Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: De ce ii este frica lui Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 14:55
5039 citiri
Opinii: De ce ii este frica lui Basescu
Sursa foto: realitatea.net

...nu va scapa! Ar putea fi o continuare care sa parafrazeze celebrul slogan cu care presedintele a castigat si cel de-al doilea mandat la Cotroceni. Teama lui Traian Basescu si a oamenilor din jurul sau este tot mai greu de inteles. Teoriile suspendarii sunt acum lansate, culmea!, chiar de la Palatul Cotroceni. Ce ne spune jocul acesta?

Din doua una. Ori la urechile presedintelui au ajuns informatii certe despre planul deja facut al Opozitiei, ori Traian Basescu se teme inca de ideea suspendarii si din aceasta cauza doreste sa anihileze posibilitatea tocmai printr-un atac preventiv. Precum in vorba populara "hotii striga hotii!", toti oamenii presedintelui raspund scandalului stenogramelor ALRO cu o singura replica - "Opozitia si mogulii pun la calea noua suspendare a lui Basescu".

O afirmatie cel putin ciudata si o energie uriasa consumata pentru a ne convinge ca vechii "suspendaci" s-au reactivat si isi ascut cutittele in noaptile lungi de iarna. Cel putin cateva intrebari ar trebui sa dea de gandit celor cu mintea inca limpede.

In primul rand de ce simt nevoia Traian Basescu, Elena Udrea sau Stolojan sa iasa si sa inunde spatiul public cu explicatii interminabile in lagatura cu stenogramele ALRO, daca acestea fac parte dintr-un dosar care a fost inchis, unde persoanele implicate au primit neurmarirea cercetarii penale, si ale carui sanse de a fi redeschis, cel putin atat timp cat la putere se afla actualii guvernanti, sunt aproape zero?

In al doilea rand, daca presedintele si oamenii din jurul sau se simt nevinovati si inocenti, de unde atata spaima pentru o eventuala si, deocamdata, fantasmagorica posibilitate a unei suspendari? Daca presedintele este sigur ca va castiga orice fel de alegeri, in ciuda sondajelor care il arata picat la pamant, de unde teama fata de o noua prostie a Opozitiei? Sa o lase sa se compromita definitiv. Sa o lase sa isi rupa gatul si sa isi rateze total orice sanse de a reveni la putere.

Daca presedintele stie ca are motive pentru care sa nu se teama, daca stie ca este intangibil de spectrele acuzatiilor tot mai mai virulente ale reprezentantilor Opozitiei si, mai ales, nu se teme de popor, sa se intoarca la popor sa ii cunuoasca interesul sau adevarat din acest moment. Obsesia de cateva luni a reprezentantilor partidului democrat liberal fata de posibilitatea suspendarii presedintelui, transmisa direct de la Cotroceni, desi nu are nicio baza reala, vizeaza doar spaima sefului statului in privinta viitorului.

Doar posibilitatea ca anumite pasaje si fragmente inca neaparute in presa din stenogramele ALRO sa fie adevarate si sa ascunda lucruri si mai grave decat cele deja cunoscute ar fi putut sa-i inspaimante intr-atat de mult pe Basescu, Udrea si Stolojan, incat toti sa acapareze spatiul public cu scuze si explicatii.

Din sarabanda scenariilor ingrozitoare care ar putea sa le aduca romanilor un viitor si mai ingrozitor, in cazul in care actiunea de suspendare a presedintelui s-ar pune din nou in miscare, face parte si exagerarea disproportionata a prezentului si a consecintelor sale. Daca jurnalistii ar fi lansat ipoteze precum cele aruncate cu atata lejeritate de presedinte la B1 Tv, cu siguranta ca acelasi Traian Basescu i-ar fi acuzat de iresponsabilitate, de manipulare si partizanat pro-moguli.

Atunci cand Traian Basescu spune insa ca "probabil, in afara de perioada de razboi, Romania nu a avut o perioada mai riscanta decat acum" trebuie sa intelegem ca... am trecut de varful crizei, asa cum presedintele a spus si a repetat de cateva ori in ultimele zile. Diabolizarea prezentului si si incarcarea lui cu o responsabilitate fara seaman in istorie are tocmai rostul de a-i face pe romani sa priveasca o posibila actiune de suspendare ca pe o ultima greseala, ca pe o fatalitate, care le-ar putea aduce eventual moartea.

Nu ca pe un exercitiu democratic, nu ca pe o alternativa sau ca pe o optiune pe care, alaturi de politicieni si jocurile lor, o au si cetatenii care inca mai spera ca isi pot salva atat prezentul, cat si viitorul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu stenograme ALRO, #Traian Basescu suspendare presedinte, #Traian Basescu Elena Udrea , #Elena Udrea