Basescu: Nu avem nevoie de drumuri pentru turism. Chiar asa?

Luni, 20 Iulie 2009, ora 18:16
5515 citiri
Basescu: Nu avem nevoie de drumuri pentru turism. Chiar asa?

Credeti ca starea precara a infrastructurii reprezinta un impediment in dezvolatarea turismului in Romania? Va inselati! Cel putin asa sustine Traian Basescu, care arunca lipsa de turisti pe umerii prestatorilor de servicii.

Calitatea slaba a serviciilor este cu adevarat o problema, dar pana sa se izbeasca de ea, un turist strain mai trebuie sa isi doreasca sa viziteze Romania si apoi sa aiba si pe unde ajunge la destinatia aleasa.

Pentru seful statului, logica functioneaza invers: intai rezolvi calitatea serviciilor, apoi te ocupi de promovare si la sfarsit pui la punct infrastructura, de la cea rutiera la cea turistica. Oricat de frumos te-ai purta cu un client sau cat de corect ar fi raportul calitate-pret al serviciilor oferite, exista sanse foarte mari ca a doua oara turistul sa nu mai calce prin locurile respective avand in vedere greutatea cu care se ajunge.

In definitiv, de ce s-ar intoarce un strain in Romania daca poate ajunge mult mai usor, deci si mai ieftin si mai repede, intr-un loc similar dintr-o tara vecina?

Pentru a-si argumenta opinia, presedintele a dat exemplul Greciei, care, desi nu are o infrastructura "de succes", are un turism dezvoltat. Pe modelul dat de Traian Basescu, putem spune ca nici Nepalul nu are o infrastructura rutiera, dar totusi turisti exista, asa cum se pot da si exemplele Tunisiei, Iranului sau Perului. De ce exista in aceste tari mai multi turisti decat in Romania? Poate pentru ca sunt leaganele unor culturi si civilizatii stravechi sau pentru ca de pe teritoriul lor pornesc drumurile spre cel mai inalt varf muntos din lume?

Romania, in lipsa unor obiective turistice de notorietate, chiar si cu o infrastructura rutiera foarte bine dezvoltata, nu va putea concura cu Grecia chiar daca acestia din urma nu ar avea drumuri, atat timp cat acolo exista ramasitele celei mai mari culturi europene.

O astfel de comparatie intre Grecia si Romania nu se poate face decat atunci cand nu se intelege ce este turismul cultural sau, mai grav, cand nu stii cum sunt pozitionate cele doua state pe harta.

In primul rand, Romania are mai putin de 300 de kilometri de litoral, in timp ce tarmurile Greciei totalizeaza peste 13.000 de kilometri. In alta ordine de idei, in Grecia este sezon estival jumatate de an, in timp de in Romania doar doua luni. Motivele pentru care cele doua tari nu se pot compara din punct de vedere turistic pot continua, dar sa ne oprim deocamdata aici cu aceasta comparatie si sa revenim la drumurile noastre.

Este pentru a doua oara cand Traian Basescu spune raspicat sau lasa de inteles ca infrastructura nu trebuie sa reprezinte o prioritate pentru Romania. Pe vremea cand era ministru al Transporturilor, propunea sa se faca drumuri expres, nu autostrazi. De data aceasta, alternativa lipseste cu desavarsire. Seful statului nu a spus cum vom ajunge, spre exemplu pe litoral, pentru a ne bucura in urma imbunatatirii serviciilor turistice, daca nu pe o autostrada care sa faca legatura macar intre Bucuresti si Constanta.

Daca pe litoralul romanesc mai poti ajunge si pe Dunare sau prin portul Constanta - daca va exista linia de croaziera intre Romania si Grecia, propusa de ministrul Elena Udrea, in Bucovina, promovata intens in perioada sarbatorilor Pascale, sau in Maramures, care va fi promovat de Craciun, se va ajunge mult mai greu. De ce? Pentru ca oamenii nostri politici nu au avut niciodata viziune si, cel mai grav, nu par sa inteleaga importanta anumitor lucruri nici macar atunci cand ele sunt evidente.

Pe scurt, o sa avem autostrazi si drumuri OK abia dupa ce se vor pune la punct serviciile din domeniul turistic, iar imbunatatirea acestora se va lasa asteptata pana cand numarul turistilor va fi suficient de mare si constant incat turismul sa fie privit ca o afacere, nu ca o specula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Traian Basescu autostrazi, #Elena Udrea infrastructura, #infrastructura turism Romanai, #turisti Romania , #Elena Basescu