Guvernul a aprobat normele de metodologie pentru "Prima Casa"

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 14:14
2444 citiri
Guvernul a aprobat normele de metodologie pentru "Prima Casa"

Guvernul a aprobat, duminica, normele de metodologie pentru programul "Prima Casa", a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei la care au participat membri ai Executivului, dar si presedintele Traian Basescu.

"Guvernul a adoptat astazi (duminica n.red.) normele de aplicare ale programului 'Prima Casa'. Cei care vor dori sa intre in program trebuie sa indeplineasca cateva conditii", a declarat primul ministru.

"Sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte rude, indiferent de modul in care a fost dobandita sau nu au in derulare un credit ipotecar. Dovada indeplinirii acestei conditii se face printr-o declaratie pe propria raspundere a beneficiarului, data in fata notarului.

Avem in vedere momentul adoptarii OUG, pentru a evita diferite tranzactii imobiliare facute dupa. Toti cei care, la data adoptarii Ordonantei de Urgenta, la inceputul lunii iunie, nu aveau o locuinta in proprietate, sunt eligibili.

Cei care doresc sa intre in programul 'Prima Casa' trebuie sa beneficieze de un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei daca pretul acesteia este egal sau mai mic de 60.000 de euro.

Poti sa-ti achizitionezi si o locuinta peste 60.000 de euro, dar statul nu garanteaza decat in limita a 60.000 de euro. Daca locuinta este mai scumpa de 60.000 de euro, platesti un avans mai mare si anume 3.000 de euro plus diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei si 60.000 de euro. Aceasta deoarece programul are si o componenta sociala, de a-i ajuta pe aceia care nu au resursele sa isi achizitioneze prima locuinta si sa poata plati niste rate acceptabile.

Cel care intra in acest program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii. Cel care intra in programul 'Prima Casa' se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, o ipoteca de rang 1 asupra locuintei achizitionate", a amintit Boc.

Premierul a mai anuntat ca pentru achizitionarea unei case de pana la 60.000 euro, suma limita pe care statul o garanteaza, este nevoie de un avans de 5% din suma, dar si ca Guvernul poate garanta un miliard de euro pentru acest program.

"In termen de sapte zile de la publicarea in Monitorul Oficial, bancile trebuie sa raspunda daca doresc sa participe la program. Vom incheia acorduri cu bancile care vor prezenta cele mai bune oferte. Va fi o competitie intre banci, asa ca ne asteptam la dobanzi in jur de 5%, insa ar putea fi si mai mici, in functie de competitia dintre banci". a explicat Boc.

Seful Executivului a subliniat ca nu sunt prevazute clauze pentru contractul de credit si ca nu se vor percepe comisioane de rambursare anticipata.

La inceputul sedintei de Guvern a participat si presedintele Traian Basescu, care a anuntat ca Romania va inregistra o scadere a Produsului Intern Brut si in trimestrul al doilea din anul 2009, ceea ce inseamna ca intram in recesiune, oficial, pe toate planurile.

In acest context, a exlicat ca in cee ce priveste programul "Prima Casa" trebuie stabilita o dobanda la euro in jurul valorii de 5%, cum s-a si intamplat, pentru ca sistemul bancar romanesc are un excedent foarte mare de resurse financiare in momentul de fata si, in acelasi timp, are dobanzi foarte mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#norme Casa aprobate, #Guvern Prima Casa , #Emil Boc