Presa de azi - Guvernul isi da cu stangul in dreptul de autor

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 07:52
2207 citiri
Presa de azi - Guvernul isi da cu stangul in dreptul de autor
Foto: Romania Libera

Proiectul de buget pe 2010 si masurile prevazute acolo au reusit sa starneasca indignarea a milioane de romani, dupa ce Guvernul a anuntat ca vrea sa puna taxe pe mancarea nesanatoasa sau CAS pe drepturile de autor, masuri care ar putea aduce un nou val de proteste.

Romania Libera anunta in editia de luni ca CAS pe drepturile de autor ar putea scoate jurnalistii in strada.

Acestia considera ca retinerea CAS din sumele platite pe contractele de drepturi de autor este practic o lovitura pe care Guvernul o da industriei media. Sindicatele din mass-media nu exclud actiuni greviste daca discutiile cu Executivul esueaza.

Intentia guvernantilor de a obliga persoanele remunerate pe baza drepturilor de autor sa plateasca din aceste venituri o contributie la asigurarile sociale (CAS) a atras criticile artistilor, jurnalistilor si ale altor categorii de persoane care-si castiga existenta practicand profesii liberale.

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania ROMEDIA considera ca Guvernul incearca sa dea o noua lovitura industriei media, deoarece pretul informatiei si cel al articolelor jurnalistice va creste cu 31%, iar statul nu ar avea mare lucru de castigat.

Reprezentantii acestora le reproseaza guvernantilor ca statul nu a facut nimic pentru sprijinirea acestui "domeniu vital pentru democratie", presa, cum ar fi macar diminuarea TVA la nivelul practicat in Uniunea Europeana, intre 0 si 5%. In schimb, acum, cand peste 50 de publicatii au fost inchise si mai mult de 1.500 de jurnalisti au ramas fara un loc de munca, Guvernul baga mana in buzunarele celor ce practica aceasta profesie.

Gandul: Guvernul isi da cu stangul in dreptul de autor: artistii contraataca

Gandul anunta in editia de luni ca nu doar jurnalistii sunt nemultumiti, ci si artistii.

Confruntat cu aceste revolte Mihai Seitan a declarat ca, deocamdata, nici nu s-a conturat un proiect legislativ, fiind vorba doar de o "idee" care urmeaza a fi analizata la nivelul ministerelor, dupa ce a fost prezentata in sedinta de Guvern de saptamana trecuta.

"Consider ca unii s-au inflamat in necunostinta de cauza. Deocamdata, s-a discutat doar o nota in Guvern, care propune ca toti cei care realizeaza venituri profesionale platite regulat sa contribuie la asigurarile sociale, pentru a se proteja in caz de boala, de somaj si pentru a avea asigurata o pensie.

Nu discutam aici de creatori. Ce incaseaza un romancier din ceea ce scrie e drept de autor. Dar s-a ajuns ca multi dintre cei care n-au nicio legatura cu creatia sa incaseze venituri lunare ca drepturi de autor. Aici intra jurnalistii. Nici macar in cazul acestora plata asigurarilor sociale nu va fi obligatorie, daca au si un contract de munca, pentru ca, astfel, sunt deja asigurati.

Vrem sa evitam insa situatii ca cele care s-au produs chiar si recent in mass-media, cand jurnalistii ramasi fara locuri de munca nu au beneficiat de ajutor de somaj, avand, cred, serios de suferit din cauza ca nu aveau niciun contract de munca, nici macar pe salariul minim pe economie", spune ministrul Muncii.

Traitor el insusi si din drepturi de autor - in calitatea sa de literat, scriitor si traducator - vicepremierul Marko Bela nu a ezitat sa respinga CAS-ul ministrilor Seitan si Vladescu, promotorii aplicarii acestei taxari si in cazul contractelor pentru drepturile de autor si al conventiilor civile.

"Nu stiu care sunt elementele concrete ale acestui proiect, dar nu sustin ideea economiei de piata in cazul creatorilor, in cazul artistilor, in cazul scriitorilor. De altfel, in acest domeniu statul totdeauna trebuie sa caute posibilitatile de a acorda facilitati creatorilor, sa caute caile subventionarii artei si culturii, daca a existat o asemenea facilitate in acest domeniu asa cum a existat, nu cred ca ar trebui sa fie eliminata".

Cotidianul: In 2010, taxele nu cresc, se inmultesc

Cotidianul sustine in editia de luni ca Guvernul merge pe ideea ca: fiecare taxa in plus poate insemna cateva mii de posturi salvate in administratie

"Inventarea de taxe va fi principala preocupare a Guvernului anul acesta. Ce am vazut pana acum este doar inceputul. Este pretul mentinerii la acelasi nivel a cotei unice si TVA", explica Lucian Davidescu.

