"Guantanamizarea" Romaniei. Traian Basescu in mlastina antijustitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 18:21
12043 citiri
"Guantanamizarea" Romaniei. Traian Basescu in mlastina antijustitiei (Opinii)

Daca cineva mi-ar fi spus in urma cu un an, nu ma duc mai departe, ca Traian Basescu va vorbi despre lupta anticoruptie in termeni de "guantanamizare" a Romaniei, probabil ca i-as fi spus ca nu-mi plac decat SF-urile de buna calitate. Dar iata ca realitatea poate bate pana si cele mai fanteziste fictiuni.

"De prea multe ori se pare ca Parchetele apeleaza la ideea - te bag la beci, pana spui ce a zis delatorul. Va dau cazul Elenei Udrea (...) Guantanamizarea tarii, da. Pai la Guantanamo ii tineau pana ce spuneau ce voiau sa auda ofiterii CIA", a spus Traian Basescu marti seara, la B1 TV. Sau Russia Today?

Declaratia mi se pare naucitoare si de o gravitate extrema pe mai multe paliere.

Pe de-o parte, fostul presedinte al unei tari NATO, o tara aflata in parteneriat strategic cu SUA, afirma explicit ca in inchisoarea la Guantanamo, unde erau dusi suspectii de terorism dupa 11 septembrie, CIA forta obtinerea de declaratii potential false, conforme nu adevarului, ci dorintelor anchetatorilor.

Adica, ne spune fostul presedinte al unei tari NATO, anchetele de la Guantanamo nu erau menite sa duca la aflarea adevarului si la combaterea reala a terorismului, ci la validarea unor teze, posibil false, ale CIA. Ne spune ca teroristii inchisi acolo erau niste victime.

Acuzatii referitoare la folosirea torturii la Guantanamo au existat, chiar intr-un raport al Senatului american, presedintele Obama si-a propus din 2008 sa inchida acest centru de detentie, dar nu am auzit pe cineva spunand ca tortura era folosita pentru a confirma teoriile, eventual false, ale ofiterilor CIA.

Este al doilea atac grav al lui Traian Basescu la adresa unui serviciu de informatii strain, dupa cel comis la finalul mandatului, impotriva serviciilor franceze, provocat de aparitia pozelor cu Elena Udrea si Alina Bica la Paris.

Doar ca acest atac valideaza teza celor pe care lumea civilizata ii considera teroristi, ceea ce este cu mult mai rau.

In privinta "guantanamizarii" Romaniei, Traian Basescu comite, voluntar sau nu, o mare manipulare din start: "la beci" oamenii nu sunt tinuti prin vointa procurorilor decat cel mult 24 de ore. Dupa aceea, ramanerea sau nu "la beci" depinde strict de decizia unei instante, ba chiar a doua instante, daca luam in calcul ca prima decizie poate fi contestata.

Deci daca omul e "la beci" inseamna ca doua instante au socotit ca existe motive sa fie tinut acolo.

Este si cazul dnei Udrea. Daca dna Udrea a fost victima unui abuz, inseamna ca acesta a fost comis de judecatori, nu de procurori. Acuza Traian Basescu asa ceva? Si daca da, pe ce baza? Cu ce drept?

Nu e nicio diferenta intre aceste declaratii ale lui Traian Basescu si felul in care era victimizat Dan Voiculescu de Antena 3 sau Adrian Nastase de Victor Ponta. Dreptate pentru Costica Nicolescu promitea Victor Ponta, dreptate pentru "guantanamizata" Elena Udrea cere si Traian Basescu.

Fostul presedinte spune ca oamenii precum Elena Udrea sunt tinuti la beci pana cand spun ce vor delatorii. Intelegem ca "guantanamizatii" sunt nevinovati, ca daca ar fi vinovati nu ar fi victime, iar delatorii sunt mincinosi, pentru ca, daca se confirma denunturi adevarate, ce ar fi rau din punctul de vedere al fostului presedinte?

