Traian Basescu: Avem nevoie de un Guvern puternic ca sa depasim criza (Video)

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 23:30
5316 citiri
Traian Basescu: Avem nevoie de un Guvern puternic ca sa depasim criza (Video)

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca a intentioneaza sa desemneze noul premier inainte de 15 decembrie, data la care a convocat Parlamentul in noua sa formula.

Seful statului a semnat decretul de convocare a noului Parlament, mandatul actualilor parlamentari expirand sambata, pe 13 decembrie.

Pe de alta parte, presedintele a anuntat joi ca a invitat partidele parlamentare vineri, la Palatul Cotroceni, in ordinea crescatoare a mandatelor obtinute, pentru consultari in vederea formarii noului Guvern.

Seful statului a explicat ca in consultarea partidelor va avea in vedere ponderea acestora exprimata in mandate in Parlament, asa cum a facut si in 2004.

Primii care vor discuta vineri cu presedintele Traian Basescu vor fi cei 18 reprezentanti ai minoritatilor, care au fost invitati la ora 10. UDMR a primit o invitatie din partea presedintelui Basescu pentru vineri, ora 11, iar liderii PNL au fost invitati la consultari la ora 12.

Si Mircea Geoana a fost invitat sa participe la consultari tot vineri, dar la ora 13, impreuna cu o delegatie formata din cel mult 18 pesedisti. In fine, reprezentantii PD-L vor discuta de la ora 14,00 cu Traian Basescu, fiind ultimii din punct de vedere cronologic pe lista presedintelui.

Romania ar putea sa aiba un Guvern inainte de 24 decembrie

Romania ar putea avea un nou Guvern inainte de 24 decembrie, a estimat seful statului, plecand de la premisa ca invita partidele "sa renunte la orice calcule bazate pe idei ascunse, pe alegeri prezidentiale".

Pentru ca Articolul 103 din Constitutie privind desemnarea premierului a iscat nenumarate controverse in ultimele doua luni, presedintele Basescu a clarificat ca, in conformitate cu garantul democratiei in Romania, nu numeste premierul, ci il desemneaza: "stiu ca nu eu numesc primul ministru, ci eu doar il desemnez, si Parlamentul il va valida sau nu prin vot.

Desemnarea publica o voi face atunci cand, calculand momentul de la convocarea Parlamentului si pana la asezarea structurilor interne ale Parlamentului, ii voi permite acestuia sa se incadreze in termenul obligatoriu de zece zile in care trebuie sa prezinte in fata Parlamentului".

Traian Basescu si-a exprimat si speranta ca va avea o colaborare buna cu Parlamentul, imediat dupa ce acesta se convoaca, care sa ii permita sa nu astepte pana in data de 15 decembrie pentru finalizarea demersurilor privind alegerea guvernului. Pe langa consultarile de vineri de la Cotroceni, seful statului a explicat ca "trebuie sa existe si negocierile intre partide".

Prioritatea numarul zero este acum, in opinia lui Basescu, ca Romania sa aiba un Guvern care sa poata gestiona criza, motiv pentru care a facut un apel catre partide sa "se uite in gradina proprie si sa vina cu cea mai responsabila echipa pe care o pot propune".

"Obiectivul in consultarile cu partidele: doresc sa aflu viziunea partidelor asupra formarii noului Cabinet, intr-un moment destul de dificil, in care se prefigureaza o crestere in intensitate a efectelor crizei globale in economia romaneasca.

In opinia mea, prioritatea zero e legata de interesul national, iar interesul national e un guvern care sa respecte vointa electoratului si sa fie suficient de puternic in asa fel incat sa poata sa treaca legislatia necesara diminuarii efectelor crizei globale asupra Romaniei, asupra locurilor de munca, asupra functionarii economiei si a sistemului bancar", a adaugat seful statului.

Viitorul Guvern trebuie sa intruneasca doua conditii: da respecte dorinta electoratului si sa diminueze efectele crizei

Viitorul Guvern, in opinia presedintelui, trebuie sa intruneasca doua conditii ce tin de interesul national: "sa respecte vointa electoratului si sa fie suficient de puternic in asa fel incat sa poata sa treaca legislatia necesara diminuarii efectelor crizei globale asupra Romaniei, asupra locurilor de munca, asupra functionarii economiei si a sistemului bancar".

"O apreciere personala: se pare ca foarte multi domni care se perinda pe la Tv au uitat de criza si prioritatea lor e sa vada abordarile presedintelui in raport cu alegerile prezidentiale e cel putin o copilarie, probabil se adreseaza altui tip de roman si nu presedintelui Romaniei.

Prioritatea mea nu e legata de un eventual al doilea mandat, ci de intentia de a da un guvern care sa intruneasca cele doua conditii: sa respecte vointa electoratului si sa aiba sustinere in Parlament", a subliniat seful statului.

El a dat asigurari romanilor ca va fi foarte atent in discutiile cu partidele la capacitatea lor de a furniza competente si a avertizat ca "simpla apartenenta la un partid nu e suficienta pentru a fi membru in Guvern, intr-o perioada in care economia nu mai creste singura, ci trebuie sa o ajutam sa nu scada excesiv".

Modul in care se inteleg prioritatile Romaniei in perioada urmatoare este un al treilea criteriu ce va atarna in formarea noului Guvern: "pana in prezent, declaratiile partidelor au fost legate de doctrina. Doctrina e foarte importanta, dar in anul 2009 viata si realitatile ne vor obliga sa asiguram o guvernare bazata pe prioritati, in primul rand.

Chit ca pornim de la refacerea bugetului de stat, care trebuie sa tina cont de constrangeri, de imprumuturile pe care le avem, de obiectivul de a asigura evolutia catre intrarea in zona euro in 2014, de imperativul de a asigura un deficit bugetar care sa fie cat mai mic pentru ca finantarea deficitului a devenit mult mai scumpa decat in 2008.

Atentionez partidele ca esenta evolutiilor viitoare este legata de prioritatile reale pe care Romania le are si va fi extrem de important pentru mine sa inteleg care sunt aceste prioritati din punct de vedere al partidelor, acum, ca alegerile s-au terminat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #consultari formare Guvern, #invitatii Cotroceni , #criza