Opinii: Basescu nu mai poate scapa de Boc

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 13:03
6155 citiri
Opinii: Basescu nu mai poate scapa de Boc
Sursa foto: cotidianul.ro

Cine isi mai punea sperantele in Traian Basescu ca unicul salvator al Romaniei din calea coasei lui Emil Boc trebuie sa isi lase orice speranta deoparte. Presedintele ne-a anuntat oficial ca, oricat de jucator i-ar placea domniei sale sa fie, este peste puterile lui sa ne mantuiasca de domnia lui Boc al V - lea. Numit si rasnumit de Traian Basescu, premierul poate sta linistit - presedintele nu are de gand sa ii ceara demisia.

Traian Basescu intelege foarte bine mecanismul psihologiei sociale si incearca sa impace "solomonic" si capra (dorintele sale de a avea un prim ministru supus si ascultator) si varza (neincrederea si nemultumirile populatiei tot mai mari in Boc). Cifrele sondajului in care Emil Boc se mai "bucura" inca de 6,8% incredere in randul romanilor i-au dat de gandit. Vorba unui alt pedelist celebru - "Boc inca mai poate incasa, mai e loc de suportat bobarnace".

Cum Traian Basescu este mereu sensibil la dorintele poporului, a trebuit si de aceasta data sa ii dea dreptate. Ar vrea si el sa scape de Emil Boc, insa Constitutia nu ii permite. Presedintele ne-a convins acum, dupa ce luni de zile ne-a tot spus ca daca Emil Boc nu isi va face treaba ii va cere demisia, ca daca ar indrazni sa ii sugereze macar premierului sa plece... ei bine, abia acesta ar fi primul si cel mai serios motiv pentru suspendarea sa.

"Mai vad declaratii: 'Basescu sa schimbe Guvernul'. Parlamentul schimba Guvernul! Eu nu pot sa schimb Guvernul, povestile astea ca Basescu sa-i spuna lui Boc sa demisioneze, ar fi primul motiv de initiere a unei procedure, pe buna dreptate, de suspendare a presedintelui" - Traian Basescu, momente din interviul acordat TVR.

Ce iluzii ne facusem. Cum il crezusem noi pe Traian Basescu atunci cand ne spunea de la amvonul televiziunii libere B1 TV ca, daca se va demonstra ca premierul a dat bani PSD-ului la schimb pentru lipsa de la votul Legii pensiilor din Parlament, ii va cere de urgenta demisia! Cata naivitate! Nici nu stii pana la urma de unde o tara intreaga traieste cu credinta ca, daca presedintele ar stramba din nas in dreptul lui Emil Boc, premierul s-ar prezenta in cinci minute cu demisia pe masa la Cotroceni.

Doar un popor credul ca al nostru poate trai cu astfel de convingeri. In realitate, presedintele autointitulat jucator nu mai are de gand sa se joace cu atributiile sale. Nu intra in fisa postului de presedinte sa ceara demisia premierului - asa cum insa este stipulate posibilitatea si obligatia de a negocia cu oficialii FMI in numele Guvernului - Basescu nu o face. Si gata! In fapt, mesajul pe care Traian Basescu a insistat sa il transmita romanilor este ca, fie ca le place sau nu, suntem cu totii incremeniti in proiectul Boc V.

Nimeni nu trebuie sa mai creada acum ca Basescu nici nu ar trebui sa articuleze in cuvinte dorinta sa de a-l vedea plecat pe Boc de la Victoriei, ca premierul ar fi deja reinstalat la Cluj, reluand predatul Dreptului Constitutional imbunatatit si revizuit la Bucuresti. Presedintele nu doreste sa mai fie perceput ca cel care gireaza prezenta lui Boc in fruntea Executivului, din cauza procentelor premierului - rusinoase in orice alta tara, dar o mandrie si o performanta inca in Romania.

Mesajul presedintelui de la TVR trebuie inteles la adevarata sa valoare. Basescu nu mai raspunde si nu mai are nicio putere asupra lui Emil Boc. Parlamentul pastreaza intreaga responsabilitate. Desi viata la Cotroceni fara Emil Boc la Victoriei ar deveni extrem nesigura si agitata pentru Basescu, presedintele ne pregateste subliminal pentru momentul in care premierul va fi scos singurul tap ispasitor pentru toate relele si prostiile petrecute in ultimii ani.

Un gest necesar, probabil si suficient, pentru supravietuirea politica a lui Traian Basescu. Jocul presedintelui de a lua distanta fata de cei care au facut prostii, cazul PDL - "pe mine ma intereseaza o majoritate care sa fie responsabila fata de tara, nu una care spune 'am votat din greseala', nu o majoritate care sa nu se adune la voturile importante" - sau al lui Emil Boc, este cea mai buna strategie de a te spala pe maini de orice raspundere in fata poporului.

Altfel, cum ar putea fi explicata ipocrizia de a-i critica pe cei pentru care te lupti sa reziste la putere, i-ai ajutat sa ajunga acolo si le treci cu vederea zi de zi gafele si prostiile de dragul pastrarii Puterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu Emil Boc, #motiune cenzura demisie Boc, #Basescu demisie Boc , #Emil Boc