Deci justitia penala din Romania se intemeiaza pe delatiuni false, a caror confirmare de catre acuzati este smulsa in beciuri? Desi Traian Basescu nu o spune explicit, ideea de beci si de Guantanamo ne poate conduce si la aceea de tortura.

Si mai exista un posibil paralelism in declaratia fostului presedinte al Romaniei. Daca la Guantanamo anchetatorii abuzivi erau ofiterii CIA, in oglinda privind, in Guantanamo-ul romanesc cine sa fie anchetatorii abuzivi? Ofiterii SRI cumva? Nu stiu. Dar stiu ca aceasta este teza Elenei Udrea, care s-a declarat victima generalului Coldea, care, prin Laura Codruta Kovesi, ar controla DNA.

Dna Udrea e cumva o jihadista in Razboi Sfant cu serviciile?

Deci tocmai cand anticoruptia din Romania este pe cote atat de inalte, in loc sa vedem un fost presedinte care sa salute curatenia generala si sa se bucure ca principalul sau proiect da asemenea roade, vedem un fost presedinte care ataca violent anticoruptia prezentata in termeni de actiune grav abuziva, pusa eventual la cale de servicii secrete.

Este cel mai dur atac la anticoruptie si cea mai apasata aparare a Elenei Udrea rostita de Traian Basescu de cand au inceput problemele protejatei sale.

Ma intreb de ce? Nu stiu.

Dar am vazut ce a scris luni pe Facebook purtatorul de cuvant informal al Elenei Udrea, Ruxandra Dragomir: "Fostul presedinte Basescu a facut public in nenumarate randuri aceste sloganuri...'am incredere in Elena Udrea' sau 'sunt sigur ca femeia asta nu a luat niciun ban de la Gala Bute' sau 'Elena Udrea este un om cinstit'. Si eu spun acelasi lucru. Dar este oare suficient?... (...) Am sperat si inca sper ca fostul presedinte poate face mai mult.

Oare toti cei pe care i-a crescut si i-a promovat, exceptie facand Elena, l-au tradat? Daca am crezut in declaratiile lui Traian Basescu am tot dreptul sa cred ca putea face mai mult in ceea ce o priveste pe Elena, in special cand am auzit si celalalte declaratii care mi-au placut...'Elena Udrea este cea mai buna investitie politica a mea', sau 'Elena Udrea este cel mai bun si de incredere partener politic al meu' sau 'Elena Udrea este crescuta de mine din punct de vedere politic'.

Nu vreau sa cred asa cum afirma unii cum ca Elena ar fi o moneda de schimb. In schimbul a ce? Nu vreau si nici nu pot sa cred ca Presedintele meu a fost 'invins de sistem'".

A pus dna Udrea degetul la nas, din nou? Se teme presedintele de ce ar putea spune la beci dna Udrea? Dosarul finantarilor campaniilor din 2008-2009 disjuns de procuroriii DNA din dosarul Microsoft il duce cu gandul la beciuri?

Si ce crede dna Dragomir ca ar putea face mai mult presedintele? Ma refer la fapte, nu la declaratii? Cine sunt oamenii crescuti si promovati de Traian Basescu la care face apel? Judecatori, procurori, ofiteri care trebuiau sa asigure protectie penala dupa finalul mandatului si nu au facut-o?

Dar ma gandesc ca si tradati, presedintele si ultimii lui fideli mai au o speranta de "dezguantanamizare". Vad ca se ocupa de ea Serban Nicolae, Georgica Severin & cu tot felul de idei de amputare a Codurilor Penal si de Procedura Penala. Pana la urma, spiritele inalte si constiintele integre tot impreuna ajung.

Asa arata sfarsitul carierei unui fost mare om de stat? In mlastina antijustitiei extreme, cu cat te zbati mai tare cu atat mai repede de scufunzi.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Traian Basescu DNA justitie, #Traian Basescu Udrea Guantanamo , #Elena Udrea