Presa de azi: Traian Basescu este depasit in sondaje de toti inamicii sai

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 08:40
3594 citiri
Presa de azi: Traian Basescu este depasit in sondaje de toti inamicii sai
Foto: Arhiva

Tensiunile politice, lipsa de strategie, guvernarea in vremuri de criza, par sa "transpire" si dincolo de zidurile Guvernului, Presedintiei si partidului, luand in considerare ca un sondaj recent indica faptul ca Traian Basescu este depasit in sondaje de toti dusmanii sai, iar Opozitia incepe sa il sfideze.

Nici in PD-L lucrurile nu stau foarte bine daca luam in considerare ca Evenimentul Zilei scrie in editia de marti despre faptul ca Berceanu crede ca "daca ar fi numai Monica Macovei, PD-L n-ar mai avea nicio legatura cu nimic".

In acelasi timp Romania Libera dezvaluie ca democrat liberalii au admis erorile de la votul pe legea pensiilor, asa ca nu mira pe nimeni ca sunt inconsecventi in decizii. Gandul scrie ca Basescu merge marti in Parlament pentru a vorbi despre reforma, insa Opozitia il intampina cu absenta.

Nici la Guvern lucrurile nu sunt roz, Boc nu "poate sa isi stapaneasca oamenii". Jurnalul National dezvaluie in editia de marti ca Udrea a dat pentru organizarea unui spectacol 190.000 de euro.

Adevarul: Traian Basescu este depasit in sondaje de toti inamicii sai

Faptul ca presedintele Traian Basescu nu mai este atat de popular cum era odata incepe sa se vada.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de GSS (Grupul de Studii Sociale), citat in cadrul emisiunii Ora de foc, de la Realitatea TV, liderii politici nu sunt vazuti favorabil de majoritatea romanilor, scrie Adevarul in editia de marti.

In ceea ce priveste presedintele, 31,4% din totalul votantilor probabili l-ar vota pe Crin Antonescu daca duminica ar avea loc alegeri prezidentiale. Urmeaza Victor Ponta, cu 27,1%, Traian Basescu - 11%, Dan Diaconescu - 8,8%, Mircea Geoana - 6,8% si Corneliu Vadim Tudor - 4,2%.

La intrebarea "Daca duminica ar avea loc alegeri parlamentare, cu cine ati vota?", 37,1 % din totalul votantilor probabili au raspuns PSD+PC, 27,9% - PNL si 14,6% PD-L. Partidul Popular a fost numit de 8,6%, in fata UDMR - care a primit 5,2% si PRM - 3,1%.

Gandul: Basescu merge marti in Parlament pentru a vorbi despre reforma

Cu toate acestea Traian Basescu le va cere, marti, parlamentarilor sa urgenteze masurile de reformare a institutiilor statului, printre punctele ce ar putea fi atinse in discursul prezidential numarandu-se si trecerea la parlamentul unicameral, titreaza Gandul in editia de marti.

Prezenta sefului statului in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor vine in contextul in care social-democratii si liberalii intentioneaza sa paraseasca sala in momentul in care presedintele va lua cuvantul de la tribuna. Prezenta reprezentantilor opozitiei la discurul lui Basescu este conditionata de condamnarea publica a modului in care Legea Pensiilor a fost votata de catre parlament.

Conform PSD si PNL, votul de saptamana trecuta ar fi fost fraudat, in conditiile in care, spun cele doua formatiuni, in sala ar fi fost prezenti doar 82 de alesi si nu 170 cum a comunicat oficial conducerea Camerei Deputatilor. In conditiile in care opozitia nu va asista la mesajul transmis de presedinte, prezenta sefului statului in parlament ar urma sa aiba un caracter simbolic, Traian Basescu tinand discursul doar pentru consemnarea in Monitorul Oficial.

