Adevarul pe care Traian Basescu nu-l spune (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 11:54
23144 citiri
Adevarul pe care Traian Basescu nu-l spune (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

In interviul de marti, Traian Basescu a amestecat abil bucati de adevaruri si neadevaruri.

Cam asa, ma tem, a aratat si anticoruptia despre care ne spune, de-abia acum pe buna dreptate, ca "merge ca buldozerul inainte".

Da, Traian Basescu are dreptate cand spune ca dosarul Microsoft nu a fost servit de FBI, ci a fost deschis in Romania inca din 2010. Primele semnale de alarma ale SRI au aparut in 2008, cand contrainformatiile au atras atentia asupra unor diferente de pret suspecte in derularea afacerii.

Dar cand presedintele spune la Adevarul Live ca din 2010 pana acum s-a lucrat la foc continuu in acest dosar situatia se schimba. In dosarul Microsoft a inceput sa se lucreze efectiv abia din 2013, potrivit unor informatii credibile din surse judiciare.

DNA a avut propriul dosar Microsoft, iar partea americana a avut propria investigatie, insa nu a colaborat cu DNA vazand ca in Romania nu se misca nimic, au spus aceleasi surse pentru Ziare.com. Abia dupa venirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA dosarul Microsoft a fost scos din congelator, atunci au inceput investigatiile serioase, inclusiv comisiile rogatorii si colaboarea cu americanii.

De ce acesti ani de pauza? Poate soarta potrivnica o fi de vina. Dar ne putem oare gandi ca intarzierea are legatura cu numele din acest dosar, de exemplu Dorin Cocos, Pinalti sau Dumitru Nicolae - Niro? Nu stiu.

Elena Udrea a divortat tot in 2013. E o coincidenta? Nu stiu. Iar dna Udrea a tinut sa puncteze ca la divortul din 2013 partea de avere care i-a revenit prin partaj "contine bunuri care erau dobandite fie inaintea casatoriei, fie in perioada 2005-2006 maxim 2007". Oare de ce a tras acolo linia?

Procurorii DNA spun ca Dorin Cocos ar fi luat spaga de 9 milioane de euro in 2009. Sa fie tot o coincidenta sau dna Udrea stia ce vine atunci cand a divortat? Si daca stia unde sa traga linia inseamna ca stia exact ce a intrat si dupa acea linie?

Traian Basescu are acum grija sa o separe pe dna Udrea de Dorin Cocos subliniind ca "Unii au pasiunea de a continua sa o lege de fostul ei sot. (...) Au fost casatoriti, acum ei fiecare cu viata lui."

E drept ca sunt divortati de un an, dar cand Dorin Cocos ar fi luat spaga, conform procurorilor, adica in 2009, erau cat se poate de casatoriti si mai aveau in fata ani buni de fericire conjugala.

La momentul presupusei infractiuni, cei doi erau legati de acte, nu de catre "unii", rauvoitori se-ntelege.

Dar Traian Basescu are mari indoieli si in privinta acestei spagi. Intrebat ce ar trebui sa faca Elena Udrea daca se va dovedi ca mita a ajuns si la domnia sa in urma partajului, presedintele a raspuns: "Ar trebui sa se stie public daca Dorin Cocos a primit bani de acolo si pe urma se poate discuta in continuare". A adaugat ceva mai tarziu: "nu stiu daca Dorin Cocos a primit bani. Stiu ca a participat la o discutie, asa rezulta din dosar, dar nu rezulta ca s-ar fi facut si un tranfer de bani".

Prudenta este desigur intemeiata. Dl Cocos este prezumat nevinovat, iar averea sa si a dnei Udrea sunt prezumate licite pana la proba contrarie. Dar nu pot sa nu remarc ca dl presedinte este incomparabil mai putin prudent cu, de exemplu, suspiciunea de incompatibilitate care planeaza asupra lui Klaus Iohannis.

Si ma mai intreb ceva. Inteleg de la dl Basescu ca dl Ponta este total nepotrivit sa fie presedinte al Romaniei pentru ca ar fi fost ofiter acoperit SIE in conditii neconstitutionale, un fapt grav, insa nedovedit, ci doar afirmat.

Dar in opinia dlui Basescu pe dl Ponta il califica sa fie presedinte faptul ca a fost angajatul lui Dorin Cocos sau ca locuieste intr-un complex rezidential de lux construit de Dumitru Nicolae - Niro? Sau asta nu se pune pentru ca dl Cocos a fost sotul dnei Udrea si cei doi soti au fost parteneri intr-o firma cu Dumitru Nicolae - Niro?

Dar nu e vorba doar despre dna Udrea, pentru ca dl Cocos nu a fost doar un consort. Este acuzat de fapte foarte grave, spalare de bani si trafic de influenta, un om cu care presedintele si-a petrecut Revelioane, cu care a impartit mese de Craciun si aniversari. Dosarul in care este inculpat comeseanul presedintelui a stat inghetat ani de zile. Este un motiv de suspiciune grava?

"Justitia, dupa 10 ani de mandat al presedintelui Basescu, functioneaza fara sa se uite la culoarea politica. DNA a devenit apolitic odata cu numirea lui Daniel Morar", spune Traian Basescu. Da, are dreptate, DNA functioneaza acum ca buldozerul si loveste in toate directiile si in toate culorile politice fara discriminare si cu maxima intransigenta. Dar momentul de schimbare nu mai pare cel indicat de presedinte.

Pentru ca, daca e sa privim adevarul verde in fata, oricat de greu de acceptat poate fi el, Microsoft nu a fost singurul dosar criogenat, cu sau fara legatura cu apropiatii presedintelui implicati in el. Mare parte din explozia penala a ultimelor luni este alcatuita din dosare vechi.

Pinalti, Mazare, Duicu, Bunea Stancu, Aristotel Cancescu, Sarbu sunt dosare incepute cu ani buni in urma si in care s-au adaugat recent si alte fapte. Unele au fost nelucrate, altele, precum Sarbu si Cancescu, au fost inchise, pentru a fi redeschise odata cu schimbarea echipei de procurori DNA de la Brasov.

Poate ca e vorba despre simple erori, despre delasare, dar ne putem gandi ca in spatele acestor criogenari stau intelegeri politice murdare transpartinice girate de Traian Basescu? De ce nu ne-am putea gandi la asta vazand cum componente ale "mafiei personale" a lui Adrian Nastase au ajuns in 2005 in anturajul imediat al presedintelui? Si nu ma refer doar la Dorin Cocos, partenerul lui Alexandru Bittner, ci si la Gabriel Oprea, de exemplu.

Vazand ce iese acum din sertare, putem sau nu sa spunem ca anticoruptia lui Traian Basescu si Daniel Morar a fost una voluntar partiala? Au cazut parti importante ale sistemului ticalosit, precum Nastase si Voiculescu, si sunt ultima care sa-i planga, dar restul? Acel rest care era nu nedescoperit, ci doar lasat intre coperti moarte.

Doar cand Traian Basescu va raspunde si la aceste intrebari adevarul poate fi, cred, complet. Si oricat ar fi el de teribil si dezamagitor, oricate mituri ar cadea si oricate legende ar muri trebuie aflat pana la capat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dorin Cocos Microsoft, #Elena Udrea Microsoft, #Traian Basescu Elena Udrea Microsoft, #Traian Basescu DNA , #Elena Udrea