"Fiecare taxa in plus poate insemna cateva mii de posturi salvate in administratie. Calculele FMI sugereaza ca minumum 150 de mii de bugetari vor fi concediati in 2010. Deficitul bugetului trebuie redus cu 2,5-3 miliarde de euro, iar asta inseamna fie taiere de cheltuieli, fie majorare de venituri, fie o combinatie din amandoua.

Insa, pretul pentru salvarea birocratiei este ca Romania va sta si mai mult timp in recesiune. Prognoza de 1,3% pentru cresterea PIB este atat de apropiata de zero, incat o noua scadere este un scenariu destul de plauzibil, mai ales daca statul alege sa bata calul care trage", incheie editorul Money Channel.

Adevarul: Cu asa buget, inchidem afacerile si plecam

Proiectul de buget pentru 2010 nu pare sa fie pe placul nimanui, iar Adevarul arata in editia de luni ca acesta nu a fost construit "cu fata catre mediul de afaceri", ci sustine mai mult interesele institutiilor publice.

Reprezentantii mediului de afaceri considera ca bugetul pentru acest an este prea mic pentru necesitatile economice. Cei mai multi dintre ei considera ca domeniile pe care ar trebui sa se puna accentul in acest an sunt agricultura, turismul si energia.

Referitor la bugetul Ministerului Agriculturii, oamenii de afaceri din domeniu spun ca, oricum, este foarte mic fata de necesitatile sectorului. De asemenea, fermierii considera ca bugetul trebuie alocat "cu cap" si sa fie continuata subventionarea culturilor cerealiere.

"Daca ne uitam la starea actuala a Agriculturii, la gradul mic de absorbtie al fondurilor europene si la taierea surselor de finantare, bugetul Ministerului Agriculturii pe 2010 este infim. Important este si cum vor fi distribuiti banii", afirma Mihai Anghel, presedintele Cerealcom Dolj, unul dintre principalii producatori agricoli, care lucreaza 25.000 de hectare de terenuri agricole in sudul tarii.

Evenimentul Zilei: PD-L a intrat in trepidatii de la Boc in jos

Si in tot iuresul provocat de proiectului de buget pe 2010, Evenimentul Zilei anunta ca PD-L a intrat in trepidatii.

Viitoarele alegeri interne au adus PD-L in fierbere la toate nivelurile. Liderul Emil Boc este incoltit de cateva zile din mai multe parti.

De pe plan local, primarii si sefii consiliilor judetene trag pentru bani de la buget, filialele au inceput lupta pe secretari de stat, iar liderii din Ardeal au refuzat orice negociere a concentratelor cu UDMR pana azi, cand Boc si Marko Bela i-au chemat la Bucuresti. Ilfovul il asmute pe premier impotriva lui Gabriel Oprea, amenintand cu demisia in bloc. De la Bruxelles, europarlamentarii reclama public oligarhizarea partidului.

Asta in timp ce la Bucuresti se deschid doua noi fronturi: deputatii "debutanti" strang semnaturi in ideea de a-si debarca seful impus de conducere, iar liderii incep negocierile interne pregatindu-si candidaturile la functii mai inalte.

Gardianul: Traian Basescu, "omul politic al anului"

Si cum toate lucrurile in PD-L sunt conduse din umbra de presedintele tarii, strategul rus Stanislav Belkovski vine sa ii consolideze pozitia numindu-l pe Traian Basescu "omul politic al anului", asa cum anunta Gardianul.

"Vreau sa-l felicit pe Traian Basescu, presedintele Romaniei. Politicianul care, in anul 2009, a reusit imposibilul - a castigat alegerile prezidentiale in fata unui adversar foarte puternic, Mircea Geoana.

Trebuie sa adaugam ca unirea Romaniei cu Republica Molodva intr-o perspectiva previzibila este posibila. Insasi realegerea lui Basescu a confirmat ca unirea poporului roman in limitele aceluiasi stat corespunde vointei istoriei, acelor uriase forte tainice, care misca istoria inainte.

Cand aceasta vointa se va implini, Republica Moldoveneasca Transnistreana va fi recunoscuta ca stat si ca subiect de drept international. De aceea, victoria lui Basescu este impotriva tuturor. Traian Basescu si-a dobandit dreptul de a fi desemnat omul anului 2009 in politica din sudul Europei", afirma Stanislav Belkovski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#nemultumiri jurnalisti drepturi autor, #Traian Basescu politicianul anului, #Emil Boc sapat PDL , #Emil Boc