Traian Basescu cere solutii de genul "Rabla" pentru santierele romanesti

Luni, 10 August 2009, ora 13:24
2195 citiri
Traian Basescu cere solutii de genul "Rabla" pentru santierele romanesti
Foto: Romania Libera

Presedintele Traian Basescu a vizitat Santierul Naval "Daewoo Mangalia Heavy Industries" si a apreciat ca in cazul acestui santier ar trebui gasite solutii similare celor de la Dacia, unde statul a promovat programul "Rabla", si de la Oltchim, unde s-au acordat garantii de stat.

Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele santierului, Vasile Iorga, si cu membri reprezentanti ai patronatului corean.

In opinia presedintelui, principala problema cu care se confrunta santierul din Mangalia este lipsa lichiditatilor. Seful statului a precizat ca DMHI s-a axat in ultima vreme pe constructia de nave noi si ca actuala criza economica a ingreunat foarte mult accesul la fonduri.

Traian Basescu a adaugat ca in cazul DMHI ar trebui gasite solutii similare celor de la Dacia, unde statul a promovat programul "Rabla", si de la Oltchim, unde s-au acordat garantii de stat.

Presedintele a amintit si de vizita efectuata duminica in portul Constanta si a precizat ca autoritatile portuare romanesti percep taxe prea mari, santierele navale devenind astfel necompetitive fata de cele din statele invecinate.

De exemplu, marile santiere navale grecesti, spune Traian Basescu, au taxe de aproximativ 30% fata de cele romanesti. In plus, santierele romanesti au si dezavantajul, fata de cele din Mediterana, de a fi la o zi si jumatate de mars distanta.

Seful statului a mai spus ca santierele navale trebuie sa fie pregatite pentru iesirea din criza, iar pana atunci productia trebuie continuata.

Duminica, presedintele Traian Basescu, impreuna cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a intalnit cu reprezentantii autoritatii navale si principalii operatori portuari din zona maritima, la sediul Companiei Nationale Administratia Porturilor Matritime Constanta.

La finalul intrevederii, ministrul Radu Berceanu a declarat ca presedintele Traian Basescu a sustinut la discutii ideea de a reduce taxele portuare pentru navele care vin la reparatii in santierele navale romanesti, de la Marea Neagra, astfel incat oferta noastra sa fie atragatoare si competitiva.

Reprezentantii CNAPMC au declarat ca in zilele urmatoare vor prezenta o varianta de reduceri de taxe in acest domeniu, care pot ajunge pana la 50%.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#santierul naval Mangalia, #solutii criza economica porturi, #taxe portuare reduse, #Traian Basescu solutii porturi, #Basescu vizita santier Mangalia, #Basescu taxe portuare , #criza
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Traian Basescu impreuna cu Mircea Basescu au avut o firma care se ocupa cu dezmembrarea vaselor chipurile vechi!!!
S
sonia
rank 1
destept de da pe afara, o mai avea frati?