Romania Libera: PD-L admite erorile de la votul pe legea pensiilor

Nici in PD-L lucrurile nu par sa fie prea roz. Romania Libera dezvaluie in editia de marti ca liderii coalitiei de guvernamant au acceptat luni, in sedinta Biroului Permanent reluarea votului pe proiectul legii pensiilor.

Dupa ce Biroul Permanent a pus problema reluarii votului, Ponta a precizat ca PSD nu va renunta in nici un caz la plangerea penala. "Anastase si-a recunoscut greseala. Dar abuzul in serviciu, falsul si uzul de fals au fost comise", a precizat el. In schimb, deputatul PD-L Cezar Preda sustine ca nu are cunostinta daca era sau nu cvorum.

"Nu stiu daca eram 170. Nu ne-am numarat. Opozitia s-a retras din sala. Trebuia sa ceara vot nominal. Deputatii se misca. Intra si ies din sala. Voteaza, apoi pleaca", a subliniat Preda: In acelasi timp, deputatul PD-L, Sever Voinescu recunoaste fraudarea votului. "Numerotarea votului cu mana poate crea erori", a spus Voinescu.

Referitor la aceasta situatie creata, deputatul PSD Valeriu Zgonea ne-a declarat ca exista parghii prea putine pentru oprirea abuzurilor majoritatii parlamentare. "Regulamentul Camerei Deputatilor nu poate opri abuzul puterii. Nu este prima data cand se fraudeaza votul. Daca exista o contestatie asupra modului in care s-a votat, aceasta ajunge la Comisia juridica, unde puterea o are majoritatea. Apoi, votul final pe aceasta contestatie se da in plen, unde de asemenea, majoritatea decide. Asa se ajunge ca decizia finala sa fie tot a puterii, care legalizeaza frauda", a mai spus Zgonea.

Evenimentul Zilei: Berceanu: "Daca ar fi numai Monici Macovei, partidul asta n-ar mai avea nicio legatura cu nimic"

Pe langa recunoasterea unei greseli comune au aparut si atacurile intre colegi. Evenimentul Zilei titreaza in editia de marti ca propunerile privind integritatea pe care Monica Macovei le doreste reguli in PD-L - de la excluderea celor care intra in vizorul justitiei la separarea afacerilor cu statul de politica - nu le dau prea mari dureri de cap colegilor sai de partid.

"Credeti ca ea-si inchipuie ca e vreo sansa sa intre in statut asa ceva?", spune, la randul sau, Radu Berceanu, care vede in relansarea subiectului mai mult un exercitiu de imagine.

"Ideea de a separa afacerile de politica e generoasa si, dupa parerea mea, buna. Intr-o declaratie politica, sunt de acord. Dar in statut trebuie sa fie ceva concret. Zicem ca de maine cine are afaceri nu mai are ce cauta in politica. Asa, si? X are afaceri si le trece pe numele lui fiu-su sau al lui unchiusu? Sau al unui prieten. Si atunci sunt ascunse si se fac interventii mai ceva ca pana acum. Sa gaseasca ea o solutie, pe unde pluteste ea pe acolo, sa schimbe apucaturile", sugereaza Berceanu.

Mai mult, senatorul PD-L sustine ca "nu s-a luat nicio decizie in sensul asta in PL" si ca rezolutia din vara "a fost asa, o discutie".

"Un partid de dreapta se sprijina pe oameni de afaceri. Cum ii reprezinta ea, acolo, la Bruxelles? Daca ar fi numai Monici Macovei, partidul asta n-ar mai avea nicio legatura cu nimic", crede Berceanu.

Puterea: Teo Trandafir, data afara din PD-L si nu prea

Nici la capitolul respectarii deciziilor PD-L nu poate lua o nota de trecere. Grupul parlamentar PD-L de la Camera Deputatilor este zguduit la acest inceput de sesiune parlamentara de un nou scandal. Protagonisti: deputatii democrat-liberali suspendati ca au votat motiunea de cenzura a opozitiei din luna iunie care ar vrea sa revina in sanul PD-L, scrie Puterea in editia de marti.

