Care e adevarul, dle presedinte Basescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 August 2014, ora 21:57
14424 citiri
Care e adevarul, dle presedinte Basescu? (Opinii)

Pentru electoratul lui Traian Basescu, ceea ce s-a intamplat in PMP este seismic. Nu este vorba doar despre intrarea in cursa prezidentiala a Elenei Udrea. Ea era pe undeva previzibila. Este vorba mai ales despre felul in care ea s-a produs, prin umilirea publica a candidatului asumat de Traian Basescu, Cristian Diaconescu.

Ce sa mai inteleaga sustinatorii presedintelui, nucleul dur la care s-a redus electoratul sau?

Au vazut cum presedintele a creat Fundatia Miscarea Populara, care ii propunea o autentica reforma politica. A aparut partidul, fondat de un grup de intelectuali apropiati presedintelui, precum Adrian Papahagi si Teodor Baconschi. A fost o mare investitie de speranta acolo.

Pas cu pas, umbra Elenei Udrea a cuprins PMP. Mai intai informal, pana la congresul din iunie, apoi oficial. In locul fondatorilor, pe locurile de onoare au fost instalati controversati de tip Marin Anton sau naivi obedienti de tip Stefan Vlaston. Ideile, proiectele au fost inlocuite cu parasute si dansuri tematice "Happy".

Ramasese doar candidatura la presedintie. Traian Basescu a fost intre ironic si rezervat in privinta sanselor dnei Udrea, ale carei ambitii erau evidente. "Elena Udrea il poate bate pe Victor Ponta fizic. La vot nu stiu ce ar face", spunea razand presedintele. Nu suna chiar a incurajare.

La un moment dat parea sa se fi transat, Cristian Diaconescu a fost candidatul lui Traian Basescu. Prezentat ca atare, sustinut ca atare, o asumare consfintita prin semnatura pe lista acestuia. Semnatura lui Traian Basescu nu a fost retrasa. Elena Udrea i-a anulat-o. Explicit, sprijinul pentru Cristian Diaconescu nu a fost revocat.

Ii este jena presedintelui sa il revoce? Ii este rusine fata de propriul electorat sa admita ca a facut parte la sceneta cu iepuri? Ii este jena ca Elena Udrea i-a aruncat semnatura la cos?

Elena Udrea spune ca este continuatoarea proiectului lui Traian Basescu. Presedintele nu confirma. Este sigura pe sustinerea lui Traian Basescu. Nu a primit-o explicit, desi presedintele nu a fost niciodata rezervat cand a dorit sa-si asume un personaj politic sau un proiect, chiar jucand la limita Constitutiei.

Mai este Traian Basescu alaturi de Elena Udrea sau asista neputincios la confiscarea proiectului sau politic, la umilirea apropiatilor sai si, chiar mai grav, la folosirea numelui sau in campanie in favoarea lui Victor Ponta?

Nu stiu. Tacerea poate fi un raspuns la toate intrebarile de mai sus. Dar nu este suficient.

Oamenii care i-au ramas alaturi presedintelui la acest final de mandat sunt nucleul dur care l-a urmat in toti acesti ani complicati, care au luptat pentru el in toti acesti ani, chiar i-au trecut cu vederea greselile si pana la un punct au inghitit-o chiar si pe Elena Udrea.

Ca punctul acela se apropia periculos a aratat-o scorul de la europarlamentare, cand campania pusa sub semnul Elenei Udrea nu a adus decat 6%. A fost semnul ca o parte din electoratul presedintelui nu este dispus sa-i acorde Elenei Udrea un statut mai inalt decat acela de slabiciune.

Ei bine, acum, acesti oameni au in fata doi candidati: pe Cristian Diaconescu, pentru care presedintele a semnat, si pe Elena Udrea, pe care presedintele a girat-o mereu. Cu cine este presedintele? Cine este candidatul lui?

I-a scapat Elena Udrea de sub control sau este dispus sa sacrifice totul pentru ea? Am mai intrebat, a fost tradat sau a tradat Traian Basescu?

A avut putere sa anunte taierea pensiilor si a salariilor, a infruntat doua suspendari, a trecut prin doua alegeri de infarct si nu are puterea sa le spuna propriilor sustinatori adevarul?

Eu cred ca Traian Basescu macar atat le mai datoreaza sustinatorilor sai derutati. Adevarul, oricat de jalnic ar fi el.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Elena Udrea candidat prezidentiale, #Traian Basescu Elena Udrea PMP , #Elena Udrea
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Mai multe știu Ponta și Hrebenciuc. Ei trebuie întrebați.
Poza martorana
martorana
rank 1