Opinii: O tara penibila, condusa de niste penibili

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 19:02
5987 citiri
Opinii: O tara penibila, condusa de niste penibili
Sursa foto: cotidianul.ro

Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, "penibil" inseamna acel ceva care "provoaca o impresie neplacuta, suparatoare; greu de suportat, apasator, jenant". Cuvantul provine din francezul "penible". Presedintele Traian Basescu considera Curtea Constitutionale o institutie penibila.

Avand in vedere ca CCR a devenit in ultimii ani o institutie centrala, cu rol de arbitraj in conflicte tot mai dese intre diversele puteri ale statului, aprecierea presedintelui submineaza autoritatea institutiei centrale a Justitiei. Remarca lui Traian Basescu va avea un traseu sinuos, incognoscibil, dar care, cu siguranta, in final va conduce catre subrezirea autoritatii statului insusi. Caci, ce alt efect ar putea avea o astfel de declaratie a celui mai important om in stat despre o institutie capitala, reprezentanta unei alte puteri, independente, numita Justitie?

Care este pasul de la a numi CCR "penibila" pana la a te gandi ca mai bine ii limitezi drepturile sau, si mai rau, o desfiintezi cu totul, pentru a scapa de penibil definitiv.

Curtea Constitutionala a transat numeroase neintelegeri dintre Parlament si Presedintie, dintre Guvern si Parlament sau interminabilele ciondaneli dintre premierul Tariceanu si acelasi presedinte Traian Basescu. Vorbim despre Curtea Constitutionala care a decis, in 2007, ca "nu exista motive pentru suspendarea lui Traian Basescu". Este aceeasi institutie care in decembrie 2009 a validat alegerile prezidentiale, in ciuda contestatiei depusa de PSD, in legatura nu fraudele inregistrate la vot.

Pentru a intelege dimensiunea reala a impactului vorbelor aruncate de presedinte sa reluam fragmentul intreg. "Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, fara justificare si temei constitutional sau legal, au interferat politica economica a Guvernului. Si aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutia a statului roman" - Traian Basescu.

Duritatea judecatii trimite CCR cel putin catre o noua organizare. Declaratia presedintelui va ramane in manualele de istorie ca punctul in care statul si-a subminat propria autoritate, institutiile sale devorandu-se una pe alta. Sa fie foarte clar! Nu de lipsa de incredere si predictibilitate transmise de actiunile Guvernului, care astazi stabileste impozitul minim, maine il scoate dupa ce a falimentat zeci de mii de societati, sunt problema Romaniei, ci deciziile CCR care nu convin politicii haotice si tot mai irationale a Guvernului.

Nu votul majoritatii din Parlament este total lipsit de coerenta si preditibilitate in acord cu masurile luate de Guvern, atunci cand PDL cot la cot cu toate celelalte partide voteaza, din prostie si greseala, pentru neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 RON si pentru diminuarea TVA-ului la produsele alimentare de baza la 5%.

Nu premierul Emil Boc, promotorul celor mai multe legi neconstitutionale, este penibil, ci judecatorii Curtii, care indraznesc sa sfideze presedintele neascultandu-i sfatul pe care li-l dadea pe 9 iunie, cand le spunea ca trebuie sa aiba mare grija asupra deciziilor pe care le vor lua, caci urmeaza o perioada dificila. Nu, penibil nu este Emil Boc, cel care se lauda ca a terminat intr-un an 10 kilometri de autostrada, in timp ce a mai construit si sali de sport de milioane de euro in sate parasite, ci judecatorii Curtii Constitutionale.

Penibil nu este PD-L pentru ca tine cu dintii de un om (Roberta Anastase) care face de ras Parlamentul prin deciziile, comportamentul si limbajul pe care il promoveaza din functia de presedinte al Camerei, ci penibili sunt cei care i-au votat, uninominal, lasandu-se amagiti de o caldare si nestiind macar pe ce pun stampila.

Bineinteles, penibili nu sunt cei care vor inventa motive si vor gasi ratiuni absurde pentru a-i sustine ideea lui Basescu, ci penibilii cei mai penibili vor fi cei care se vor simti deranjati si amenintati de afirmatia presedintelui, cei care isi vor manifesta revolta si vor sesiza penibilul general care a ajuns sa ne conduca vietile.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Traian Basescu CCR penibil, #Curtea Constitutionala Romaniei penibila, #deciziile CCR Legea Educatiei , #Emil Boc