Traian Basescu: Viitorul premier nu va fi un tehnocrat (Video)

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 17:57
4061 citiri
Traian Basescu: Viitorul premier nu va fi un tehnocrat (Video)

Ca un raspuns al intrebarii pe care toata lumea pare sa si-o puna in ultima perioada - pe cine va alege Traian Basescu ca premier al Romaniei - seful statului a declarat, luni, ca acesta cu siguranta nu va fi un tehnocrat.

Basescu a explicat ca desemnarea viitorului premier va fi facuta in conformitate cu prevederile Constitutiei, dupa consultarile cu partidele, insa a subliniat ca nu va ezita sa-si faca cunoscuta peferinta.

"Nu am in vedere desemnarea unui premier care sa nu faca parte dintr-un partid politic acum. Responsabilitatea trecerii prin perioada de afectare a Romaniei de criza globala trebuie sa apartina politicienilor si nu poate sa fie pusa in spatele unui tehnocrat.

Profilul premierului cel mai potrivit - voi respecta Constitutia, voi consulta partidele si nu voi ezita sa afirm preferinta mea", a afirmat Basescu.

Totodata, Traian Basescu a raspuns categoric ca nu "sustine infiintarea Companiei Energetice Nationale", in conditiile in care evidentierea costurilor pe producator, transportator si distribuitor este esentiala. Nu se va pune pe picioare celebra CEN".

Viitorul premier trebuie sa continue politica de reforme

Presedintele Basescu a subliniat ca viitorul premier trebuie sa continue reforma administratiei si, in mod deosebit, chestiune vitala, a sistemului educatiei si sanatatii, aceasta promisiune fiind pentru seful statului unul dintre obiectivele pe care vrea sa le obtina in discutiile cu cel care va fi desemnat in functia de premier.

"Guvernul care se va instala, sper eu, pana la Craciun, va trebui sa vina cu o noua conceptie bugetara, specifica crizei, care inseamna economisirea banului public in sistemul public", a explicat Basescu.

Nu sunt in campanie!

Basescu a tinut sa sublinieze ca nu este in campanie electorala, lasand sa se inteleaga ca isi continua rolul de presedinte jucator.

"Am observat ca deplasarile mele in tara au starnit oarecare controverse: o fi sau n-o fi in campanie? Nu este vorba de niciun fel de campanie", a explicat seful statului.

Basescu a adaugat ca "ar fi fost absolut nejustificat ca intr-un moment in care se prefigureaza tot mai clar efecte ale crizei pentru economia romaneasca si pentru forta de munca romaneasca, presedintele sa stea la Cotroceni si sa astepte ce zic ziaristii sau politicienii angajati in campanie".

Prins in vartejul motivarii vizitelor sale la marile societati din tara, presedintele Basescu s-a incurcat in crize economice si financiare: "...criza economica, ce are ca efect criza financiara...".

Basescu ii ataca pe 'apologeti'

Presedintele Traian Basescu a taxat declaratiile liderilor de stanga, care au ridicat in slavi politica socialista, in detrimentul capitalismului, ambele privite prin prisma masurilor anti-criza.

"Am vazut apologeti ai stangii tipand 'Iata colapsul capitalismului, socialismul biruitor'", a criticat seful statului.

In opinia presedintelui, "este una din marile erori si apologetii economiei de stat si ai societatii cotrolate si-au gasit un moment prielnic sa se manifeste".

"Am vrut sa cheltuim infinit mai mult decat aveam, decat produceam. Sistemului bancar i-a convenit si a creat tot soiul de produse toxice in care de fapt se plimbau informatii pe calculatoare si s-a ajuns la colapsul sistemului financiar.

Un sistem financiar caruia piata i-a aplicat o corectie dura. Poate ca a fost sansa noastra ca nu am apucat sa ne infruptam prea mult din produsele toxice ale sistemului bancar", a adaugat Traian Basescu.

Sageti la adresa Guvernului Tariceanu

Cu toate ca a precizat drept bune masurile anti-criza adoptate de actualul Guvern, seful statului a declarat ca "un program guvernamental nu se poate limita la a spune reducem sau crestem TVA-ul sau CAS-ul".

"V-am dat elemente care sa arate ca un program guvernamental nu se poate limita la a spune reducem sau crestem TVA-ul sau CAS-ul. Daca nu luam masurile necesare pentru ca marile societati comerciale sa continue sa produca, CAS-ul se reduce la zero, pentru ca somerii nu platesc CAS.

Consider ca masurile Guvernului au fost bune. Dar fondul problemei e legat de asigurarea unei piete interne minimale care sa mentina productia, in asigurarea finantarii productiei si calificarea personalului", a explicat Basescu.

Trei probleme majore: piata, finantarea, calificarea slaba

In urma vizitelor facute la marile societati din tara, presedintele a identificat trei mari probleme: piata, finantarea si nivelul scazut al calificarii fortei de munca.

"Am identificat trei tipuri de probleme. Cea mai mare este cea a pietelor externe si interne, care s-au contractat ca urmare a diminuarii cererii. A doua este finantarea productiei. Si cei care au comenzi au dificultati tot mai mari in a-si finanta productia", a explicat seful statului.

O a treia problema cu care se confrunta majoritatea societatilor din Romania, potrivit lui Traian Basescu, este nivelul scazut al calificarii fortei de munca: "peste tot, problema slabei calificari a fortei de munca ce a venit in ultimii ani este una dintre problemele pe care le ridica managerii".

Despre campania electorala in derulare oficial, seful statului a spus ca este una fragmentata: "pe mine nu ma intereseaza programele politice ale partidelor, ci un program de guvernare. Nu ma uit la campania electorala, am enorm de citit. Prima caracteristica a campaniei este aceea ca este fragmentata. Sistemul de vot a modificat felul in care se face campanie".

Conferinta anuntata vine in contextul in care seful statului a vizitat, in ultimele zile, mai multe companii din tara: uzinele Dacia din Mioveni si Ford din Craiova, combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, societatea ArcelorMittal din Galati, santierele navale Damen din Galati si Daewoo din Mangalia, combinatul Azomures, uzina Upetrom din Ploiesti, fabrica Nokia de la Jucu si combinatul siderurgic Mechel din Campia Turzii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Traian Basescu, #campanie, #alegeri, #parlamentare, #criza, #Cotroceni, #tara, #deplasari , #criza