Blaga - Basescu, un meci pentru Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 20:39
8558 citiri
Blaga - Basescu, un meci pentru Romania (Opinii)
Foto: catavencu.ro

Cine va citi conflictele la scena deschisa din Romania de astazi in aceasta cheie va avea mai multe sanse sa inteleaga ce se intampla cu adevarat, in realitate. Scindarile din interiorul PD-L, coincidentele stranii din scandalul arestarilor de la vami si, nu in ultimul rand, repozitionarile la varful partidului de guvernare.

PD-L s-a rupt practic in doua. Pe de o parte se constituie grupul lui Blaga, tot mai evident, cu Radu Berceanu si Adriean Videanu in linia intai. De cealalta parte, "oamenii presedintelui" cu Elena Udrea, Teodor Baconschi, Emil Boc si ceilalti reprezentanti de seama ai filonului "ortodox" din partid. Inclestarea devine tot mai evidenta cu cat se apropie data alegerilor interne din PD-L.

Ce a dus la o astfel de racire a relatiilor dintre Traian Basescu si Vasile Blaga este greu de spus. Probabil ca nici cei doi nu stiu foarte exact cauza. Cand ai de manageriat o relatie cu Traian Basescu, de orice natura ar fi ea, este probabil imposibil sa iti dai seama ce anume il face sa reactioneze, la un moment dat, intr-un anumit fel.

Apropiatii partidului democrat liberal stiu prea bine ca nu a existat un om care sa-i fi fost mai apropiat presedintelui si mai de incredere decat Vasile Blaga. Ca au fost politistii scapati de sub control de Blaga pe vremea cand conducea Internele, care i-au strigat presedintelui celebra "Iesi afara (...) ordinara!", ca or fi fost altele, ceva a dus la ruptura si apoi lupta surda si oarba dintre Traian Basescu si Vasile Blaga.

Cat de ciudata poate fi, de exemplu, pornind de la aceste date, coincidenta ca toate datele aparute in cazul arestarilor de vama par sa conduca la ideea ca, daca s-au scurs si la partidul democrat liberal bani din vami, atunci ei au mers doar catre Vasile Blaga, prin intermediul necunoscutului Eugeniu Petrescu.

Nu cred ca cineva ar putea demonstra vreodata ca scandalul vamilor a fost pornit tot in urma racirii relatiilor dintre Traian Basescu si Vasile Blaga, ca o incercare a presedintelui de a-l inlatura definitiv pe fostul apropiat de la varful partidului si de a-i stopa "setea de putere".

Cauzele multiple ale exploziei coruptiei de la vami si arestarile record au ricosat insa, inevitabil si in PD-L. Iar daca tot s-a ajuns pana aici, este mai bine probabil ca cineva sa profite de aceasta "scapare" si sa faca putina curatenie si intre mai "greii si vechii" lideri.

Declaratiile directe ale presedintelui insa la adresa "greilor" din PD-L au fost fara perdea. "Oameni mici, fara viziune", urmarindu-si doar "setea de putere". Ciudata hiba i-a fost descoperita lui Vasile Blaga - "setea de putere" - in conditiile in care insusi Traian Basescu a oferit o mostra a dorintei de a detine puterea inegalabila pana acum - de la preluarea partidului de la Petre Roman pana la acapararea si controlul cvasi-total al statului prin institutiile sale.

"Omul nou" pe care si-l doreste Traian Basescu la conducerea partidului nu este nicidecum Vasile Blaga. Presedintele stie ca daca va pierde partidul risca sa piarda aproape tot. De aici si amenintarile la cacialma ca, daca PD-L nu isi baga mintile in cap, va fi pregatit sa negocieze oricand o alta majoritate parlamentara si un alt Guvern cu alte partide.

De jocurile care se fac in acest moment in PD-L, de numele castigatorului meciului dintre Vasile Blaga si Traian Basescu, in cadrul partidului democrat liberal, va depinde in mare masura si viitorul Guvernului Boc. Si, mai departe, insasi "linistea" lui Traian Basescu la Cotroceni. De aceea este vital pentru presedinte ca Vasile Blaga sa nu castige sefia partidului.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Vasile Blaga PDL, #Traian Basescu presedinte Romania, #Guvernul Boc, #Radu Berceanu, #Elena Udrea , #Elena Udrea
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Decit cu prostii lui Basescu , mai bine cu hotii lui Blaga !
Poza DAN-795
DAN-795
rank 5
Nevoia jurnalistilor de razboaie, catastrofe si evenimente ce n-au mai venit niciodata..