De la suspendarea celor doi deputati din PD-L, Daniel Oajdea si Teodora Trandafir care au votat motiunea de cenzura a celor de la PSD au trecut aproape trei luni, dar situatia lor este extrem de neclara. Saptamana trecuta, in sedinta grupului, a fost reluat subiectul si a starnit o polemica aprinsa intre deputatii PD-L. O mica, dar viguroasa parte a lor, in frunte cu presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, vrea sa o reabiliteze pe Teo Trandafir si sa o reprimeasca in partid, in timp ce majoritatea deputatilor PD-L nici nu vrea sa auda de asta.

Se pare ca Teo a fost iertata chiar de premier ca a votat pentru demiterea lui si este gata, de dragul pastrarii armoniei in majoritatea parlamentara, sa o considere din nou colega lui de partid. Nici Teo Trandafir nu a spus vreodata ca ar vrea sa plece din partid, ea sustinand permanent ca are o simpatie deosebita pentru Emil Boc, iar votul la motiune a fost de fapt pentru un principiu nu impotriva premierului.

In aceste conditii, Roberta Anastase a pledat pentru reprimirea fostei vedete de televiziune in grup mai ales ca, dupa cum a sustinut ea, Teo nici nu poate fi considerata suspendata pentru ca Biroul Permanent National nu a luat in discutie aceasta propunere, spre deosebire de Daniel Oajdea, care a fost suspendat cu acte de conducerea partidului. Discutia de saptamana trecuta din grup a ramas fara nici un rezultat, singurul lucru pe care Roberta Anastase a reusit sa-l obtina pentru Teo fiind numirea din partea PD-L ca membru in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor. Propunerea a fost anuntata ca pe un triumf in plenul Camerei de insasi presedinta acestei institutii, Roberta Anastase.

Jurnalul National: Udrea, spectacol de 190.000 de euro

Nici Guvernul nu se poate lauda ca are oameni disciplinati. Desi Emil Boc a cerut cat mai multa chibzuinta, Elena Udrea nu prea pare sa il asculte. Jurnalul National dezvaluie in editia de marti ca Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a cheltuit 160.800 de euro, fara TVA, pentru organizarea evenimentelor de la Shanghai, din data de 29 iulie, cu ocazia lansarii brandului turistic al Romaniei. Locul de desfasurare al activitatilor a fost Expozitia Mondiala de la Shanghai, iar banii au fost asigurati din fondurile europene de promovare internationala.

Asa cum era de asteptat, la licitatie a fost depusa o singura oferta, de o firma chineza, care a fost declarata castigatoare.

Desi nu avea voie sa subcontracteze, Firma BEIJING TAIHE XINZHENG GUANGGAO YOUXIAN GONGSI a contractat artistii romani prin intermediul unei firme de impresariat, administrata de Lucian Mitrea si Giovanni Francesco, cunoscut ca fiind "ginerele" presedintelui Traian Basescu, prietenul Ioanei Basescu, potrivit informatiilor aparute in presa centrala.

Pentru organizarea evenimentelor de la Shanghai, firma chineza a avut la dispozitie doar o saptamana, potrivit datelor publicate recent pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Contractul a fost incheiat prin atribuire directa, metoda utilizata de reprezentantii Ministerului Turismului in repetate randuri, reprezentand una dintre temele de cercetat ale Comisiei de Ancheta cu privire la cheltuirea banului public de la Ministerul Turismului din 2009. Ministerul Turismului a si fost amendat de Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizarea Achizitiilor Publice pentru acest lucru. Si de data aceasta, reprezentantii Ministerului Turismului au sarit mai multe etape in ceea ce priveste organizarea unei licitatii. Astfel, nu a fost publicat nici un anunt de intentie sau de participare, fiind transmis recent anuntul de atribuire.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu sondaj, #atac Berceanu Monica Macovei, #cheltuieli Elena Udrea , #Elena Udrea