Pretul loialitatii politice (Opinii)

Joi, 21 Iulie 2011, ora 12:09
3487 citiri
Pretul loialitatii politice (Opinii)
Foto: scinteia.wordpress.com

Il platim noi. Ii platim pe mai toti diriguitorii sa nu gandeasca, sa nu lucreze pentru noi, ci doar pentru aceia carora le sunt loiali. Daca in tarile occidentale loialitatea se manifesta pentru coroana, stat, partid, institutie, in Romania suntem loiali jupanului de care depind cariera, averea, soarta noastra si a familiei.

Ca si alte forme imprumutate din civilizatia apuseana, loialitatea s-a romanizat, insemnand mai ales incredere, supunere, aservire, caci normele cavalerismului, ale dreptatii, onoarei si probitatii morale n-au avut nicicand mai slaba relevanta.

A se mai observa ca de loialitate s-au folosit guvernantii secolului al XIX-lea, dar intr-o varianta care nu stirbea demnitatea individului. Astfel, Bismarck a avut motive serioase s-o legifereze, urmarind sa sporeasca puterea centrala prin fidelizarea amploiatilor la stat si a lucratorilor din marea industrie, ceea ce a dus la cresteri economice fara precedent. Productivitatea a facut posibila instituirea primului stat social bine reglementat.

Loialitatea politica

Incercand sa inlocuiasca normele si standardele profesional-stiintifice legale, Guvernului Boc i-a venit ideea sa introduca loialitatea politica intre criteriile de angajare a functionarilor de stat. Noroc de interventia prompta a Curtii Constitutionale care a anulat ordonanta. Ceea ce nu l-a impiedicat sa politizeze totul, de la sef de agentie la birou comunal.

Privita astfel, loialitatea fata de partid a devenit una conjuncturala, politicienii romani fiind "mai preocupati de exprimarea loialitatii fata de un patron politic mai puternic decat fata de servirea alegatorilor" (Charles King, Univ. Georgetown). Situatia face imposibile clarificarea esichierului politic, delimitarea corecta intre stanga si dreapta, iar mlastina politica actuala va ramane neasanata.

De la "Buna ziua!", la "Sa traiti!"

Pentru ca legile se aplica in functie de toanele sefilor, sistemul de relatii intre oameni si institutii, intre coechipieri si lideri nu este unul de conlucrare, buna intelegere, ci unul bazat pe ordin si porunca. De aici si forma cazona de salut "Sa traiti!" care, practic, a inlocuit "Buna ziua", formula reciproca, generatoare de reverenta, solemnitate si voie buna.

Sloganul alegerilor din 2004 a fost unul premonitoriu. Soldatescului "Sa traiti!" i s-a lipit epitetul "bine", ceea ce voia sa insemne ca alegatorii vor merge in mars fortat spre bunastare si fericire. Putini in afara regretatului Octavian Paler au prevazut ce avea sa se intample.

Daca pana in 2008, tendintele autoritare au fost estompate de guvernarea Tariceanu, odata cu trecerea liberalilor in opozitie, ceea ce pana atunci era doar zvon s-a adeverit. Incet-incet, Parlamentul este ocolit cu intentie de o majoritate croita ah-hoc, legile trec prin asumare sau la indicatia cu degetul, iar cvorumul nu mai conteaza. Eventuala disparitie a Senatului va accentua degringolada.

Autoritarism si slugarnicie

Prerogativele prim-ministrului au fost preluate neoficial de presedinte, acesta devenind un fel de factotum, de la politica sociala la cea de aparare, de la imprumuturile unor sume imense de la FMI, BM, UE fara consultarea Legislativului, pana la pensii, salariile dascalilor si ale politistilor.

Din aceasta pricina, presa, publicul au impresia ca in Romania functioneaza un singur centru de gandire si comanda politica, in jurul caruia graviteaza simpli executanti. Loialitatea ii determina sa se conformeze dispozitiilor.

O situatie identica rezulta si din dosarele acuzatilor de genocid si subminarea economiei nationale la revolutie. Fara exceptie, toti au dat vina pe sistemul comunist si pe marele carmaci. El singur avea dreptul sa decida, sa gandeasca pentru toti. S-a schimbat mare lucru?

Din pacate, slugarnicia credincerilor genereaza efecte perverse cand face parte din fisa postului. Odata cu indoirea genunchilor unor foste repere ale intelectualitatii, sistemul national de valori a fost viciat, se pare, ireversibil. Nu inaltimea morala, nu puterea cugetului, ci tupeul si smecheria, lingusirea groasa si servirea fara cracnire a stapanului tin loc de competente. Exceptiile nici nu mai conteaza.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#loialitate politica, #legislativ Senat, #Opozitie presedinte premier, #Basescu Boc loialitate , #Emil Boc