Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Udrea - Basescu, un meci neasteptat (Opinii)

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 09:10
8364 citiri
Udrea - Basescu, un meci neasteptat (Opinii)
Foto: antena3.ro

Ministerul condus de catre Elena Udrea sustinea in urma cu doar o luna ca nu considera necesara si nici nu are planificata initierea de dezbateri pentru modificarea structurii administrative a Romaniei.

Raspundea astfel unei interpelari parlamentare adresata prim - ministrului Emil Boc. Impreuna cu raspunsul erau explicate si motivele pentru care o astfel de initiativa nu este posibila. In principiu, sunt aceleasi argumente pe care le folosesc astazi cei care critica o astfel de schimbare.

Se spunea, printre altele, ca un astfel de proces trebuie sa fie unul amplu, care sa cuprinda studii de fundamentare detaliate, o analiza serioasa a teritoriului si o larga consultare publica. La nicio luna distanta de la acest raspuns oferit de ministrul Elena Udrea deputatului Anghel Stanciu, cel care facuse interpelarea la adresa premierului, Traian Basescu i-a insuflat ideea reimpartirii teritoriale a Romaniei aceluiasi Emil Boc. Doar ca de aceasta data ministrul Elena Udrea si-a uitat argumentele.

Apoi, brusc, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a descoperit avantajele regionalizarii - ii vor elimina astfel pe baronii locali. Bineinteles, de unde se subintelege ca toti baronii rai sunt doar de la PSD si PNL, iar cei care le vor veni de hac sunt "baronii" buni ai PDL. Aceasta nesincronizare, sa-i spunem asa deocamdata, poate fi pusa pe seama pierderii antrenamentului gandirii in sincron si intelegerii din priviri.

A doua fisura aparuta in comunicarea dintre Elena Udrea si Traian Basescu, perfecta pana acum, a aparut atunci cand presedintele a fost nevoit sa intervina in legatura cu referendumul pentru Bucuresti. Sustinut puternic de catre Elena Udrea si Partidul Democrat Liberal, referendumul din Capitala avea toate sansele sa nu fie validat, pentru ca este foarte putin probabil ca jumatate plus unu dintre bucurestenii cu drept de vot sa fi iesit din casa pentru a raspunde la niste intrebari stupide.

Se poate spune ca "greseala" Elenei Udrea cu referendumul absurd de la Capitala a fost corectata de Traian Basescu. Altfel, este amuzant ca explicatia Elenei Udrea pentru anularea referendumului (la sugestia presedintelui) este ca Romania va trece in perioada urmatoare printr-un proces de reorganizare teritoriala, care va afecta, evident, si Bucurestiul.

La fel de bine, insa, oricine ar putea sa speculeze si ca intreaga nebunie cu regionalizarea a fost declansata doar pentru a putea anula astfel referendumul din Capitala, al carui rezultat, in mod cert, ar fi umilit si partidul si pe Elena Udrea.

Daca pana la urma nu va mai avea loc nicio regionalizare a Romaniei, mai ales dupa ultimele declaratii hotarate ale unor lideri UDMR, care ameninta cu iesirea de la guvernare in cazul in care Executivul isi va asuma raspunderea pe proiectul cu 8 mega-judete, nu ar trebui sa mire pe nimeni ca, in realitate, singurul scop al aruncarii in scena publica a ideii regionalizarii sa fi fost, de fapt, anularea si stergerea eleganta a referendumului pentru Capitala din memoria colectiva.

S-ar fi putut ca rusinea pe care ar fi suferit-o PDL Bucuresti de pe urma rezultatelor referendumului, mai ales ca ar fi venit inainte de alegerile locale si generale de la anul, sa fi determinat tot acest circ. Nimic nu ar trebui sa ne (mai) mire, atunci cand vine vorba de actualii lideri ai Puterii.

Indiferent de ratiunea care a stat la baza nasterii bruste a ideii reorganizarii administrative si teritoriale a Romaniei, cele doua accidente in comunicarea dintre Elena Udrea si Traian Basescu ar trebui sa ridice un semn de intrebare serios in legatura cu actuala configuratie a scenei politice.

Trebuie sa fim convinsi cel putin de un singur lucru. Daca relatia dintre cei doi se va strica, in cazul in care nu este deja bolnava, trebuie sa ne asteptam la schimbari importante pana la cel mai inalt nivel si cu cele mai profunde implicatii. Iar aceasta ipoteza este valabila si viceversa - atunci cand in colaborarea dintre cei doi apar disfunctionalitati, trebuie sa fie vorba, undeva, despre o ruptura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Traian Basescu presedinte, #Elena Udrea ministru Dezvoltarii, #referendumul pentru Capitala, #Legea Bucurestiului , #Elena Udrea