Basescu si-a executat propriii supusi

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 11 Mai 2010, ora 18:34
14783 citiri
Basescu si-a executat propriii supusi
Foto: Reuters

S-au lamurit toate nedumeririle din ultimul timp. Se taie tot, se impoziteaza tot, nu scapa nimeni. Desigur, cu exceptia celor care au scapat intotdeauna de legea careia i se supune majoritatea populatiei - adica privilegiatii.

Marea dezvaluire, facuta de insusi Guvernul lui Basescu & Boc, a fost ca, in caz de nevoie, se vor mari cel mai probabil si taxele si impozitele. Puterea a recunoscut prapastia pe buza careia plimba un popor intreg.

Emil Boc si-a aratat adevarata masura. Dupa disparitia prelungita, cand prim planul a fost tinut de noul premier, Traian Basescu, primul-ministru de jure al tarii, Emil Boc, a vorbit si ne-a asigurat, "cu inima grea de suparare", ca economiile obtinute din taierile salariilor si pensiilor vor merge in infrastructura, in construirea de drumuri, autostrazi, locuinte ANL si plata datoriilor firmelor care au lucrat pentru stat.

Traducand liber, se poate spune asa: ca din banii care nu exista, drept urmare si sunt taiati, se finanteaza intreaga infrastructura pe anul 2010 - 2011. Halal logica, tupeu si aroganta din partea guvernantilor! Pentru aceasta gafa si inca multe altele Traian Basescu a convocat reprezentantii Puterii in Parlament si i-a bagat pe toti, fara deosebire, intr-o sedinta umilitoare si prelungita.

Traian Basescu si-a asumat din nou rolul de tata intelept si moralizator al partidului sau de suflet (PD-L) si i-a cazut pe toti la examenul competentei, fermitatii, corectitudinii si spiritului de sacrificiu in perioada de criza nationala. In intalnirea pe care a avut cu membrii PD-L, cei ai independentilor si ai UDMR din Parlament a fost o mostra perfecta a haosului si disperarii care pun tot mai mult controlul pe tara si pe care presedintele incearca, in ultimul ceas, sa le rezolve si sa distraga atentia populatiei de la ele.

Pentru a-si pune planul in aplicare, presedintele i-a adunat pe reprezentantii Puterii la un loc, le-a expus de ce este suparat pe ei, de ce si unde au gresit si ce ar mai putea face pentru a nu trimite tara cu totul in colapsul total. Basescu a infierat "clientelismul" PD-L-ului, coruptia care macina statul si aparatul administrativ si guvernamental, lipsa curajului de a face ordine si reforma in administratie, incapacitatea de a adopta la timp masurile anticriza, urgentarea adoptarii unui plan serios de lupta impotriva crizei.

In general, presedintele le-a aplicat o corectie fostilor sai colegi de partid exact ca si cum ar fi dat un lung copy-paste al tuturor criticilor formulate in presa de-a lungul ultimelor luni. Ba chiar a facut-o si mai dur si mai sustinut decat au reusit jurnalistii. Dar, daca vine de la "tatal" ... bataia pe care membrii PD-L au incasat-o, cu Emil Boc in frunte, este buna, caci vine de la "tatal" unic.

Ramane acum intrebarea, daca asa stau lucrurile, daca guvernul nu e bun de nimic si are nevoie in permanenta de asistenta, ba de la presedinte, ba de la Fondul Monetar International, care sa ii spuna ce si cum si cand sa faca, atunci la ce mai este bun Emil Boc? Doar ca sa ne spuna aberatii de genul celor ca din banii economisiti prin taierea salariilor si pensiilor se vor construi autostrazi?

Sa intelegem bine si jocul pe care il face presedintele. Cand critici un guvern pe care il patronezi de un an si jumatate ca si cum in acest moment ai fi picat in mijlocul lui, inseamna ca ai tu insuti o mare problema de orientare in spatiu si in timp. Inseamna ca iti lipsesc cateva functii vitale de coordonare si raportare la cei din jurul tau sau, pur si simplu, preferi sa dai glas opiniei publice revoltate pentru a atenua exact din furia acesteia.

Presedintele stie foarte bine ca daca exprima public, mai mult sau mai putin voalat prin inregistrari livrate pe sub mana, nemultumirile populatiei, daca critici mai dur decat Opozitia insasi activitatea Guvernului pe care il patronezi, reusesti cel mai bine astfel sa diminuezi furia si frustrarile tot mai adanci si mai extinse din randul maselor chinuite de incompetenta si ineficacitatea intregii tale echipe.

Cu palmele si bataia pe care le-a administrat Guvernului si Puterii, Traian Basescu a reusit sa ofere o supapa de defulare minunata pentru esecurile repetate si constante ale Guvernului Boc. Concluzia lui Basescu, in ciuda tuturor acestor nerealizari? Desigur, continuam impreuna. Voi sunteti cea mai buna solutie pentru a scoate tara din criza, desi pana acum nu ati facut nimic pentru asta, ba dimpotriva.

Ca si cum altcineva ar fi putut intelege altceva. Ca si cum ar fi foarte greu sa iti dai seama ca presedintele nu poate renunta atat de usor la omul care i-a fost cel mai fidel si mai supus apropiat si colaborator. Ca si cum Basescu ar putea uita ce se poate intampla atunci cand nu ai un premier care sa te asculte si sa iti fie devotat. Pretul pentru aceasta slabiciune a presedintelui nu va fi insa niciodata platit de cine trebuie. El va fi mereu pus in carca altcuiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu masuri bugetari, #Basescu consultari Guvern, #Basescu imprumut FMI , #Emil Boc
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Am citit titlul si am pariat ca omul care dorea sa devina invatator in urbia natala dar a ajuns la Bucuresti din greseala