitului bugetar, Basescu si Boc au preferat sa mai castige cate un mandat si de-abia apoi sa secere.

Atat de grosolan si de invalmasit au secerat, ca s-a ajuns si in situatii paradoxale, precum cea in care Romania este invocata ca fiind pe primul loc in Europa la capitolul "copii abandonati". 1 din 6 copii nascuti in Romania este lasat de izbeliste prin maternitati.

Desi tara noastra s-a angajat sa reduca numarul institutiilor care au in grija copii orfani, dandu-i pe acestia in plasament maternal, Romania e departe de a-si fi respectat promisiunile. Totul din cauza reducerii drastice a indemnizatiei pentru persoanele care luau in plasament copii abandonati.

Am dat acest exemplu pentru a ilustra disperarea momentului 6-mai-2010. Nu mai era timp de calculat trepte de reducere sau clasificari ale salariatilor, in functie de care sa se faca reducerile banoase. In locul acestei disperari, am fi putut avea un proces lent de reforme administrativ fiscale, incepute la timp, mult mai usor de suportat de populatie si, evident, mult mai eficiente pentru start. Raul, eradicat din timp, nu se mai extinde si asupra partilor bune, care inca mai rezista eroic.

Acum, Traian Basescu vine in fata populatiei si imparte vinovatii in stanga si-n dreapta. Ultima pe lista, Banca Nationala. Poate e deranjat de cota de popularitate a lui Isarescu in detrimentul lui Emil Boc.

Niciodata Basescu nu vorbeste despre brambureala celor 7 ani de mandat, in care economia a crescut exclusiv pe spatele capsunarilor si a consumului desantat. Nimic despre dansurile interminabile si pupaturile in care presedintele era prins zi de zi.

Nimic despre faptul ca, desi bugetarilor li s-a promis recuperarea totala a salariilor, incepand cu 1 ianuarie 2011, acest lucru nu s-a intamplat.

Scuze, domn' presedinte, la spus vorbe sunteti tare. La fapte, ati ramas la activ tot cu cele doua realizari ca primar al Bucurestiului: eutanasierea cainilor si daramarea dughenelor. Parerea mea!

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Roubini economie Guvern Romania, #Boc Basescu reforme, #Roubini reforme Romania , #criza