Opinii: O veste buna

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 16:35
3741 citiri
Opinii: O veste buna
Sursa: sfin.ro

Greul nu a trecut. Inca. Asta este vestea buna. Cea proasta este ca anul care vine vom avea crestere economica si ne va fi mai bine.

Daca e sa privim putin in urma, din momentul in care PD-L a ajuns din nou la putere, in decembrie 2008, toate declaratiile facute de liderii partidului, cu Traian Basescu in frunte, au fost ca "la anul" vom avea crestere economica si ne va fi bine.

In decembrie 2008, toti liderii puterii se jurau ca Romania nu va fi afectata de criza care ravasea lumea si ca "LA ANUL" vom trece cu fruntea sus peste greutati. Stim ce e a urmat. Un nou an de campanie electorala, o intrecere in promisiuni si prostiri, din toate partile, de la toate partidele, tinta fiind naivii si credulii. Dupa castigarea alegerilor din 2009, povestea s-a repetat. In 2010, "la anul", vom iesi din criza.

De aceasta data promisiunea au facut-o cei proaspat reinstalati in scaune - Traian Basescu si urmasul lui Boc II - Boc III. Incepem sa iesim din criza, avem crestere economica. Ce a urmat?

Abia ce am inceput sa simtim efectele "reformarii statului" - taieri, reduceri bugetare, investitii doar in clientela politica, haos politic si economic.

Pentru prima oara premierul vine si recunoaste ca NU va fi bine, ca raul NU a trecut si ca mai avem cateva luni in cumpana. "Greul nu a trecut inca si lunile urmatoare vor fi decisive pentru ce inseamna consolidarea reformelor incepute si asigurarea temeiurilor sanatoase pentru cresterea economica in 2011" - Emil Boc.

Asadar, realitatea nu mai e negata nici macar de iluzionistii T. Basescu si E. Boc.

Ar fi interesant de stiut ce intelege premierul prin "consolidarea reformelor incepute si asigurarea temeiurilor sanatoase pentru cresterea economica din 2011", caci in ultimii doi ani, in Romania, nu a avut loc nicio reforma si nici nu a fost pusa vreo baza, sanatoasa sau nu, la crestere economica.

Daca taierile salariilor bugetarilor fara nicio diferenta, cresterea TVA si dorinta de a taia si pensiile inseamna reforma, atunci putem sa ne luam adio de la gandul ca ne va fi bine curand.

Din punctul de vedere al democrat liberalilor, a iesi din criza si a avea crestere economica se va traduce, cel mult si in cel mai fericit caz, prin REVENIREA la situatia in care au luat tara in primire la guvernare. Cu atat mai mult cu cat, nu exista nicio speranta pentru revenirea salariilor la forma dinaintea taierilor. Nici "la anul" si, cel mai probabil, nici la celalalt an.

In momentul in care te lauzi cu masuri anticriza de genul - "mentinerea cotei unice de impozitare de 16%" - inseamna ca ti-ai pierdut nu doar simtul realitatii, ci si bunul simt.

Cum poate fi considerata o non-actiune, o mentinere a unei masuri luata pe vremea lui Tariceanu, drept o masura intentionata si planificata de lupta cu criza economica?

Emil Boc isi tradeaza vizionara economica atunci cand mentioneaza printre principalele masuri anticriza programul Prima Casa si programul Rabla. Ca si cum vanzarea locuintelor din blocurile vechi ar stimula si pe altcineva decat pe cei care ocorda creditul.

Cand oferta de guvernare este nimicul incrancenat, te poti astepta ca efectele ei sa fie doar o frustrare si mai mare a populatiei.

Iar cand isi va da seama ca a mai fost inca o data pacalita, ca guvernantii isi combina minciuna cu incompetenta si insista sa conduca tara spre Dumnezeu-stie-unde, atunci va fi probabil prea tarziu pentru scuze si explicatii. Sau pentru vesti bune de "la anul" incepand.

După o contracție de aproape 30% în primul an de război, economia ucraineană a revenit pe plus în 2023: ”Demonstrează o rezilienţă remarcabilă”
După o contracție de aproape 30% în primul an de război, economia ucraineană a revenit pe plus în 2023: ”Demonstrează o rezilienţă remarcabilă”
Economia ucraineană a crescut cu 5,3% anul trecut, pe măsură ce Kievul a redobândit controlul asupra coridorului de export din Marea Neagră şi a strâns o recoltă agricolă consistentă, în...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Guvernul Romaniei, #Traian Basescu, #Emil Boc, #guvernanti, #criza economica, #crestere economica , #Emil Boc